Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Rózsát Rozáliának!

2013. szeptember 04. - netfolk

Red_Rose_1.jpgRozália a katolikus népéletnek egyik  legnépszerűbb alakja, a járványos betegségek  ellen kiemelt hatású vésőszent. Amúgy életéről keveset tudunk,  s amit tudni vélünk, talán az sem pont úgy volt. 

A legenda szerint  Rozália  egy  elõkelõ grófi család sarjadéka. A szépséges hajadon a  szicíliai udvarban nevelkedett, majd visszavonult a világtól. Palermo mellett a Monte Pellegrino egyik barlangjának mélyén élt teljes visszavonultságban, és ott is halt meg.

Mi történt addig?

 Rozália a királynő udvarhölgye lett, nemesi házasságot szántak neki,  azonban ő egy látomás alapján másképp döntött. Azon a napon ugyanis, mikor a számára választott lovaggal kellett volna találkoznia, a tükörben saját arca helyett Jézus töviskoronás arcát látta meg. Ekkor döntött úgy, hogy Krisztus jegyese akar lenni.  Mivel a környezete aligha díjazta volna ezt a döntést, Rozália megszökött a palotából és 16 éves korában szerzetes lett.

Közben azonban Palermóban pestisjárvány tört ki. Ekkor visszament a városba a betegeket ápolni, majd remeteként visszavonult egy elzárt barlangba, ahol imádság, böjt és elmélkedés közepette  nem meglepő, hogy igen fiatalon fejezte be életét. Halálának pontos dátuma remete életmódja miatt sem ismert,  hiszen senki nem volt mellette. Nem is temették el,  de a természet gondoskodott erről. A barlangban lecsepegő meszet tartalmazó víz mintegy  mészburokkal vette körül a testét, és meg is kövesítette. Így találtak rá  évszázadokkal később teljes épségben.

Rozália a barlangban a  földre feküdt, bal karját tette vánkosul a feje alá, jobbjával  meg a feszületet tartotta. Legtöbbször így  is ábrázolják.

szent-rozalia(1).jpg

Szűz Szent Rozália himnusza még a múlt század kolerajárványainak idején is egyike  volt a legnépszerűbb fohászoknak. Így szól:
"Idvez légy Szent Rosalia, Pestis ellen orvosság, Szűzességnek szép rósája, Egész élted tisztaság"
Rozália, népies alakváltozataiban Rozi, Rúzsa, Rozáli, még a közelmúltban is egyike volt a legkedvesebb paraszti nőneveknek. A kultusz virágjában ezzel iparkodtak Rozália segítségét megnyerni, hogy nevének viselőjét oltalmazza meg a bajtól, a járványos betegségektől.

Hazánkban majd minden Szentháromságszobor mellékalakjai között  látható  Rozália barlangban fekvő alakja. Föltűnik barokk polgárházak homlokzatain is azzal a világos célzattal, hogy lakóit védelmezze meg a járványos betegségektől.

A Rozália, népies  variációi, például a  Rozi, Rúzsa, Rozáli, még a közelmúltban is  gyakoriak voltak, sőt, mintha újra divatba jönnének!  Anno e  szép név adásával is  iparkodtak Szent Rozália segítségét elnyerni, hogy nevének viselőjét oltalmazza meg a bajtól, a járványos betegségektől.

Tánczos Erzsébet írása

forrás:

http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0045/unnepikii0045.html

http://lapszemle.hu/owns/nepi_kalendarium.php

http://hunhir.info/index.php?pid=szokas&id=0090

http://szentagoston.hhrf.org/index2.php?module=arhiv&category_id=13&year=2011

http://www.hajagos.hu/hne/index.php?cim=harangszo&p=35

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr195494940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása