A galagonya, más néven disznókörte, galegenye, giligán, májusvirág, istenalma vagy fehértövis, ősszel mindenfelé bíborpalástban pompázik.
Az angoloknak külön szavuk van a virágjára galagonyavirág – mayflower, és a galagonya termésre– hawthorn.
A rómaiak számára a reményt, meg a házasságot jelentette. A babák mellé a bölcsőibe tették a növényt, hogy elűzze a gonosz szellemeket. A kereszténység idején változott a jelentése: a balszerencse és a halál szimbóluma lett, a hagyomány szerint Jézus töviskoronája az ágaiból készült.
Mi köze e szép növénynek a halálhoz, pestishez? Van olyan galagonya fajta, melyet dögevő rovar poroz be, s ezért a növény virága rothadó hús szagú. Ezért a hiedelem szerint nem szabad virágzó galagonyaágat vinni a házba, mert halált hozhat. Más babona szerint viszont szerencsét hoz, jó termést, virágzása a tavasz első jele – nekem ez jobban bejön…
A kereszténységben Mária szüzességét jelképezi. Érdekes, hogy IV. Henrik (1533-1610) udvari orvosától származik a gyógyital, melyet a galagonya terméséből készült.
Közben a galagonya igen biztonság gyógynövény: mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek. Viszont késleltetve hat, hetek, hónapok alatt fejlődik csak ki a hatása, de akár ki is hagyható 2-3 hétig, mert ugyanígy lassan csökken az.
Áprilistól júniusig virágzik, ahol a virágok májusban jelennek meg, májusvirágnak is nevezik.
A virágos leveles ágvéget, hajtásvéget, termését, zsenge leveleit, virágait használják gyógyászati célra.
A szív gyógynövényének ismerjük, mert jó szíverősítő és szívnyugtató, de szabályozza a szívizom működését, csökkenti a vérnyomást, valamint a szédülést és az ideges görcsöket is. Fogyasztása megelőzés céljából is ajánlott, főként annak, akiknek stresszes az élete ( kinek nem ?) , keveset mozog, sokat idegeskedik, túlsúlyos, illetve dohányos. Nyugtató hatása miatt álmatlanság esetére is ajánlják.
Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire is ajánlott.
Szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van.
Teája – VIRÁGJÁT, TERMÉSÉT IS HASZNÁLJÁK
VIRÁGBÓL : Gyógyteának a virágos hajtásvégből forrázatot kell készíteni. Egy teáskanálnyit kell tenni egy pohárnyi vízhez, ezt negyed órányi áztatás után lehet szűrni. Nyugtató célból lefekvés előtt langyosan érdemes meginni.
BOGYÓBÓL: 2 dl vízben 1-2 bogyót áztassunk pár percig, majd szűrjük le, és igyuk meg. Naponta 2-3 csészével fogyasszunk el belőle.
Galagonya csemegék:
A galagonya bogyók felhasználása igen sokrétű és egyáltalán nem is bonyolult. Csupán a galagonyapürét kell jól elkészíteni, abból már igen változatos finomságok hozhatók ki.
Húsosabb terméseket érdemes gyűjteni. Akkor a legjobb, ha megcsípte a dér, de ebben kicsit csalhatunk: a mélyhűtő helyettesíti a természetes deret, hideget. A galagonya így édesebb lesz, ha netán kesernyés lenne, az íze is jobb lesz.
A püré:
Mártás és " szívlekvár" készítése :
A galagonyapürét így kell elkészítenünk: a bogyókat nyomjuk szét, majd tegyük egy lábosba, és egyharmadáig öntsük fel vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá édesítőt (1 kg galagonyához kb. 30-35 dkg ajánlott) és főzzük puhára.
A piros színt a galagonya héjából pici citromsav hozzáadásával tehetjük érzékelhetővé, ezért a főzővízbe érdemes kicsike citromsavat kell tenni
Ha elkészült, egy szűrőn passzírozzuk át. Ez nem könnyű, nagyon macerás, de a paradicsompasszírozó legsűrűbb szűrője pont alkalmas. Érdemes kis adagokban passzírozni, úgy könnyebben kezelhető, az eltömődés is egyszerűbben orvosolható.
Passzírozás után újra tegyük fel a tűzre, és hagyjuk besűrűsödni. Az így elkészült mártáshoz szegfűszeget és a borókabogyót adnak, majd a babérlevéllel és kis száraz vörös borral együtt rántáshoz adják. Aztán azt a mártáshoz keverik, megy bele kis cukor, így főzik néhány percig. Ezt vadételek mellé szokás adni, de a babéros rántásos lépéseket kihagyva sűrítve lekvárt főzhetünk belőle.
Ehhez lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.
Ez a különleges ”szívlekvár”.
Zselé
A pürésített galagonyához adjunk zselésítőt, majd kicsi formákba töltve hűtőben dermesszük meg . Ezután , fordítsuk ki a formákból, és fogyasszuk el a galagonyazselét.
Szörp
Az átpasszírozott galagonyát kevés vízzel felhígítva szörpként is fogyaszthatjuk.
Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel.
Tánczos Erzsébet
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:110_Crataegus_oxyacantha_L.jpg
http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/galagonya-viragos-hajtasveg
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/galagonya/69
http://www.50felettfitten.hu/galagonya/
http://napidoktor.hu/blog/galagonyat-a-szivnek/
https://www.alvita.com/herbal-teas/crataegus-laevigata.html