Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A boronafalas hidas

2013. március 01. - netfolk

bogdanfalv.jpg

A boronafal szálfákból, gerendákból épített fal. A  boronafal elemei vízszintesen egymásra helyezve fekszenek,  elmozdulás ellen a szomszédos gerendák csapolásaikkal egymást biztosítják. Jó minőségű gerendákból pontos illesztésű, teljesen hézagmentes falsíkokat készíthettek.

A magyarság feltételezhetően még a honfoglalást megelőző időben megismerkedett ezzel az építési módszerrel. A középkorban  erődépítésnél, templomépítkezéseknél, kastélyoknál is  alkalmazták a boronafalat.

A fában dúskáló csángó területeken fából készültek az állatok óljai is, mert ennek az alapanyagnak bőviben voltak. Fából készült hát a hidas, ami a disznók ólja.  A hidas szó mint disznóól először 1584-ben fordult elő, a vásárokon árusítottak „deszkából való disznóólakat", ezek boronafalas hidasok lehettek.

Az ilyen építmény  készítéséhez a fenyőfa felelt meg legjobban, de tölgy, bükk  törzsét is felhasználták. A boronafal alapját  vastag gerendák adták. Ezeket a a sarkokon nagy kövekre fektették.Erre vízszintesen kerültek rá a a faragatlan egyenes gerendák. Ezek a boronák. 

Az ilyen építmény igen praktikus volt: könnyen szét lehetett szedni s máshol újra felállítani. A zsindellyel fedett építmény felső szintje takarmány tárolására szolgált.

A boronatechnika jó hőszigetelő tulajdonságú falazat készítését tette lehetővé, ezért a szőlőbeli épületeknél, bortárolók vagy pincék építésénél is széleskörűen használatossá vált a boronafal alkalmazása.Eleinte  lakóházakat is építettek ezzel a módszerrel, de azok  a boronafalak  mára eltűntek.

Forrás:

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/02/356.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-900.html

A kép a Stiefel kiadó A magyarság néprajzi térképe alapján készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr485112470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

méri 2013.03.02. 20:21:35

Minek kellett volna a disznóólat, a hidast szétszedni?

netfolk 2013.03.02. 20:52:14

Gyakran előfordult, hogy a boronaházat eladásra készítették. A vásárban az előre összeállított boronafalú házat vásárolta meg a vevő, amit vásárlás után a vevő által megjelölt helyre szállították, s ott újra felhúzták. Nyilván adott volt a lehetőség a továbbiakban is arrébb költöztetni pl.: egy természeti katasztrófa után, vagy költözés következtében. " Hátamon az ólam?"
Forrás amúgy Magyar néprajzi lexikon
Ma is lehet boronaházat venni, pl.: itt
www.eletfahaz.hu/index.php/component/k2/itemlist/category/1-%C3%A9letfah%C3%A1z
süti beállítások módosítása