Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

HÁZI GYÜMÖLCSTEÁK GYÜMÖLCSÖKBŐL, TERMÉSEKBŐL

2012. december 20. - netfolk

Létezik egy ital, amelyet bármikor nyugodtan fogyaszthatunk, hiszen nincs benne koffein,  viszont vitaminokkal bőven ellátja a szervezetet. Ez  bizony a gyümölcstea. 

A filterezett  sokszor több aromát mint gyümölcsöt tartalmaz. A valódi gyümölcstea  viszont szárított virágokból, gyümölcsökből különféle gyógynövényekből áll.

A jófajta bolti valódi gyümölcsteák szerintem igen finomak, de kifejezetten borsos az áruk.  Bőven van olyan, melyet nem tudnék magam előállítani ( talán segítetek benne, hogy képes legyek rá?), de sok finomság kevéske pénzből vagy  szinte a semmiből  könnyen előállítható otthon is.. Ha igazi házi gyümölcsteára vágyunk, a legjobb, ha magunk készítjük el.  Folyékony alakban talán azok is rávezetők a gyümölcsfogyasztásra, akik nyersen nem szeretik, bár hogy ilyen hogy lehet, azt én nem is értem.

 bögre.jpg

Gyümölcstea házilag

Gyümölcsteát készíteni nagyon könnyű. A hozzávalókat nagy részét mi magunk száríthatjuk, aszalhatjuk hozzá.

A házi gyümölcstea készítésénél az a szabály, hogy nincs szabály, merjünk kísérletezni az arányokkal. Érdemes arra figyelni, hogy a keverék minden összetevőjét egyféle módon kelljen elkészíteni.Legjobb hazai növényekből főzni: bodzából, hársfavirágból, citromfűből. Érdemes még melegen, cukor nélkül inni, de a gyerekek még jobban szeretik mézzel. Az aromák  akkor oldódnak ki intenzíven ha  legkevesebb  20 percig áztassuk a keveréket a  megfelelően meleg vízben. 2-3 evőkanál gyümölcstea  1 liter vízhez lehet a mérce, egy adag.

Így készíthetünk almateát:

alma.jpg


1. Aszalt almát  áztassunk langyos vízben legalább 30 percig.
A kimért aszalt gyümölcsök, az alma is,  tökéletesen jó alapanyagok. Nyersen is nagyon finomak, de áztatással teává lényegíthetjük őket. Úgy, hogy aztán a gyümölcsöt magát is elfogyasztjuk, persze. Mondjuk ez egy drágább variáció. Házilag is aszalhatunk. A nyári hónapokban a napon szárítjuk ki a megmosott, kimagozott és vékonyan felszeletelt gyümölcsöket.  2-3 nap mindenképpen szükséges a kiszáradáshoz.
A lakásban pedig – irány a sütő,  alacsony hőmérsékleten aszaljuk a nagyon vékony szeletekre felvágott gyümölcsöket. Lehet persze aszalógépet venni, de évezredek óta működik az aszalás természetes körülmények között is, szerintem felesleges energiafaló, még akkor is ha gyorsabban dolgozik, mint a napfény vagy a sütőnk.


2.  Kedvenc változatom: almás sütemények készítésekor levágott almahéjból pocsékba menne, de a szárítást, aszalást követően tökéletes almatea alapanyagot nyerhetünk belőle.Az előkészített almából egy evőkanálnyit forrázzunk le negyed liter forró vízzel, de még előtte tegyünk a csészébe fahéjat és szegfűszeget is, majd hagyjuk állni két órát!  Ezután szűrjük le, és fogyasszuk!

3. Így is készíthetjük: egy egész almát héjástul vágjunk apróra, majd egy forrázzuk le a gyümölcsöt 1 liter vízzel! Hagyjuk állni, majd szűrjük le, s már fogyaszthatjuk is.

 

csipketea.jpgŐsi bevált kedvenc a csipke, más néven hecsedli vagy gyepűrózsa  teája:

A növényt ősszel gyűjthetjük, azaz most van a szezonja.Szárítás céljából csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket gyűjtsük, mivel ezek C-vitamin-tartalma a legmagasabb. A csipkebogyókat száríthatjuk egészben, de kettévágva is.  Utóbbi esetben a magvakat szedjük ki, és a külső húsos részt pedig vékony rétegbe kiterítve szárítsuk meg.

Tea készítéséhez gyűjtsünk friss termést és enyhén szárítsuk ki. Reggelihez így lesz teánk belőle:

  1. Este betesszük a csipkebogyókat egy fazékba, felöntjük egy liter vízzel, és felmelegítjük 40-50 fokra. Fontos, hogy csak ennyire, mert így nem megy ki belőle a C-vitamin.
  2.  Ezután letakarjuk, és reggelig állni hagyjuk.
  3. Reggel megint megmelengetjük. 40 fokra. Nem forraljuk, hogy ne menjen ki belőle az értékes C-vitamin. Leszűrjük, és már iható is.

    Az elkészült gyümölcsteánkat természetesen tovább is ízesíthetjük. Finom és jó hatású ízesítő a méz, a narancslé, a citrom, a koriander, szegfűszeget, a fahéj vagy a vaníliát.

Egészségünkre! Szó szerint!

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr204974449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása