Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Február 3. Balázs napja

2013. február 02. - netfolk

Balazs_01.JPG

Kedves Olvasóm!

Ha szereted a netfolk bejegyzéseit, hívj meg egy kávéra, he teheted...

Átvitt értelemben persze.

A netfolk blogot évek óta saját, és talán mások örömére is írom. Most eljött az idő, hogy az olvasó közösséghez forduljak, hogy a blogot a már megszokott színvonalon tudjam a jövőben is írni. Ebben segít, ha havonta egy kávé árával támogatod a blogot. Ezt megteheted ide kattintva: https://www.patreon.com/netfolk

 

Ki volt  Szent Balázs?

 

A legendás Szent Balázs napja február harmadika. A hagyomány szerint örmény  származású püspökvolt, aki vértanú lett.. Számos csodája ismeretes. A legismertebb ez: egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldoklott. A szent megáldotta a fiút, és eltávolította torkából a szálkát. Szent Balázs ezért legfőképpen a torok, védőszentje. Az ápolók ilyenkor parázsra vetett alma héjával füstölik meg a betegeket, hogy a betegséget, fájdalmat elűzzék.

 

Néphagyományok Balázs napon:

Balázsjárás:


Maskarába öltözött gyermekcsoportok jártak házról házra.
Egyikük Balázs püspököt személyesítette meg - fején papírsüveggel -, a többieken papírcsákó volt, oldalukon fakard. Nyársat vittek, hogy a háziak arra tűzhessék a kolbászt és a szalonnát.
Balázs napján a diákok végigjárták a házakat, ez volt a balázsjárás. A "balázsjáró" ( katonaként viselkedő, az iskolának verbuváló gyermekkíséretével) eleveníti fel a szent történetét. Talán azért a katonai kíséret, mert a püspököt katonák kísérték a kivégzésére, és azokat a katonákat is tanította, térítette.

baléázsolók.jpg

BALÁZSJÁRÁS

Szent Balázskor mint Szent Gergely napján,  az iskolába toborozták a gyerekeket. Emlékezzünk, a közoktatás ekkor még álom sem volt!

A balázsjárók . végigjárták a házakat vasnyársat tűztek a szoba közepére, azt énekelve körbetáncolták, s kérték a ház asszonyát, hogy a tűzzön nekik a nyársra finomságokat.

 

Valószínű, hogy a balázsolók szerzeményébõl az iskolában csaptak lakomát a diákok, a maradék pedig a tanító szegényes kamráját gyarapította.

A gyermekek természetesen - a finom ajándékokat figyelembe véve -, nagyon kedvelték e szokást.


Ma is él a templomi "torokszentelő" szokás.

balazsolas_1.jpg

Ma is él a templomi "torokszentelő" szokás. Ekkor a pap két keresztalakba illesztett vagy összecsavart gyertyát tart a hívek álla alá, s e szavakat mondja: Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Amen.

bal.jpg

A képen  Gulyás Béla, Carmelita Nővérek és Petrits József Balázs- gyertyái láthatóak.

IDŐJÓSLÁS:

Balázs napját az egészség- és termésvarázslás, a gonoszűzés, a madárűzés, és az időjárásjóslás napjának is nevezték. Bácskában úgy tartják, ha ezen a napon esik, akkor nyáron jég veri el a termést, Baranyában, Szeged környékén is a szőlő négy sarkában megmetszenek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

A szőlősgazdák a földjük négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét. Így igyekeztek biztosítani, hogy Balázs megvédje a szőlőket, és szőlőéréskor elűzze a szőlőszemekből lakmározó madarakat.

 

Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás:

 sulinet
 Esztergom Anno

http://www.martinus.hu/misc/news/2538/.20110206_orseg_014_balazsolas

Magyar néprajzi lexikon

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

 GUZSAL Y AS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

Napról napra, a mi kalendáriumunk PL-0038 ,Sinai utcai óvoda munkaköz. Pedellus Novitas Kft., 2004

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr995058289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása