Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

December 4. - Borbála és Barbara napja

2012. december 04. - netfolk

 Borbála vagy Barbara, hiszen a két név eredete közös) életéről több változatban szólnak legendák.


borbala.jpg

 Nézzük dióhéjban a legendában közös motívumokat:  apja pogány volt és elég különös figura.

  Úgy akarta szépséges  lányát megóvni a kérők zaklatásaitól, hogy egy toronyba záratva nevelte.   Így sem tudta elzárni a világtól,  valahogy Borbála kereszténnyé lett.  Ez még a keresztényüldözések idején történt, s  bevallotta apjának, hogy keresztény. Ez akkoriban  életveszélyes vállalás volt, és nem kapott túl sok támogatást.Apja már kihúzta kardját, hogy megölje, de Borbála  csodás módon megmenekült. Apja  mégis elfogta.

A törvény elé vitte lányát, aki t megkínoztak, de Borbála hű maradt a hitéhez. Újabb és újabb csodák történtek.

Végül  az apja fejezte le. Szép kis szülőapa! Az ő büntetése sem maradt el különben, tette színhelyén villám sújtotta halálra.

 Borbála  a bányászok életét is megmentette egy alkalommal- beomlott a bánya, de javaslatára egy bányász sem dolgozott éppen- ezért a tüzérek és tűzoltók védőszentjeSzámos bányászváros - a képen Petőfibánya címere látható- címerében szerepel az alakja. A középkori városok puskaporos tornyát gyakran nevezték el Szent Borbáláról, hogy a szent segítsen megóvni a veszélyes anyagot a felrobbanástól.borbcimer.jpg

A Borbála-nap hiedelmei és szokásai:

Ezek hasonlóak a Luca-napéhoz,  bár  nem mindenhol terjedtek el.

 Szent Katalinnal együtt a hajadon lányok pártfogójuknak tekintették, s a Borbála napján vízbe tett és karácsonyra kivirágzott cseresznyeág, gally szintén a házasságot jelentette.

KATAG1.jpg

Más szerelmi jósló eljárás is fűződött e naphoz:a lányok András napján az eresz aljába dugott almát Borbála napján a másik felére fordították, s magukkal vitték karácsonykor az éjféli misére. Ott pedig  várták,hogy  ki szólítja meg őket először, mert annak a rokona lett a megszólított lány férje.  Másutt  más-más ház 13 sarkáról vakolatot, meszet vakartak ( na ezt is megnézném, hogyan zajlott)  Borbála napjának estéjén. A vakolatot aztán   a tyúkokkal etették meg, hogy sokat tojjanak, de azt nem találom sehol, hogy a vakolat hogyan hat a szaporulatra

Tiltott volt a női munka:

Asszonyi dologtiltó nap, ismerek olyat, aki ennek visszahozatalát szorgalmazza, gyűjtsünk aláírást?

Tüzet  Borbálakor csakis férfiak rakhattak.  E napon  nem szabad fonni, azért nem nyúlnak a rokkához, mert Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, és a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Tehát ennek a tilalomnak a jogossága jóé belátható.

Söpörni sem szabad, mert elsöpörnék a szerencsét.  Az egész téli ünnepkörben, tehát Borbála-napkor sem hoz szerencsét a házra a női látogató (maradjunk szépen otthon, van munka elég...), ha mégis odatévedne a női személy,  akkor seprűvel vernék ki a kedves vendéget. A boszorkányok rontása miatt tilos ezen a napon ruhadarabot kint hagyni. Az ajándékozás, kölcsönzés is elvinné a szerencsét a háztól. Nem szabad varrni, akárcsak Lucakor, mert bevarrnák a tyúkok fenekét. Borbála-napkor is jártak kotyolni a fiúk. Mondókájuk végeztével leguggoltak a következő felkiáltással: „Igy üjje meg a kentek kotlósa a tojást!” Az alábbi kotyolóvers szövegében keverednek a lucázó, a farsangköszöntő és a regölés szövegtöredékei:

     Bara, Bara kity-kotty,
Gelegunya kettő,
Három,
A pálinkát várom.
Ha nem adnak pálinkát,
Letöröm a gerendát.
Adjon az uristen
Ennek a gazdának,
Két szép tehenet,
Tehén mellé szekeret,
Szekér mellé jármot,
Járom mellé vasszeget.
Adjon az uristen két szép malacot!
Egyik ólból kifusson,
Másik ólba befusson.
     (Eperjessy E. gy. 1959)

 

Vannak erre a napra javasolt tevékenységek, így Göcsejben a tollfosztás, egyes baranyai falvakban a borfejtés. Borbálakor vagy Lucakor csíráztattak búzát, mely karácsonyra kizöldülve a következő év termésére jósol. Ugyancsak e napon is szoktak gyümölcságat vízbe tenni, hogy karácsonyra kizöldülve a leány férjhezmenetelére jósoljon. A Középső-Ipoly mentén, Paláston gyümölcságat tettek vízbe, ha karácsonyra kivirágzott, a leány közeli férjhezmenetelére jósolt. Doroszlón ugyan virágoztattak borbálaágat, de nem kötötték hozzá a férjhezmenetelre való jóslást. Ha karácsonyig kihajtott, a következő év jó termésére jósolt.

 

Tánczos Erzsébet

Forrás: http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/182.html

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium

 

http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/07/182.html

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr604940068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitéz Horváth János 2015.12.04. 09:56:10

netfolk.blog.hu/2012/12/04/december_4_borbala_napja

2015. december 5-én a Szent Anna-réten

Könyörgés a Világ Győzelmes Királynője engesztelő kápolna felépüléséért, a világ békéjéért Budapesten, a Szent Anna-réten

A Szeplőtelen Fogantatás közös ünneplése első szombaton, a Szent Anna réten

(Az egyházi ünnep december 8-án van, de mi előtte kívánunk ünnepelni, hogy ne sérüljön az egységünk a regnum keresztnél imádkozókkal.)

++++++++++++++++++
kérünk minden igaz magyart, hogy ossza meg ezt a bejegyzést annak érdekében, hogy mindenki értesüljön róla és segíthessen, aki csak szeretne!
++++++++++++++++++

2015. december 5. 12.30.

A közös rendezvény közös hitvallása

Hiszünk Istenben, Jézus Krisztusban, a Szentlélek Istenben.
Hisszük, és életünkkel valljuk az evangéliumot.
Tiszteljük az Istenszülő Szűz Máriát, a Világ Győzelmes Királynőjét.
Szívből bánjuk és megvalljuk bűneinket, kérjük Isten megbocsátó kegyelmét.
Látjuk, tudjuk, hogy veszélyben van hazánk és a világ békéje.
Fontosnak tartjuk a magyarok egységét.

A közös rendezvény közös szándékai

Kérjük a szeplőtelenül fogantatott Istenszülő Szent Szűz, a Világ Győzelmes Királynője közbenjárását a világ és hazánk békéjéért, az engesztelő kápolna felépüléséért.

Tisztelettel kérünk minden egyházi és világi elöljárót, hatóságot, magánszemélyt, hogy segítse a Világ Győzelmes Királynője engesztelő kápolna felépülését.

Közösen emlékezünk a 71 évvel ezelőtti eseményre. Ekkor tették le az alapjait az engesztelő kápolnának. (A Világ Királynője engesztelő kápolna építésére a főváros vezetése 1942-ben adományozta az Anna-rét északi részének területét, Serédi Jusztinián bíboros két évvel később hagyta jóvá a kápolna felépítését. Az építkezést 1944. december 8-án kezdték el, de a háború alatt félbemaradt. Mindszenty József Bíboros Főpásztorunk 1947. május 8-án ismét elindította az engesztelő kápolna felépítését szolgáló mozgalmat, majd az engesztelő szentély alapkövét ő maga rakta le 1947. szeptember 25-én. Sajnos az alap egyes részein és néhány beton falon kívül semmi sem épülhetett meg belőle.)

Be akarjuk teljesíteni hivatásunkat, engesztelni szeretnénk a felépítendő engesztelő kápolnában a saját és a világ bűneiért, hogy megmenekülhessen a világ a pusztulástól.

A közös rendezvény szervezői

Világ Királynője Engesztelő Mozgalom
Szeretetláng Mozgalom
Világ Királynője Engesztelő Mozgalomért Alapítvány
Magyarok Nagyasszonya, Világ Győzelmes Királynője Szent Korona Lovagrendje
Stella Maris Alapítvány
Magyarok Szövetsége
Széphavas Egyesület
Molnár V. József
Eperjes Károly

Program:
12.45. – 13.00. Világ Győzelmes Királynője imafüzér

13.00. – 13.45. Szentmise – bemutatja: Kemenes Gábor atya

Kérjük a megjelenő papokat gyóntatásra, és ha szeretnék, együttmisézésre.

13.45. – 15.00. Kulturális műsor
Eperjes Károly, Molnár V. József, Vesztergám Miklós tárogató, Világ Győzelmes Királynője kamarakórus

15.00 – 15.15. Irgalmasság rózsafüzére

engesztelok.hu/szent-anna-ret
süti beállítások módosítása