Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Búzavirág koszorú, ma senki se szomorú ...

2014. június 18. - netfolk

 

 

 buzavrgnlcafe.jpg

A búzavirág, más néven dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, vetési búzavirág, sukollat, vadpézsma, imolya, kék konkoly. Még imolának, kékkonkolynak, vagy zsukollatnak is nevezik a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, Dél-Európából származó egyéves növényt. Neve utal arra, hogy anno a búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt.

hatterem.jpg

A vetésekben ma már alig látható, helyette kertekben megtalálható, hiszen szépsége a dísznövény karriert biztosított a számára. Vetése április hóban történik.

b_5.jpg

Jellegzetes virágai többnyire élénk kékek, csövesek, pártájuk mélyen hasogatott, májustól virágzik. Bár a legelterjedtebb típus sziromlevelei kékek, akadnak vörös, lilás, fehér és egészen feketébe hajló sötétbarna virágzatú példányok is. A gyógynövénytúrák egyik kedvelt látnivalója a mezsgyék és búzatáblák gyönyörű lakója.

 

Gyomnövény, de égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk.

Gyűjtése nem sokkal a virág nyílása után esedékes, különben szép színét szárításnál elvesztheti. Ez gyógynövényként történő alkalmazásánál nagyon fontos, hiszen a hatóanyag a virág festékében található.

 

Mikor, hogyan gyűjtsük?

Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kékszínű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk.

Ha napfényen szárítjuk, akkor is elveszti színét. Minél szebb színt sikerül megőriznünk, annál értékesebb szirmokhoz jutunk.

 

buzavmezo.jpg

 

Búzavirág - a gyógyító gyom

A búzavirág antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító hatású. Teáját használják szemkötőhártya-gyulladásra borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyernek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre isjó. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.

 

búzav.jpg

 

Franciaországban a búzavirág a legelterjedtebb háziszer a fáradt szemek felfrissítésére, de azt mondják, csak a kék szemekre. Furcsa mód a barna szemekre mást ajánlanak, mégpedig a nagy útifüvet.

A szárított virágok enyhe hashajtóként hatnak, miközben erősítik a szervezetet a fertőzések ellen, sőt, jótékonyan hatnak a májra is.

Felhasználási módok:

Tea szemgyulladásra:
5-10 g virágszirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele.

A tea gyógykeverékek alkotórészét képezi. Ezek görcsoldó, étvágyjavító teák, de szép színe miatt egyéb teák része is lehet színfokozóként. Jó példa erre a Twinings Lady Grey teája, mely a búzavirágnak köszönheti gyönyörű színét. Gyakran keverik a friss szirmokat salátákba, színeznek vele cukrotbuzavirag_3.jpg

Jégbe zárt virágok

Dekoratív a jégkockába fagyasztott virágokkal hűteni a limonádét, teát. Mindkét „jeges csodára” tökéletesen használható a búzavirág.

 

Festőnövény:

Timsós vízbe áztatva a szirmokat festőnövényként is használhatjuk természetes anyagok (len, kender, gyapjú) színezéséhez, szép kék színt kapunk.

 

 

A kozmetika sem nélkülözheti

Mivel a népi gyógyászat a búzavirágot a korpásodás elleni harc egyik eszközeként is számon tartotta, a búzavirágos samponok még gyógyerővel is bírnak. Gyakran találkozhatunk vele természetes alapú hajfestékekben, vagy hajszínmegőrző samponokban, balzsamokban

Hajöblítő ősz hajra
Egy maréknyi virágot  néni  forró vízzel leforrázunk, és állni hagyjuk. A megmosott,  törölközőszáraz  hajat ezzel öblítjük, és bemasszírozzuk. Az így készült hajöblítő finom kékes fényt kölcsönöz az ősz hajnak.

 A növény kozmetikai-gyógyászati felhasználása itt nem ér véget: a szemránckrémek gyakori alapanyaga. Nyugtató, tonizáló, simító hatását használják fel a szemkörnyék ápolás legnívósabb termékeiben.

Arclemosó
Teát főzünk 3 evőkanál virágból 250 ml vízzel. Ezzel tisztítjuk, mossuk a gyulladt bőrt.

A búzavirágot festőnövényként is használhatjuk természetes anyagok (len, kender, gyapjú) színezéséhez, szép kék színt kapunk.

 

 Érdekes, hogy

...a búzavirág Észtország nemzeti virága 1968-tól, és a mindennapi kenyeret jelképezi az észtek számára.


...Lujza porosz hercegnő Napóleon seregei elől menekülve gyermekeit egy búzavirág-mezőn rejtette el, s innen a porosz királyi család jelképévé vált a növény.


...Franciaországban a búzavirág az első világháborús veteránok szimbóluma volt.

...az Egyesült Államok legnépszerűbb elnökének, John F. Kennedynek is ez volt a kedvenc virága.

 

Tánczos Erzsébet

Forrás:

Nemes Hajnal fotográfiái

http://www.astronet.hu/test-es-lelek/gyogynovenyek/buzavirag-a-gyogyito-gyom-102719

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1071823

http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAzavir%C3%A1g

http://commons.wikimedia.org/wiki/Centaurea_cyanus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr406365059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása