Ibolya, ibolya
virítsz már a réten,
gyönyörködsz este a
víg tücsökzenében.
Tücsökzene ringat
este elalvásra,
hajnalban megfürdesz
az ég harmatába`.
Napfény az ebéded,
szellők simogatnak:
így élsz vidáman,
hírnöke tavasznak.
Az ibolya, népies nevén: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya, az egyik kedvenc virágom. Szeretem szerény virágját, selymes illatát. A tavasz biztos jele, ha a szél ibolya illatot hoz.
Ez a virág a szerelem, az ártatlanság és a szerénység jelképe. Akinek ibolyát ajándékozunk, annak virágnyelven azt üzenjük: tiszta vonzalommal becsüllek.
Több ibolyafaj is él hazánkban, köztük védett fajok is, úgyhogy figyeljünk, mit szedünk.
Az illatos ibolya a legelterjedtebb, fehér, vagy lila virágai egészen tavasz közepéig nyílnak.
IBOLYAHISTÓRIA:
Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt. Virágából állítják elő a világ egyik legdrágább illóolaját, leveleiből pedig ibolyalevél-olaj készül.
A görög mitológiában a tavasz istennője, Persephoné lába nyomán keltek életre az aprócska ibolyavirágok, amelyek elterjedtek az egész világon.
Az ókorban ibolyaesszenciaként, szerelmi bájitalok készítésére használták. Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában ibolyából készül szerelmi bájital.
Az illatos ibolya szára levéltelen, csak tőlevelei vannak, levelei szív alakúak, indákat fejleszt, virágai kék színűek, illatosak. Kertekben, bolygatottabb erdőkben és gyepekben is alaposan el tud szaporodni. Állítólag kiirthatatlan, én nem is próbálom korlátozni, örülök, hogy nő nálam.
Mi gyógyít?
Az ibolyának számos pozitív élettani hatása van:
A légúti betegségek kezelésére, bélgyulladás enyhítésére egyaránt használják. A levelet és a virágot a népi gyógyászatban nyugtatóként is alkalmazzák.
A homeopátia a kéz ízületi reumatikus fájdalmára alkalmazza.
Az ibolya lázcsillapító hatása az aszpirinéhez igen hasonló.
Indiában a mandulagyulladás hagyományos gyógyszere.
Nyálkaoldó hatásánál fogva légzőszervi megbetegedéseknél nyújt segítséget köptetőként. Enyhíti a köhögést, asztmát, szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot.
Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.
Az ibolyaolaj az ibolyaszirup és ibolyatinktúra pedig főképp torok- és mandulagyulladásra ajánlott szerek.
A levelek még a méhcsípést is gyógyítják.
A- és C-vitaminban gazdag hatóanyagai miatt bőrnedvesítő és hidratáló arckrémek alapjául is szolgál.
Ibolyatea készítése
1 kávéskanál szárított virágot tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 3 csésze.
Külsőleg a repedezett bőrt gyógyítja.
Az ibolyából készült tinktúra reumánál, köszvénynél, daganatnál és izombénulásnál külsőleg kitűnően bevált bedörzsölő szer.
Tinktúra:
Tinktúrája a torokgyulladás, mandulagyulladás kipróbált házi szere.
Áztassunk 250 g alkoholban 10 g ibolyafüvet, 10 g kakukkfüvet, majd 2 hét állás után szűrjük át.
Naponta 30-40 cseppet javasolnak egy pohár vízben elkeverve.
A tinktúrához 5 g babérolajat adva a külsőleg használható bedörzsölő szert kapunk.
Néhol olajjal töltött üvegbe ibolyát tesznek, 30 napon át napon hagyják; ezután megszűrik . Az eredményt fejfájás, láz esetén bedörzsölésére használják.
EHETŐ VIRÁG:
Számos növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Ilyen az illatos ibolya is. A kandírozott ibolyavirág például Sissi kedvenc desszertje volt. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel ibolyaecet, ibolyazselé.
Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz is fogyaszthatók.
Legegyszerűbb az ibolyaillatú cukor
Ehhez a frissen szedett ibolya virágait le kell szedni a szárukró. Egy pohárnyi virágot dupla annyi kristálycukorral összekeverni, zárható üvegben magára lehet hagyni. Pár nap múlva illatos lesz az üvegben a cukor.
Még egyszerűbb:
Ha megszárítjuk a virágokat, teába is keverhetjük őket.
Ibolyaszirup készítés
Hozzávalók:
100 g szárított virágot és 500 g cukrot keverjen el 300 g vízben.
100 g vízzel leforrázunk 50 g ibolyavirágot egy napi állás után leszűrjük, majd a szüredéket gyengén felmelegítjük és 150 g cukrot feloldunk benne. 1 evőkanálnyi használható fejfájás és lázas állapot csökkentésére.
GasztroMarcsi így készíti az ibolyaszörpöt
Hozzávalók:
1 liter víz
1 kg cukor
25 dkg ibolyavirág/liter
1 dkg citromsav/liter
2 db citrom/liter
Elkészítés
A vizet a cukorral szirupnak felfőzzük. Amikor hűlt egy kicsit, tehát már nem forró, de még meleg, akkor tesszük bele az ibolyavirágokat. Ízesítjük a karikára vágott citrommal és citromsavval, majd 4-5 napig állni hagyjuk. Nem kell hűvös helyen tartani, a konyha hőmérséklete tökéletesen megfelelő. Ezután többször átszűrjük, majd ismét felmelegítjük. Nem kell forralni, amikor 70-80 fokra melegedett a szörp, akkor vegyük le a tűzről, töltsük csírátlanított üvegekbe és máris tehetjük a kamra vagy a spájz polcára. (Nagyobb mennyiség esetén, literenként ½ gramm tartósítószert szükséges hozzáadni.)
A benne lévő szaponin rosszullétet, hányást is okozhat mértéktelen fogyasztás esetén.
Tánczos Erzsébet
Forrás és olvasnivaló:
http://egeszsegter.hu/cikk/589/az-ibolya-gyogyit-szepit-taplal.html
http://www.mindmegette.hu/ibolyadzsem.recept
https://hu.wikipedia.org/wiki/Illatos_ibolya
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/03/eheto-viragok-elsokent-az-ibolyarol.html
palocprovence.blogspot.com
Ibolya tea, szörp, és zselé - Kertész leszek
selectfood.blogspot.com
Ibolya minden mennyiségben - kerteszleszek
http://hobbikert.hu/magazin/eheto-virag-fotokon-az-ibolya-kandirozasa.html
http://amator-gasztronauta.blogspot.hu/2013/04/ibolyalekvar.html
http://www.gasztroangyal.hu/receptek/marcsi-expressz/ibolya-szorp/
http://mamkalekvar.blogspot.hu/2014/04/ibolya-es-ibolyaszorp.html