Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Augusztus utolsó vasárnapja a betakarítás ünnepe

2013. szeptember 04. - netfolk

 

 26.jpg

 

Aratóünnep

Augusztus utolsó vasárnapja rég óta a betakarítás ünnepe -  ma is ekkor van a hálaadás a termés betakarításáért. Erre a napra minden háznál az " új lisztből" sütöttek kenyeret, süteményt.

Az aratóünnep az aratás befejezésének megünneplése, mely az egész magyar nyelvterületen szokásban volt. Első emlékei egészen a középkorig nyúlnak vissza. Az aratóünnepnek különböző változatai voltak, főbb mozzanatai azonban megegyeztek mindenütt. Az aratás befejezése után a részesaratók búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút kötöttek, ritkábban búzababát és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték.

102.jpg

Az aratás embert próbáló munkája után ünneplés következett. Volt mulatság is, de azt megelőzte a hálaadás. Az utolsó kévé­ből történő fonás a legősibb civilizációkban is szokás volt már. Ezzel biztosították a következő évre a bő termést.

aratokoszoru_kony_1051371_3561_1.jpg

A legutol­jára learatott kalászokat többnyire geometriai alakba fonták. Különböző vidékeken más és más jellegzetességű és elnevezésű aratódíszeket készítettek.

szalmakoszoru_1.jpg

Az aratókoszorú a legismertebb szalmatárgy. Ezt a gazda kapta ajándékba. Az aratók hálájukat fejezték ki vele a jóltartásért. Ha jó volt az ellátás, akkor szép nagyot, díszeset kapott a gazda, ha nem jól tartotta a munkásait, akkor is kapott, de kicsit, dísztelent. Az aratókoszorú minősítette a gazdát. No, ezt a koszorút el kellett vinni a templomba megszentelni. Még akkor is, ha kicsi volt. Majd otthon, a ház fő helyén kellett tartani, és vetéskor a kalászokból kimorzsolni a szemeket, s belekeverni a vetőmagba, hogy átadja az erőt és az áldást.

aratokosz_1.jpgAratókoszorúk. A kép forrása a Néprajzi lexikon.

 

Ahol aratási ünnepélyt rendeztek, az aratók énekszó­val érkeztek meg. Aratással, búzával kapcsolatos dalokat énekeltek:

 

Készítsd, gazda, készítsd, gazda, jó áldomást, jó áldomást,

 

A gazdasszony, a gazdasszony jó vacsorát, jó vacsorát!

 

Vagy:


Valamennyit ugrik éltében a szarka,
Valahányat billent annak tarka farka,
Valahány szarkának farka tolla tarka,
Oly sokáig tartson a szerencse marka!
Isten éltessen sokáig!

Az aratókoszorút általában a mestergerendára akasztották, és vetéskor a ko­szorúból kimorzsolt szemeket keverték a vetőmag közé. A magának arató család nem rendezett különösebb ünnepséget. A gazda megvendégelte munkásait, nagy aratóbálokat az uradalmakban rendeztek.

A vendégség rendszerint tánccal fejeződött be. A tánccal egybekötött aratószokás egy 1901-es miniszteri felhívás után minden nagybirtokos területen meghonosodott. Az egyénileg arató gazda nem rendezett ünnepséget, de a kalákás vagy részesaratásnál rendszerint kalákatánccal  fejezték be az aratást, amelyet gyakran a tarlón tartottak meg. 

 

Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás:

 

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

http://mek.oszk.hu/02700/02789/html/59.html

Magyar néprajzi lexikon

 

Balassa Iván – Ortutay Gyula:Magyar néprajz

GUZSALYAS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

http://kony.network.hu/kepek/regi_targyak/aratokoszoru_kony

http://kony.network.hu/kepek/regi_targyak/aratokoszoru_kony

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr805476121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása