Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Február 5. Gonoszűző Ágota napja

2014. február 03. - netfolk

stagota2.gif
Ágota  nemes szűz  - és keresztény leány-   a keresztényüldözések idején élt. A bajok akkor kezdődtek, mikor  a helytartó   el  akarta csábítani, és hogy tagadja meg Jézust, áldozatot mutasson be a pogány isteneknek. Ágota persze mindennek  ellenállt. A helytartó- a hasonló történeteknek megfelelően megkínoztatta, börtönbe vetette, s a lány ott meg is halt. Mielõtt eltemették volna, 101 angyal jelent meg a helyszínen.

Szent Ágota  tisztelete hamar  elterjedt az egész keresztény világban. Tűzesetek, természeti katasztrófák ellen hívták segítségül. Tisztelete a középkorban Magyarországon is elterjedt, de az 1600-as évek során lassan Szent Flórián lett a tűzvédelem felelőse,Ágota pedig  megmaradt az orvosok, s a betegek segítőjének.

Tiszteletének kezdete halála után egy évvel bontakozott ki, mikor is  szülővárosa, Katánia, csodásan megmenekült az Etna kitörésétől: a vértanú sírjáról elhozott fátyollal  vonult a nép a   lávafolyam elé,  mely február 5- én  megállt,  és így az Etna nem pusztította el a várost.

ETNA.jpg

Hiedelmek Ágota napján:

Az Ágota-napi kenyérből egy kicsikét ha  a vízre tesznek, megmutatja, hogy hol van a vízbe fulladt személy, így aztán ki tudják  halászni a holttestet.
E nap állítólag  alkalmas a házi férgek eltávolítására, ezért körülsöprik a házat és az ólakat.



Ágota napi időjóslás:

A nap időjárási megfigyelését rigmusba foglalta a népi hiedelem: "Ha Ágota szorítja, Dorottya majd tágítja” (tudniillik a telet, a hideget). Ha mégsem, akkor „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja”; vagy „Ha Dorottya locsog, Julianna kopog.”--  VALAMELYIK BIZTOS BEVÁLIK.

KE.jpg

Ágota napján sokfelé szenteltek kenyeret,  a szlovákok még a háztető alá is tettek belőle, hogy megússzák a tűzvészt.

A néphit szerint gonoszűző hagyománya van e napnak. Szent Ágota napjáról a magyar néphit azt tartotta, hogy ekkor alkalmas a leginkább az idő a gonosz szellemek és a kártevők elűzésére. Ezért a házak minden szobáját és az összes gazdasági épületet is tisztára söpörték. Azt tartották, hogy ilyenkor a szeméttel együtt a kártevőket is kidobják az épületekből.  Ezért körülsöpörték a házat, az ólakat, hogy kiűzzék a házi férgeket, bogarakat.

Tánczos Erzsébet

  Forrás:

http://lapszemle.hu/owns/nepi_kalendarium.php

http://www.nlcafe.hu/ezoteria/20110203/tel_vegi_jeles_napok__51_hagyomany_nemcsak_boszorkanyoknak/

http://www.minalunk.hu/kisber/hirek/10053/544/Medve__pacsirta__Balint_nap__Agota__jegtoro_Matyas___es_a_tobbiek_-_Mit_hoznak_iden_a_februari_jeles_napok_

http://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-agota-liturgikus-unnepe

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr915797082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása