Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Házi gyümölcstea - finom itókák valódi gyümölcsökből, termésekből

Csipkebogyó, alma – szezonja van!

2012. október 08. - netfolk

csipketea.jpg

Létezik egy ital, amelyet bármikor nyugodtan fogyaszthatunk, hiszen nincs benne koffein,  viszont vitaminokkal bőven ellátja a szervezetet. Ez  bizony a gyümölcstea. 

A filterezett  sokszor több aromát mint gyümölcsöt tartalmaz. A valódi gyümölcstea  viszont szárított virágokból, gyümölcsökből különféle gyógynövényekből áll.

fruit_tea1.jpg

A jófajta bolti valódi gyümölcsteák szerintem igen finomak, de kifejezetten borsos az áruk.  Bőven van olyan, melyet nem tudnék magam előállítani ( talán segítetek benne, hogy képes legyek rá?), de sok finomság kevéske pénzből vagy  szinte a semmiből  könnyen előállítható otthon is.. Ha igazi házi gyümölcsteára vágyunk, a legjobb, ha magunk készítjük el.  Folyékony alakban talán azok is rávezetők a gyümölcsfogyasztásra, akik nyersen nem szeretik, bár hogy ilyen hogy lehet, azt én nem is értem.

 bögre.jpg

Gyümölcstea házilag

logo.jpg

Gyümölcsteát készíteni nagyon könnyű. A hozzávalókat nagy részét mi magunk száríthatjuk, aszalhatjuk hozzá.

A házi gyümölcstea készítésénél az a szabály, hogy nincs szabály, merjünk kísérletezni az arányokkal. Érdemes arra figyelni, hogy a keverék minden összetevőjét egyféle módon kelljen elkészíteni.Legjobb hazai növényekből főzni: bodzából, hársfavirágból, citromfűből. Érdemes még melegen, cukor nélkül inni, de a gyerekek még jobban szeretik mézzel. Az aromák  akkor oldódnak ki intenzíven ha  legkevesebb  20 percig áztassuk a keveréket a  megfelelően meleg vízben. 2-3 evőkanál gyümölcstea  1 liter vízhez lehet a mérce, egy adag.

Így készíthetünk almateát:

alma.jpg


1. Aszalt almát  áztassunk langyos vízben legalább 30 percig.
A kimért aszalt gyümölcsök, az alma is,  tökéletesen jó alapanyagok. Nyersen is nagyon finomak, de áztatással teává lényegíthetjük őket. Úgy, hogy aztán a gyümölcsöt magát is elfogyasztjuk, persze. Mondjuk ez egy drágább variáció. Házilag is aszalhatunk. A nyári hónapokban a napon szárítjuk ki a megmosott, kimagozott és vékonyan felszeletelt gyümölcsöket.  2-3 nap mindenképpen szükséges a kiszáradáshoz.
A lakásban pedig – irány a sütő,  alacsony hőmérsékleten aszaljuk a nagyon vékony szeletekre felvágott gyümölcsöket. Lehet persze aszalógépet venni, de évezredek óta működik az aszalás természetes körülmények között is, szerintem felesleges energiafaló, még akkor is ha gyorsabban dolgozik, mint a napfény vagy a sütőnk.


2.  Kedvenc változatom: almás sütemények készítésekor levágott almahéjból pocsékba menne, de a szárítást, aszalást követően tökéletes almatea alapanyagot nyerhetünk belőle.Az előkészített almából egy evőkanálnyit forrázzunk le negyed liter forró vízzel, de még előtte tegyünk a csészébe fahéjat és szegfűszeget is, majd hagyjuk állni két órát!  Ezután szűrjük le, és fogyasszuk!

3. Így is készíthetjük: egy egész almát héjástul vágjunk apróra, majd egy forrázzuk le a gyümölcsöt 1 liter vízzel! Hagyjuk állni, majd szűrjük le, s már fogyaszthatjuk is.

 

Ősi bevált kedvenc a csipke, más néven hecsedli vagy gyepűrózsa  teája:logo.jpg

A növényt ősszel gyűjthetjük, azaz most van a szezonja.Szárítás céljából csak a teljesen érett, piros színű, kemény húsú terméseket gyűjtsük, mivel ezek C-vitamin-tartalma a legmagasabb. A csipkebogyókat száríthatjuk egészben, de kettévágva is.  Utóbbi esetben a magvakat szedjük ki, és a külső húsos részt pedig vékony rétegbe kiterítve szárítsuk meg.

Tea készítéséhez gyűjtsünk friss termést és enyhén szárítsuk ki. Reggelihez így lesz teánk belőle:

  1. Este betesszük a csipkebogyókat egy fazékba, felöntjük egy liter vízzel, és felmelegítjük 40-50 fokra. Fontos, hogy csak ennyire, mert így nem megy ki belőle a C-vitamin.
  2.  Ezután letakarjuk, és reggelig állni hagyjuk.
  3. Reggel megint megmelengetjük. 40 fokra. Nem forraljuk, hogy  benne maradjon az értékes C-vitamin. Leszűrjük, és már iható is.

    Az elkészült gyümölcsteánkat természetesen tovább is ízesíthetjük. Finom és jó hatású ízesítő a méz, a narancslé, a citrom, a koriander, szegfűszeget, a fahéj vagy a vaníliát.

Egészségünkre! Szó szerint!

Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr24825626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.23. 21:28:57

Az aszalógép hatalmas előnye, hogy nem időjárás függő. Ráadásul olyan növényeknél is használható, amelyek kései érésűek, így már az őszi napfény nem segít az aszalásban.

Arról nem is beszélve, hogy nem mindenkinek adatik meg, hogy legyen szép napfényes telke, ahol az aszalást végezheti (miközben mindenféle megoldással védi a madaraktól)

Ne nézzük le az aszalógépet. Hasznos tagja a családnak.

Egyébként köszönet a cikkért.

netfolk 2016.09.24. 11:11:25

Köszönöm a hozzászólást. Igen, az aszalógép biztos segít. Nekem csak kölcsön volt pár hétig, de jó lenne egyszer egy saját. Szép napot. :)
süti beállítások módosítása