Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Izzik a galagonya

2016. szeptember 21. - netfolk

 

galaminden.png

A  galagonya, más néven disznókörte, galegenye, giligán, májusvirág, istenalma vagy fehértövis,  ősszel mindenfelé bíborpalástban pompázik.

Az angoloknak  külön  szavuk van a virágjára galagonyavirág – mayflower, és a galagonya termésre– hawthorn.

A rómaiak számára a reményt, meg a házasságot jelentette. A babák mellé a bölcsőibe tették a növényt, hogy elűzze a gonosz szellemeket. A kereszténység idején változott a jelentése: a balszerencse  és a halál szimbóluma lett, a hagyomány szerint Jézus töviskoronája az ágaiból készült.

galajo.jpg

Mi köze e szép növénynek a halálhoz, pestishez? Van olyan galagonya fajta, melyet dögevő rovar  poroz be, s ezért a növény virága rothadó hús  szagú. Ezért a hiedelem szerint nem szabad virágzó galagonyaágat vinni a házba, mert halált hozhat. Más babona szerint viszont szerencsét hoz, jó termést, virágzása a tavasz első jele – nekem ez jobban bejön…

 A kereszténységben Mária szüzességét jelképezi. Érdekes, hogy IV. Henrik (1533-1610) udvari orvosától származik a gyógyital, melyet a  galagonya terméséből készült.

Közben a galagonya igen biztonság gyógynövény: mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek. Viszont késleltetve hat, hetek, hónapok alatt fejlődik csak ki a hatása, de akár ki is hagyható 2-3 hétig, mert ugyanígy lassan csökken az.

Áprilistól júniusig virágzik, ahol a virágok májusban jelennek meg, májusvirágnak is nevezik.
A virágos leveles ágvéget, hajtásvéget, termését, zsenge leveleit, virágait használják gyógyászati célra.

galagmindene.jpg

 

A szív gyógynövényének ismerjük, mert jó szíverősítő és szívnyugtató, de szabályozza a szívizom működését, csökkenti a vérnyomást, valamint a szédülést és az ideges görcsöket is. Fogyasztása megelőzés céljából is ajánlott, főként annak, akiknek stresszes az élete ( kinek nem ?) , keveset mozog, sokat idegeskedik, túlsúlyos, illetve dohányos. Nyugtató hatása miatt álmatlanság esetére is ajánlják.

Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire is ajánlott.

Szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van.

 

Teája – VIRÁGJÁT, TERMÉSÉT IS HASZNÁLJÁK

VIRÁGBÓL : Gyógyteának  a virágos hajtásvégből forrázatot kell készíteni. Egy teáskanálnyit kell tenni  egy pohárnyi vízhez,  ezt negyed órányi áztatás után lehet szűrni. Nyugtató célból lefekvés előtt langyosan érdemes meginni.  

 BOGYÓBÓL: 2 dl vízben 1-2 bogyót áztassunk pár percig, majd szűrjük le, és igyuk meg. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk el belőle.

galagonya.jpg

Galagonya csemegék:

A galagonya bogyók  felhasználása igen sokrétű és egyáltalán nem is bonyolult. Csupán a galagonyapürét kell jól elkészíteni, abból már igen változatos finomságok hozhatók ki.

 Húsosabb terméseket  érdemes gyűjteni. Akkor a legjobb, ha megcsípte a dér, de ebben kicsit csalhatunk: a mélyhűtő helyettesíti a természetes deret, hideget.  A  galagonya  így édesebb lesz,  ha netán kesernyés lenne,  az íze is jobb lesz.

A püré:


Mártás és " szívlekvár" készítése :
A galagonyapürét így  kell elkészítenünk: a bogyókat nyomjuk szét, majd tegyük egy lábosba, és egyharmadáig öntsük fel vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá édesítőt (1 kg galagonyához kb. 30-35 dkg ajánlott) és főzzük puhára.

A piros színt a galagonya héjából  pici citromsav hozzáadásával tehetjük érzékelhetővé,  ezért  a főzővízbe  érdemes kicsike citromsavat kell tenni

 Ha elkészült, egy szűrőn passzírozzuk át. Ez nem könnyű, nagyon macerás, de a paradicsompasszírozó legsűrűbb szűrője pont alkalmas. Érdemes kis adagokban passzírozni, úgy könnyebben kezelhető, az eltömődés is egyszerűbben orvosolható.

  Passzírozás  után  újra tegyük fel a tűzre, és hagyjuk besűrűsödni. Az így elkészült mártáshoz szegfűszeget és a borókabogyót adnak, majd a babérlevéllel és kis száraz vörös  borral együtt  rántáshoz adják.  Aztán azt a mártáshoz keverik, megy bele kis cukor, így főzik néhány percig. Ezt vadételek mellé szokás adni, de   a babéros rántásos lépéseket kihagyva  sűrítve  lekvárt főzhetünk belőle.

Ehhez lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Ez a különleges ”szívlekvár”.

Zselé

A pürésített galagonyához adjunk zselésítőt, majd kicsi formákba töltve  hűtőben dermesszük meg . Ezután , fordítsuk ki a formákból, és fogyasszuk el  a galagonyazselét.

Szörp

Az átpasszírozott galagonyát kevés vízzel felhígítva szörpként is fogyaszthatjuk.

Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel.

Tánczos Erzsébet

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/hogyan_hasznaljuk_a_galagonyat/20130204141528

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:110_Crataegus_oxyacantha_L.jpg

http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/galagonya-viragos-hajtasveg

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/galagonya/69

http://www.50felettfitten.hu/galagonya/

http://napidoktor.hu/blog/galagonyat-a-szivnek/

https://www.alvita.com/herbal-teas/crataegus-laevigata.html

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr6311732521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása