Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Kozona és csángó galuska: Nyisztor Tinka előadása a moldvai étkezési szokásokról

2015. november 05. - netfolk

Hányszor esznek egy nap a csángók, és miért? Mi a savanyúleves? Hogyan kapcsolódik a vallás és a táplálkozás? Többek között ezekre a kérdéseket válaszolta meg  dr. Nyisztor Tinka  etnográfus a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában tartott kóstolóval egybekötött előadásán.

 

dscf0087.JPG

Készült a kalács...

... rahát is került rá:

r.jpg

Elkészült:

k.jpg

Miközben a szemünk előtt készült a kozona, a moldvai ünnepi kalács, az előadó beavatott a készítés fortélyaiba, s elmesélte, hogy miért akart etnográfus lenni.

- Anyai nagyapám  híresen jó adatközlő volt, sokat járt hozzá Domokos Pál Péter, a csángómagyar népdalok és hagyományok gyűjtője, engem pedig érdekelt, miért  jön hozzánk olyan gyakran. Hamar kiderítettem, hogy az én kultúrámmal foglalkozik, s én mindent tudni akartam a saját kultúrámról. Így lettem aztán néprajzos. Táplálkozástudománnyal Budapesten az ELTÉ -n kezdtem foglalkozni. Kemény dió ám ez a téma, hiszen egy asszony se szereti ha belesnek a konyhájába.

Ma sok moldvai a szülőföldjétől távol él, dolgozik, de a nagy ünnepekre összegyűlik otthon a nagycsalád. Ilyenkor minden a hagyományok jegyében folyik.

Az emberek ragaszkodnak a főztjükhöz, a szokásaikhoz. Megtudtuk, hogy az ünnepi étrend igen lassan változik. A moldvai Pusztinában a lakodalomban, a halottas torokon még ma is az a fő szempont, hogy minél több legyen a vendég.

A moldvai csángómagyarok ünnepi eledele a galuska. Ennek az ételnek a  Vajdaságban dalma, a románoknál sarmale a neve. Magyarországon talán a formája miatt nevezték el galuskának. Sokan töltött káposztának mondják, de  pontosabb a tőtike kifejezés.

Mi van benne?

 A húst különféle zöldségekkel, így például paprikával, paradicsommal, káposztával, sárgarépával, zellerrel lazítják  ( eredetileg nem is került bele hús). Ebbe a galuskába bőven tesznek kukoricakását, s össze kell dagasztani, mint a kenyértésztát.

dscf0044.JPG

Készül a galuska

Szőlő-, sóska, káposzta levélbe göngyölik, aztán lassú tűzön két- három órát főzik.

Megtudtuk, hogy mikor jó a levelet szedni s eltenni, s hogyan kell sózni.

dscf0033.JPG

 A képen szőlőlevelek felhasználásra várva ...

A galuskát meg is kóstoltuk, és lehetőséget kaptunk, hogy mi is megtanuljuk a göngyölését.

gal_1.jpg

Készül a galuska

Gyöngyözve fő:

dscf0072.JPG

 

g_3.jpgEgy tál galuska

Ki is próbálhattuk:

dscf0104.JPG

dscf0111.JPG

 

Hányszor esznek a csángók?

A viccben tudós megkérdezi a csángó gyereket:. "Te gyerek, hányszor esztek ti egy nap?" A gyerek válasza: "Egyszer-egyszer egyszer, egyszer-egyszer kétszer, egyszer-egyszer egyszer sem."

Háromszori étkezésről szó sem volt. Ebben a középkori paraszti hagyományt fedezhetjük fel. Az ebéd már  kilenc órakor puliszka meg  leves, este munka után jön a vacsora, és ennyi volt az étkezés. Ez bizony csak kettő.

A leves meg minél savanyúbb, annál sebesebb - így Moldvában mondják. A középkorban egész Európában a savanyú ízvilág volt a jellemző. Ma az édes dominál, de Moldvában megmaradt a savanyú.

Nyisztor Tinka jelenleg falusi turizmussal foglalkozik Pusztinán, a legszerencsésebbek ott kóstolták már a főztjét, a közel olyan szerencsések Budapesten, például a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az érdeklődők számára kihagyhatatlan olvasmány Nyisztor Tinka könyve, mely recepteket is tartalmaz.tinkakonyv.jpg


Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr717865060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása