Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Hedvig - magyar, lengyel, litván királynő

2016. július 18. - netfolk

hedvig3_kis.jpg„S ím király leánya Hedvig ott ült 
Ifjusága hajnalköntösében, 
S rózsafelhők arci, szép hajának 
Gyenge fodra barna köd valának, 
S minden, ami kellem és gyönyör van, 
Harcban állott termetén, vonásin; 
S a szemérem diadalma rajtok 
Mint királyné ünnepelt szelíden.”

(Részlet Vörösmarty Mihály Hedvig c. költeményéből)

 

 

 

Nagy Lajos király második házasságából született  Hedvig nevű leánya két és fél évtizednyi élete nem volt éppen gondtalan vagy eseményektől mentes. Hedvig – a lengyeleknél Jadwiga  a magyarok, lengyelek, litvánok „ közös”, kedves szentje – mivel rövidke élete során ennyi néppel hozta össze a sors.

Emléknapja  július 18.

 Hedvig négyéves koráig a magyar királyi udvarban nevelkedett, aztán az óvodás korú királylányt eljegyezték  a nyolc éves Habsburg Vilmossal,  úgyhogy Hedvig  rövid úton Bécsbe. De nem végleg, mert két év múlva hazahozták  Budára.

Mivel Hedvig apja, lengyel király is volt, trónjait előrelátóan idősebbik leányára kívánta hagyni. Nagy Lajos halála után azonban a lengyelek nem járultak hozzá terveihez. A lengyel főurak a kisebbik Anjou hercegnőnek, Hedvignek ajánlották fel a trónt, aki 1384-ben át is költözött a krakkói udvarba.

Az akkor még  tíz esztendős kis Hedviget Krakkóban, 1384-ben. A lengyel urak jegyesét, Habsburg Vilmost is alkalmatlannak ítélték a trónra,  helyette a Hedvignél 28 évvel idősebb Jagellóval kívánták megházasítani királynőjüket. Hedvig beleegyezett a házasságba.

hedvig5.jpg

Így lett Hedvig a litván nép keresztény hitre térítésének apostola.

A királynő ifjú kora miatt az uralkodói jogkörök döntő részben a II. Ulászló néven trónra emelt Jagellóra szálltak, – aki igen sokáig, 1434-ig ült a lengyel trónon –, Hedvig mégis részt vállalt Lengyelország kormányzásában. A királynő tevékenysége azonban sokkal jelentősebb volt a kereszténység terjesztése, a művelődés támogatása és a szegényekről való gondoskodás terén.

A királynő már életében rendkívül népszerű volt a lengyelek körében, amit legendái is mutatnak.

Hedvig gyakran élelmet csempészett ki a palotából a szegények számára. Egy éjjel a férje a várból kivezető titkos folyosó végén várt rá,  és kérdőre vonta, hogy mit művel, ám a kötényébe rejtett élelem egy csokor rózsává változott, így a királynő végül elkerülte a büntetést – pont mint Szent Erzsébet esetében.

Legismertebb legendájában templomépítés során Hedvig megpillantott egy munkást, aki családja nyomorúsága miatt szomorkodott. A királynő neki ajándékozta drágakővel kirakott cipőjét, a munkás pedig csodálkozva vette észre, hogy távozása után az egyik kőszikla megőrizte az asszony lábnyomát, ami mai napig látható a templom padlózatán.

A királynő 25 éves korában világra hozta első, egyetlen gyermekét, Jagelló Erzsébet Bonifáciát. A  gyermekágyi láz azonban mindkettőjükkel végzett.

A lengyelek biztosra vették, hogy  Hedvig szentté avatási eljárása hamarosan kezdetét veszi. Erre azonban 600 évet kellett várni. Hedviget II. János Pál pápa avatta szentté e szavakkal: „Sokat vártál, Hedvig, erre az ünnepi napra. Majdnem hatszáz év múlt el halálod óta, mely fiatalon ért. Az egész nemzet szeretete övezett téged, aki a jagellói idők kezdetén állsz, te, az uralkodóház alapítója; te, a Jagelló Egyetem megújítója. Sokat vártál szentté avatásod napjára, arra a napra, amelyen az egyház ünnepélyesen kinyilvánítja, hogy az ő hagyományos méretében szent patrónája vagy Lengyelországnak, annak a Lengyelországnak, mely közreműködésed által Litvániával és Ruténfölddel egyesült; Magyarországon kívül e három nemzet köztársaságának is védőszentje vagy. [...] Ez a nap legyen az örvendezés napja, és ne csak számunkra, akik ma élünk, hanem mindazok számára is, akik ezen a földön ezt nem érhették meg. Legyen ez a nap a szentekkel való közösségünk nagy napja! Gaude, mater Polonia!”
               (Részlet II. János Pál pápa a szentté avatáson mondott beszédéből)

 

Tánczos Erzsébet

 

Első kép: Proksza Gyöngyi: Szent Hedvig

Forrás:

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1399_julius_17_szent_hedvig_lengyel_kiralyno_halala/

http://www.codteainfo.hu/jeles/jakab_jul/hedvig5.jpg

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/arpadhazi_szent_hedvig

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hedvig_lengyel_kir%C3%A1lyn%C5%91

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hedvig_lengyel_kir%C3%A1lyn%C5%91

http://www.katolikus.hu/szentek/0718.html

http://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-hedvig-kiralyno-emleknapja

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr698899456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása