Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Karácsonyi népszokások 3.: a mendikálás

2013. december 15. - netfolk

mendik.jpg"Elindulni, mendikálni olyan szívek kellenek, örömkönnyet eltörülni, forró bejglinek örülni, fölkeltsék a szenteket...". "Nálunk Mátyusföldön, Felvidéken mendikálni jártak a gyerek, amikor Szentestén énekeltek az ablak alatt - innen ered a lemez címe is" - meséli Szarka Tamás, a Ghymes zenekarból.

 

A karácsonyi, többnyire énekes, esetleg verses köszöntőknek sokféle neve van, de az eltérő megnevezések ellenére majdnem mindenhol azt jelenti, hogy a falusi csoportok karácsonyi énekeket énekelve járták végig a falut, hogy jókívánságokat mondjanak.

Bekopogtattak a házakhoz és engedélyt kértek a köszöntésre. Ezután az ablak alatt vagy a házban énekeltek. Cserébe ajándékot kaptak, melyet megköszönve mentek tovább.

 

A palócság körében, főleg Északnyugat-Magyarországon és az Ipoly-mentén a karácsonyi köszöntőket mendikálásnak nevezik.

 

Honnan ered? Mit jelent?

A néprajzi szakirodalom kétféle eredetet feltételez a mendiklás szónak. Az egyik elmélet szláv eredetűnek tartja, a másik szerint a latin mendicus ’kéregető’, ’kolduló’ szóból eredhet.

Érdekes karácsonyi szokás ez a mendikálás, a neve az adománygyűjtő jellegére utal. Korábban sok jeles napi, ünnepi szokást az iskola, a tanító terjesztett, mint például a mendikálás, rekordálás gyakorlatát. Ezek az egyházi iskolák, intézmények és tanítók számára gyakorolt adománykérő, köszöntő szokások voltak.  

A középkorban az iskola számára adományokat gyűjtöttek ugyanis a diákok. Később  ők nagy szerepet játszottak a balázsolás meg a Gergely-járás elterjesztésében, s a még későbbi  éneklő s adománykérő utódaik a mendikánsok. A református kollégiumok kisdiákjait, a legátus kísérőjét nevezték mendikánsnak. Ő házról házra járva mondott ünnepi köszöntőt.

. Kisebb-nagyobb csoportokba verődve elsősorban a gyerekek jártak mendikálni: bekéredzkedtek a házakhoz és csekélyke ajándék fejében karácsonyi énekeket énekeltek.

 

Később a paraszti hagyományban ünnepköszöntő szokássá vált a mendikálás. A köszöntő mendikánsok még nem olyan régen is járták a falvakat.

 Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/karacsonyi-nepszokasok/karacsonyi-kantalas

http://www.blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=109923&n=lambert

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr15693899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása