A dió olyan kényeztető csemege ami nemcsak finom, hanem még egészséges is.
A diófa pedig a kertek olyan dísze, melyet köztudottan az ember az unokájának ültet. Szinte minden része hasznosítható: fája bútorok alapanyaga, a levele és zöld burka pedig gyógynövények.
A dió latin neve azt jelenti: "Jupiter makkja", azaz isteneknek való eledel.
A dió szimbolikája is érdekes, a népművészetben sűrűn felbukkan. A dió a bölcsesség szimbóluma, a "kemény dió" nehezen megoldható feladatot jelent vagy nehéz természetű emberre utal, a "diófa alatt kötött házasság" pedig a titkos kapcsolat megnevezése.
De jó a dió… de mire is?
Főként finom, ez már magában elég lenne, de a dió ennél sokkal többet " tud". A memória megőrzését segíti, csökkenti a depresszió kialakulását. – a dió ugyanis melatonint tartalmaz, ezért a jó álmot is elősegíti Tudományosan bizonyított, hogy napi 1-2 szem dió rendkívül hatékonyan segíti a szellemi frissesség megőrzését. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk
Székrekedésre nem csak az áztatott aszalt szilva ajánlott, hanem néhány gerezd darabolt dió is, reggelire.
Különféle bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma kezelésében hatásos. A dió főzetével lemossák, borogatják a problémás területet.
Azoknak érdemes visszafogottan, megfontoltan csemegézni a dióbélből, akiknek a bőrén a dió magas zsírtartalmai miatt pattanások alakulnak ki.
A napi néhány szem- de nem több - diót tartalmazó étrend megelőzi az elhízást.
A népgyógyászat többnyire külsőleg használja. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják. A dió gyógyítja az anyagcserezavarokat, jó hatással van a székrekedésre
és a májműködésre.
Nagyon sok „jó” zsírsavat tartalmaz, ezért aztán a dió fogyasztása jótékony hatású. A dió magában is csemege, legtöbbször mégis süteményekben fordul elő, a karácsony sem érvényes dió nélkül.
Ősszel verik a diót:
Nagy László: Dióverés
Elsuhogott az a füttyös
sárgarigó délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.
Levelek lengnek, akár a
színarany rigó-szárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.
Áll a diófa, és érett
kincsei válnak tőle:
szellő ha bántja az ágat,
buknak a földre.
Szaporább kopogás, csörgés
támad, ha jön az ember,
s bottal az ágak bogára
boldogan ráver.
Földre, fejekre, kosárba
kopog a dió-zápor,
burkos dióra a gyermek
kővel kopácsol.
Már, mintha álmodnék, hallom
zaját a jó örömnek,
darálók forognak, diós
mozsarak döngnek.
Fagyban és nagy havazásban
meg kell maradnunk jónak
s tisztának is, hogy örüljünk
csörgő diónak.
Majd csorgó hó levén ring a
picike dió-csónak,
s lomb zöldül újra a füttyös
sárgarigónak.
Hogyan gyűjtsük?
A népi gyógyászatban a növény gyakorlatilag minden részét felhasználják. Ez jelenti a levelét, termésének külső húsos burkát(diókopács), és a terméseket elválasztó hártyát. A diótea fertőtlenít, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát elöli a kórokozó baktériumokat. A teához a leveleket akkor érdemes leszedni, amikor a diók már fele nagyságukat elérték. Szellős helyen, lazán szétterítve A levelét nyáron a fáról kell gyűjteni, csak az ép és egészséges felel meg!
A diókopácsot a dióverés idején tudjuk gyűjteni. A
kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, csak az ép és egészséges használható fel!
A levélből készült tea vérnyomáscsökkentő, vértisztító, nyugtató hatású: jó idegesség, álmatlanság, kimerültség, vagy túlhajszoltság kezelésére. Amíg maga a dióbél koleszterincsökkentő hatású, addig a dióbeleket elválasztó lágy héjból készült tea a koszorúér betegséget segít megelőzni.
A népi gyógyászatban teáját főleg bőrkiütés, bőrgyulladás esetén
isszák, de gyakrabban borogatásként alkalmazzák.
Hogyan használjuk?
Így készítsünk teát diólevélből: 2 teáskanálnyi levélre 1 deciliter vizet öntünk. Ezt összefőzzük, és negyed óra állást követően leszűrjük.
A dió festőnövény!
Festő tulajdonságát is ősidőktől fogva felhasználja az ember, s ma is kihasználják ezt az adottságot. A régi ismeretek szerencsére nem mentek feledésbe, és ma is születnek módszerek.
Milyen színű festéket ad a diófa?
Sárgásbarnától a barnás feketéig tart a választék. A festékkészítési eljárástól, és a festék sűrűségétől függ az eredmény. Szép, meleg színeket kapunk.
A szín intenzitása főként a festékanyag mennyiségétől függ, de attól is, hogy a diófa mely részéből nyert a festék. Főként a dióburkot főzik ki. A dió leveléből világosabb színt kapunk. A diófa kérgéből barna festék nyerhető, a kifőzött dióhéjból pedig drapp színhez jutunk.
Mit festhetünk diófestékkel?
Szinte mindent. Bármilyen textilanyagot, fonalat, leginkább gyapjút festenek diófestékkel, de pamutra, lenvászonra ugyanolyan jó, bőrárut is, faanyagot is színezhetünk vele.
Hajfesték dióból? Igen!
A dió természetes alapanyagú, vegyszermentes hajszínező, hajöblítő a barna hajúak számára. Nemcsak színezi a hajat, hanem fényessé és csillogóvá is teszi. És igen olcsó is, mondhatni ingyen van. A dióval barnított haj nem mai találmány. A diókopáncs festő-hatása régóta ismert. Már a római korban is használták hajfestésre.
A hajszínező dióból házilag így készül:
Két evőkanál diólevelet tegyünk egy csésze vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk állni egy napig. Közben egy másik csésze forró vízbe tegyünk világos színű tealevelet. Ezt is hagyjuk állni egy napig. Másnap öntsük össze a két levet, és forraljunk rajta egyet! Hűtőben tárolható, ha nem használjuk fel azonnal, ott kivárja az idejét. Színezéskor a törülközőszáraz hajat úgy fessük meg, mint a hajfestékkel. - nők értik, hogy miről beszélek... A beáztatott hajat egy ócska törülközőbe bugyoláljuk, és a diófőzettel hagyjuk a hajon legalább 40 percig. Ezután öblítsük le és szárítsuk meg a hajunkat. Csillogó gesztenyebarna árnyalathoz jutunk így.
Tánczos Erzsébet írása
Forrás:
http://www.bien.hu/a-dio-8-pozitiv-hatasa-a-szervezetre
http://dioskonyv.bionuss.eu/28-01/1.htm
http://www.szabadfold.hu/kertunk/gyogyit_a_diolevel_tea
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/dio-dioeves-titkos-csodaszer
http://www.dioskonyv.byethost3.com/08-11/1.htm
http://fuveszblog.blogspot.hu/2012_11_01_archive.html