Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Citromfű - az illatos, kellemes gyógyír

2016. április 10. - netfolk

 

citr.jpgA citromfű, más néven mézfű vagy méhfű  de nevezik  tromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is.  Fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert,  a népi gyógyászat  egyik “ jolly jokere”: szinte minden betegségre használják.

 

A görögök, rómaiak, arabok is ismerték és használták A római Plinius a jó mézelő tulajdonságait emelte ki. Dél-Európában a görögök terjesztették el,  a középkorban a kolostorkertek állandó növénye lett.  A svájci Paracelsus készítette gyógyhatású karmelitavíz fő hatóanyaga a citromfű volt.

citromfu.jpg

Paracelsus ugyanis azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket.

 Magyarországon először 1775-ben említik, Csapó József debreceni főorvos Új füves és virágos magyar kert című könyvében "czitrom-fű" alakban  szerepel.

Mára hazánkban meghonosodott, a mi kertjeinkben is megél és évről évre burjánzik. Nem kényes, de szereti a meleg fekvésű, széltől védett és tápanyagban gazdag talajt, de a tápanyagszegény  talajt is elviseli.

Egy igen univerzális növény, melyet valóban érdemes a kertünkben nevelgetni.

Amikor a növények elérik a 10-12 cm-es magasságot a szabadban, akkor vágjuk vissza 3-4 ujjnyira, így bőségesen elágazódik a szára és szépen bebokrosodik a növény.

Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.

Ha mint gyógy- vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni, akkor virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben. A levelek érzékenyek, azokat ne törjük .

 citromfuu.jpg

A népi gyógyászatban  többek között görcsoldó, emésztést serkentő, vérnyomáscsökkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, álmatlanság ellen, idegerősítőként használják.

Megnyugtatja a testet és a lelket

Vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek belőle ajakherpesz gyógyítására.

“Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként. "-  írja Maria Treben

A citromfű tea és citromfű fürdő kombinációja kellemesen nyugtat. A fürdőhöz 100 gramm citromfüvet egy liter forró vízben kell 10 percig áztatni,  azután leszűrve a fürdővízbe önteni.

 

Felhasználása belsőleg

Teája ideges étvágytalanság ellen is hatásos, íze különben kellemes, korlátlan ideig lehet inni.

 

Gyógyteáját forrázással készítjük. Idegnyugtatásra, depresszióra naponta 2-3 csészével ihatnak belőle étkezések között. Egy csapott teáskanálnyi teafű elég 2,5 dl vízhez. Görcsös, ideges hányás esetén apránként elkortyolgatva kell egy csészével meginni belőle.

Megfázás, influenza esetén izzasztó: ágyban fekve, forrón kell ilyenkor inni.  A jó alvás érdekében, este, lefekvés előtt egy langyos csésze teát kortyoljunk el.

Külsőleg sebfertőtlenítésre, övsömörre, daganatokra, zúzódásra, reumatikus fájdalomra bedörzsölőként használjuk a teáját.

A citromfűből  készülő krémet ajakherpesz ellen használhatjuk.  Krémet vehetünk boltban, készíthetünk is. Én még nem próbáltam, de találtam egy jó receptet itt: http://viragvagyfuszer.blogspot.hu/2013/01/citromfu.html

Citromfüves balzsam herpeszre:


hozzávalók:

21 evőkanál (kb. 50 g) friss citromfűlevél

3 evőkanál búzacsíra olaj

115 ml olívaolaj

1 evőkanál méz

1 evőkanál méhviasz

5 csepp teafaolaj

Vágd apró csíkokra a citromfűleveleket. Tegyük egy serpenyőbe a citromfű egyharmadát a búzacsíra-, és olívaolajjal, és lassú hőmérsékleten kevergessük  10 percig, míg buborékolni nem kezd. Ekkor vedd le a tűzről és ezt az olajas keveréket egy muszlinkendőn szűrd át egy tálba. Igyekezz minél több olajat kipréselni belőle, hiszen most már abban van a lényeg.

A maradék citromfüvet felét ugyanígy melegítsed az imént leszűrt olajban. Majd szűrd le és ismételd meg az utolsó adag citromfűvel is. 

Szűrd át az olajat a muszlin kendőn. Langyosítsd meg az olajat egy serpenyőben és add hozzá a mézet és a méhviaszt. Addig kevergesd, amíg elolvad, majd vedd le a tűzről, és add hozzá  a teafaolajat is.

Öntsd sterilizált üvegbe, és hagy, hogy kihűljön. Kb.  percen belül megszilárdul. 

Ajakherpesz megjelenésekor kend be vele az érintett területet. Legfeljebb egy évig áll el.

 

Illóolajával  övsömört is gyógyíthatunk; egy teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.

 

 A  citrom illatára emlékeztető friss levelét  számos étel ízesítésére és díszítésére használják.

 

Szörpöt  könnyű készíteni belőle.

 Ehhez 2 liter víz kell, 2 maréknyi citromfű, 40g citromsav,  ízlés szerint méz  ( vagy más édesítő) ,  egy citrom


A citromfüvet egy napig áztatjuk citromkarikákkal együtt a vízben.
Másnap beletesszük a  mézet vagy cukrot, a citromsavat, és összeforraljuk.
 20 perc forralás után leszűrjük, üvegekbe rakjuk, majd kihűtjük. És ihatjuk is.

Íme egy kellemes tea receptinnen:

citromfüves-gyömbéres tearecept a nosaltyról:

 

Hozzávalók két adaghoz:

 

  • 3 cm gyömbér 
  • 1 teáskanál citromfű (néhány kisebb) 
  • 2 db lime levél (kaffír) 
  • 1 kk kardamom (5 szem) 
  • 1 teáskanál galangal (3 kis szelet) 

 

Elkészítés:

 

  1. A gyömbért megmossuk, kisebb darabokra vágjuk és az összes hozzávalóval feltesszük főni kb. 7 dl vízben. (Ha valaki szeretné megpucolni, akkor nagyon vékony rétegben hámozza!)
  2. Addig forraljuk, amíg kellő erősségű nem lesz a tea. Kinek hogy ízlik.
  3. Ha kicsit lehűlt mézzel vagy más édesítővel ízesíthetjük, esetleg magában fogyasztjuk. 

 Tánczos Erzsébet írása

forrás:

http://www.vitalzone.hu/citromfu.html

 https://hu.wikipedia.org/wiki/Citromf%C5%B1

http://www.mindmegette.hu/citromfu-az-illatos-stresszoldo-46669

http://azenkornyezetem.blogspot.hu/2014/05/a-citromfu-az-ev-gyogynovenye-2014-ben.html

http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/citromfu-tea

https://www.drhauschkabolt.hu/help/h-31/aprilis-A-citromfu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr928584448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása