Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Élő néphagyományok a Galga mentén - a Galgamácsai Népművészeti Egyesület kiállítása

2015. április 15. - netfolk

galg.jpegHol van Galgamácsa?

Budapesttől 40 kilométerre, a Galga völgyében, a Gödöllői-dombság lankái között található ez a középkortól kezdve lakott település.

Galgamácsa a túlélő: bár a törökök elleni fölszabadító háború idején lakatlanná vált, 10 éven belül a falu ismét rendelkezett adóztatható népességgel.

Mióta palóc Galgamácsa?

par.jpg

  Palóc pár a kiállításon

A törökök kiűzése után nagy számban települtek be az északi vármegyékből palóc magyarok. Ekkor alakult ki véglegesen a falu palóc jellege, nyelvjárása a déli palóc nyelvjárásterület részévé. Néprajzilag Galgamácsa a hagyományait konokul őrző Galga mente része. Fönnmaradt a falu népviselete, népszokásainak egész sora.

 

Galgamácsa szülötte a nemzetközi művészeti életben elismert Vankóné Dudás Juli néprajzi krónikás, és naiv festő. A róla elnevezett Emlékház egész évben látogatható, június utolsó vasárnapján udvarán rendezik meg a Szent Iván napi tűzugrást.

gal.jpeg

A helyi Értéktár Bizottság tavaly a következő értékeket rögzítette a Galgamácsai Értéktárban: a galgamácsai fehér lyukhímzést, a vászonszövést, Galgamácsa népviseletét, a helyi népszokásokat (húsvéthétfői maskurázás,  Szent István éji tűzugrás, betlehemezés), Vankóné Dudás Juli naiv népi festő, a népművészet mestere életművét, Kollár Pál népi fafaragó munkásságát, Gulyás Magdolna, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész mintarajzait, a galgamácsai gyermekrajzokat és Galgamácsa prózai népköltészetét.   

da.jpg

A Galgamácsai lakodalom című kép Vankóné Dudás Juli alkotása

van.jpgVankó Imréné Dudás Juli, a népművészet mestere, naiv festő alkotás közben.
Galgamácsa, 1969. június 25.
MTI Fotó: Szebellédy Géza

Élő néphagyomány Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum-ban:

 

A Múzeum földszintjén a hónap műtárgya áprilisban:

lada.jpg

 Ott jártamkor javában üzemelt a nyitott műhely:100_5745.JPG

A szinte elfeledett fehér lyukhímzés, a helyi hagyományok megmentésének, ápolásának célja hívta életre 2003-ban a Galgamácsai Hagyományőrző Egyesületet, amely tagja lett a Népművészeti Egyesületek Szövetségének is. 

100_5734.JPG

A Galgamácsai Hagyományőrző Egyesület a népi kézművesség hagyományait éli és népszerűsíti: az egyesületben szakkörök, klubok, kézműves-foglalkozások működnek. A galgamácsai falunapon kézműves-foglalkozásokat tartanak, kiállításokat rendeznek, hagyományőrző gyerektáborokat szerveznek.

agy.jpg

Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozatán minden évben jelen vannak, látványos mesterségbemutatókat tartanak.

A kiállítás 2015. május 2 - áig tekinthető meg.

 

Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr267371640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása