Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Baranyai vidám hímesek

2013. március 25. - netfolk

A tojás ősi, egyetemes szimbóluma az emberiségnek, jelképe az élet keletkezésének, az újjászületésnek, a keresztény vallásokban pedig Jézus Krisztus kiontott vérének, a feltámadásban való hitnek. 

Bár a tojásfestés szellemi központjának az erdélyi Gyimest tartják, ahonnan rengeteg minta származik ered, a minták idővel keveredtek, más   vidékek motívumaival. Még a vízszintes és függőleges osztókörök, valamint az ezeket továbbdaraboló segédvonalak  szigorú rendje is  lazult,  talán csak a szimmetria az, ami azért megmaradt rendező elvnek..

Az egyetemes gondolat tehát változatos motívumokban jelenik meg. Baranyában  a klasszikus geometrikus felosztást megtartva, de játékos motívumokkal  is díszítik a hímeseket. Jellemző az apró pettyek alkalmazása, mely különben teljesen magyar sajátosság, s vidám motívum ide vagy oda, Mária könnyének is nevezik.

11.jpgA képen Mosonyi Éva tojásai láthatóak.

A legkedveltebb motívumok a nyuszifül és a kakastaréj.kakastaréjj.jpg

Antalné Tamkó Mária ábrája

A híres Hímestojás Múzeum is Baranyában található, Zengővárkonyban. A Míves Tojás Gyűjtemény az ország első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás-kiállítása. A gyűjtemény 19 ország 55 tájegységének tojásaiból áll.

mives-tojas-muzeum-430x285.jpgA kép a Hímestojás Múzeumban készült.

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész 2010 darab saját készítésű, kézzel írt hímes tojása köszöntötte a 2010-es év húsvétját Pécsett. 4 éves munkának az eredménye  volt a 2010 darab írott tojás.Mosonyi Éva hazai rekorder.

Ez azt jelenti, hogy egy kéz által, azonos technikával készített, de más-más mintát hordozó hímeseinek száma több mint 1500 darab , s ez a hímestojás-mintakincstár  folyamatosan  gyarapszik.

2008-ban Mosonyi Éva hímesei vitték a magyar húsvét hírét a világban a Magyar Posta bélyegének segítségével:

Easter-2008.jpg

Tánczos Erzsébet írása

A képek és a szöveg forrása:

Praktika Magazin 2008/3.

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr885171691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása