Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

November 2. vagy 3. a halottak napja? Gyújtsunk gyertyát!

2012. november 02. - netfolk

Honnan ered a szokás, hogy megemlékezünk halottainkról egy bizonyos napon?

November 2.gyertyák.jpg( de ha vasárnapra esik, akkor  november 3.)   a halottak napja  vagy a lelkek napja .

998 óta tartjuk ezt az ünnepet, mely IGEN-IGEN összefüggött azzal az elképzeléssel, hogy 1000-ben eljön a világvége. Ezért akartak az emberek  még közelebb kerülni  holtakhoz, bár a halállal való kapcsolat egészen más jellegű volt akkor mint manapság. Az első ezredforduló  óta emlékezik az egyház az összes elhunyt hívőjére,  a családok  pedig a szeretteikre. Azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezik.

Ekkor kezdődnek azok a "tiltások", amik egészen karácsonyig  elő- előkerülnek a keresztény kultúrkörben.   A halottak napi tiltásokat azért tartották, nehogy megzavarják a holtak nyugalmát.  Egész héten mosási tilalom volt, attól tartva, hogy akkor a hazajáró halott vízben állna, meg megsárgulna a ruha. Nem meszeltek, mert akkor a férgek ellepnék a házat. Halottak napján Szlavóniában sem végeztek semmilyen földmunkát, mert úgy gondolták, keléses  lesz, aki ezt megszegi. A  halottak napi esőből megjósolták, ki fog meghalni az esztendőben, na, ezzel riogatták egymást. Különösen varrni  tilos, mert minden öltés egy szúrás a halottnak. Ez a tiltás egyébként egész hétre érvényes.

krizi.jpgEkkor  viszont mindenhol rendbe hozzák a sírokat; virágokkal, koszorúkkal feldíszítik, és az estefelé gyertyákkal, mécsesekkel kivilágítják, „hogy az örök világosság fényeskedjék” az elhunytak lelkének. Ahány halottja van a családnak, annyi gyertyát gyújtanak. Vannak, akik szerint a lángnál megmelegedhetnek a fázó lelkek. Mások szerint azért kell gyertyát gyújtani, hogy az erre a napra kiszabadult lelkek visszataláljanak nyughelyükre. Voltak viszont olyanok is, kik szerint pont a gyertya lángja vezette ki a lelkeket a sírból.gyertak.jpg

Az Ipoly menti falvakban aki nem tud temetőbe menni, otthon gyújt gyertyát. Régebben figyelték, kinek ég el hamarabb a gyertyája, mert a hiedelem szerint az hal meg előbb a családban -  elég bosszantó szokás lehetett.  Van az a szólás is, hogy "Kialudt  a gyertyája. "Azt jelenti, meghalt, kialudt élete lángja.

Idegenben elhunyt, ismeretlen földben nyugvók emlékének a temetőkereszt vagy más közösségi temetőjel körül gyújtanak gyertyát. Régen még máglyát is gyújtottak, miközben szünet nélkül harangoztak. Úgy vélték : "Míg a harang szól, a halottak otthon vannak."Jászdózsán miközben a temetőben gyertyát égettek, odahaza is égve hagyták a lámpát, hogy a halottak széjjel tudjanak nézni.

kolduskalács.jpgA néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé szokás, hogy számukra is megterítenek, kenyeret, sót, vizet tesznek az asztalra.

 Meg kell vendégelni a koldusokat   e napon. A Gyimes-völgyben így mondják: „Halottak napjára főzünk, sütünk cipókat odaadjuk avval, hogy a hóttaké.” Bukovinában sütnek, főznek és kiviszik az ennivalót a temetőbe, ott elosztogatják. A szegedi tájon üres kalácsot sütöttek, amit a temető kapujában várakozó koldusoknak adtak, hogy ők is megemlékezzenek a család halottairól. Csallóközben is pont ezt tették, de azért, nehogy a halottak hazalátogassanak.

 Gyújtsunk mi is gyertyát szeretteinkre emlékezve ezen a napon!

Tánczos Erzsébet írása

 Forrás:

http://www.ordogszeker.hu/Hir/241

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/unnepek-jeles-napok-es-nepszokasok-1/mindenszentek-napja-november-1-es-halottak-napja-november-2

http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/07/172.html#174

 

http://vmek.oszk.hu/02100/02152/html/07/172.html

 

http://gyermek.hgyvk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=124:jeles-napok-november&catid=35:jelesnapok&Itemid=59

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr984882950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása