Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Karácsonyi sztár a fakín

2012. december 18. - netfolk

f_1.jpgGyakori növény ez a fagyöngyfélékhez tartozó félélősködő. Sárga bogyói szépen díszítenek, s bár nem örökzöld mint a fagyöngy, gyakran kötik egy csokorba ezt a kétféle növényt.

 

 

fak.jpg

Míg a fagyöngy minden féle-fajta fán megtelepszik a tölgy kivételével, a fakín a tölgyesetre specializálódott. A fakínnal fertőzött tölgyfákon megtámadott  akár gyermekfej nagyságú daganatok is képződhetnek.faki.jpg

A fakín a fák félparazitái közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a szükséges  vizet és ásványi elemeket veszi fel az anyanövényből.   Leveleivel saját fotoszintézist folytat.

 

Terjesztésében a madarak szerepe elengedhetetlen. Ahhoz, hogy a magvak kicsírázzanak fontos, hogy a madarak elfogyasszák a bogyókat . A csőrüket  az „ étkezés” végeztével a faághoz dörzsölik,. Így tudnak  megszabadulni, ragacsos maradéktól-  ezzel odaragasztják a magot a fa ágához, ahol az lehetőséget kap az életre.

 A  fakín sárgás virágai tavasszal  nyílnak.

 Ilyenkor télen  a sárga álbogyók érnek.

 

Tánczos Erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr624971216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása