Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

TITOKZATOS SZAVANNA – Gyere el a bűvös talizmánodért!

2015. szeptember 19. - netfolk

 A pedagógia kedvelt kifejezése a gemifikáció, azaz játszva tanulás. Kutatások bizonyították be ugyanis – amit a jóérzékű tanítók és szülők ősidők óta tapasztaltak-, hogy játszva jóval hatékonyabban tanul az ember, mint játék nélkül.

Elindultunk a Bűvös Talizmánért! sav.jpg

 

A TITOKZATOS SZAVANNA interaktív kiállítás – az előzőekhez hasonlóan a játszva tanulás remek példája. A kiállításon egy afrikai kalandtúrába csöppentem kis családommal, ahol tudásunkat és szemfülességüket próbára téve igyekeztük megszerezni mágikus talizmánjainkat – és ilyen esetben az együttműködés testvérek között nagy előny.

szav.jpg

Nem ismerek olyan embert, akit az afrikai füves puszták világa ne vonzana. A Mezőgazdasági Múzeum új interaktív kiállítása és óriástársasjátéka pont ide kalauzolja el a látogatót, aki a táj jellegzetes állatai, az afrikai nagyvadak különös szokásai mellett ritkán látott, rejtőzködő élőlényeket, bámulatra méltó jelenségeket, meglepő természeti összefüggéseket is megismerhet.

szava.jpg

A kiállítás sikerélményt jelent óvodás kortól mindenkinek. A vállalkozóknak vadállatok hangját és nyomát kell felismerniük, vizet és élelmet találni a kietlennek tűnő pusztaságon, és elkerülni a rájuk leselkedő veszélyeket. Szép kihívás, de elárulom, nem hagynak ebben magunkra, szemfülesen ráakadtunk mi is a megoldásokra – s közben sok érdekeset megtanultunk.

sza.jpg

  A képzeletbeli szavannai utazáson izgalmas rejtvények és fejtörő feladatok segítségével, apró darabonként sikerült összeraknunk a „szerencsehozó talizmánt”, s a kaland végén ennek fejében a gyermekek kiérdemelték a felfedezőknek járó jutalmat, amit meg is örökítettünk:

sa.jpg

A feladványok megfejtéséhez ugyan minden tudásunkat latba kellett vetniük: logikára, jó memóriára, éles szemre és némi furfangra is szükség volt, de a siker nem maradt el.

Egy fontos dolog családoknak: a kisebb és nagyobb nebulók és élvezni fogják a játékot, de figyeljünk arra, hogy egy kis ovis tempója más, mint egy olvasni tudó iskolásé. nálunk bevált, hogy a nagytesó segítette a kicsit. Így sikerült azt is elkerülni, hogy én ( okos (?) felnőtt )buzgalmamban lelőjem a poénokat.

s.jpg

 Talán szégyen, de nem tudtam, hogy „ mi fán terem” a Csupasz Turkáló, s jelentem, most már tudom! A talizmángyűjtögetés során találkoztunk többek között a Vihogóval, a Futóbajnokkal és az Álomszuszékkal… izgalmas társaság.

Kellemes családi program volt számunkra a kiállítás, semmit nem volt le a varázsából, hogy az előző interaktív kiállításokon is jártunk.

A Titokzatos szavanna – Gyere el a bűvös talizmánodért! kiállítás és óriástársasjáték 2015. november 1-jéig látogatható a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

szavanna_650x417.png


Bővebb információ: www.mmgm.hu

 

Tánczos Erzsébet beszámolója

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr307801692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása