Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Népművészet Pest-Budán - a Pest-budai Kézműves és Népművészeti Egyesület kiállítása

2015. március 08. - netfolk

pb.jpeg

Népművészet Pest-Budán ...Létezik ilyen? Bizony létezik,  s a 2001-ben alakult Pest-budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület budapesti és környékbeli kézművesei a kiállításon ezt be is bizonyítják.

 Az Egyesület célkitűzése  a szakmai és esztétikai szempontból egyaránt hiteles népművészeti, kézműves és iparművészeti tevékenység szolgálata és képviselete, a jól használható és szép emberi környezet megteremtése, és az élő, alkotó népművészet ápolása és gazdagítása.

„Kiemelt missziós feladatunknak érezzük a nagyvárosban élő emberek figyelmét fölhívni a hagyományos népi tárgykultúra értékeire. A fiatalabb nemzedék de  az egész társadalom számára hasznos az a tevékenységi kör, melyet az Egyesület kínál a szabadidő értékes eltöltésére, az egyéni kreativitás fejlesztésére és a közösségi összetartozás megélésére.” – ez az Egyesület ars poetikája.

Az Egyesület magas szintű tevékenységét bizonyítja, hogy több tagjuk elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész címet, több Gránátalma díjas alkotó is részt vesz az Egyesület munkájában.

A hagyományos kultúráról hasonlóan gondolkodó tagok népi kismesterségek képviselői. Fazekas, mézesbábos, szövő, szalmafonó, fafaragó, tojásfestő, viseletkészítő egyaránt található közöttük. Az ő munkáikból nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében.

100_5243.JPG

 A vendégeket Tüskés Tünde, az Egyesület elnöke köszöntötte. Rendhagyó beszédében Hamvas Béla: Az indián mese című művéből idézett. Tüskés Tünde elnökasszony a szépséges mesével az alkotás értékére hívta fel a figyelmet: „Van birodalom, ahol a tárgyak és a dolgok és a gondolatok megvannak. És a világra mindig döntő jelentősége van, ha abból a birodalomból sikerül valakinek valamit áthozni, akár gondolatot, akár eszmét, akár igazságot, akár tudást, akár gőzmozdonyt, akár fűzfa kosarat.”

 A kiállítást Kustánné Hegyi Füstös Ilona múzeumpedagógus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummunkatársa nyitotta meg. 100_5245.JPG

Márai Sándor Füveskönyvéből vett idézettel támasztotta alá az alkotás fontosságát, mely örömteli kötelesség. Az elhangzott idézet egyik legmegkapóbb része így szól: „Kényelem, szöszmötölés, gyávaság, lustaság néha késleltetik feladatod kivitelét, noha szíved mélyén tudod jól, hogy az idő telítve van azzal, amit rajtad keresztül el akar mondani, s egy pillanatot sem mulaszthatsz, mert elmondja más helyetted, s nem úgy mondja el, ahogyan te jónak és igaznak hiszed. Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, amikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztotta a jelenet végszavát. Nemcsak műved van, az idő is van. S az időn belül meg van a te pillanatod, melyet nem szabad elmulasztani.”

Kustánné Hegyi Füstös Ilona múzeumpedagógus nem elégedett meg a közönség passzív tetszésnyilvánításával, meg is énekeltetett mindannyiunkat. Sajnos felvételt nem készítettem a különleges eseményről, de ez a kedves népdal képezte a repertoárunkat a megnyitón: "Bundát, bundát, bundát, bundát, túri bundát vegyetek. A túri jó, a túri bunda jó! A túri bunda, recece, ez a passzió! "

A képen:Kustánné Hegyi Füstös Ilona összehangolja a rögtönzött kórust.

100_5250.JPG

Muzsikával tette még élvezetesebbé a baráti hangulatú ünnepséget Gyenes Tamás szuszékkészítõ, fafaragó népi iparművész furulyán kísérte felesége énekét, és Somogyi Sándor cserépsípon játszott.

Gyenes Tamás furulyaszóval emlékezett meg, s búcsúzott a héten elhunyt Pál Pista bácsi tereskei mesemondó s dudástól. Pista bácsi az utolsó hagyományőrző magyar dudás volt, képviselője annak a műveltségnek, mely korábban a Palócföld jelképe volt. Az ő hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. Pista bácsi  most már az égi pásztor dalát fújja, billegteti dudáján. Dalaiban, hangszerjátékában azonban tovább él.

A kiállítás megnyitója családias, meghitt hangulatban folyt dacára annak, hogy a kiállítóteremre kitehették volna a " megtelt" táblát, annyi résztvevője volt az eseménynek. Ez csupán azt eredményezi, hogy újra- s nagy örömmel meg kell nézzem a Népművészet Pest-Budán  című kiállítást.

 A megnyitóra 2015. március 5-én került sor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (Szilágyi Dezső tér 8.), a kiállítás 2015. március 5.–május 1. között tekinthető meg.

Néhány kép kedvcsinálónak:

pb1.jpg

pb1_1.jpgpb.jpg

 

 pb_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás rendezője: Pölös Andrea, berendezők  Borbényi M. Éva, Pintér Piroska voltak.

Jó volt a hangulat a Pest-budai Kézműves és Népművészeti Egyesület  zászlaja alatt:

 

 

 

100_5256.JPG

 

 

 

Tánczos Erzsébet írása

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr287251027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása