Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

December 7. - Ambrus meg a méhek

2014. december 06. - netfolk



Kezdjük egy kedves történettel:  Egyszer régen ... Ambrus bölcsője egyszer kint ringott a ház udvarán. Egyszer csak egy méhraj zúgta körül, s rátelepedett a bölcsőre. A méhek teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak, mintha csak szőlőfürt lett volna, amelyből a méhek nektárt szívnak. Anyja rémülten kiáltott föl: ,,Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!'' De a kicsi Ambrust egyetlen méhecske sem szúrta meg és semmi baja sem esett.

Amúgy Ambrus, ambrózia --- adja magát a megfelelés...

KI VOLT AMBRUS?

szent-ambrus-kep2.jpgMilánói püspök...

 KEDVES TÖRTÉNET, hogy HOGYAN LETT PÜSPÖK:

A városban nagy volt a feszültség a püspökválasztás napján. Ambrus, a város kormányzója, személyesen jelent meg a templomban, hogy féken tartsa az indulatokat, bár a választáshoz semmi köze nem volt. Ám egy gyermek fölkiáltott: ,,Ambrus a püspök!''   Erre a jelenlévők egy szempillantás alatt elfogadták a ,,választást''.

Ambrus tiltakozott, de hiába. Azzal érvelt, hogy még nem is keresztény, de ez sem érdekelt már akkor senkit. s neki meg kellett hajolnia a nép kívánsága előtt.

Gyorsított eljárásban megkeresztelkedett, és egy hét múlva, december 7-én már püspökké is szentelték.

Ágoston egyszer azt mondta róla, hogy ,,a szegények serege vette körül, annyira, hogy csak a legnagyobb nehézségek árán lehetett hozzáférkőzni''.

Tánczos Erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr256961785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása