Hányszor esznek egy nap a csángók, és miért? Mi a savanyúleves? Hogyan kapcsolódik a vallás és a táplálkozás? Többek között ezekre a kérdéseket válaszolta meg dr. Nyisztor Tinka etnográfus a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában tartott kóstolóval egybekötött előadásán.
Készült a kalács...
... rahát is került rá:
Elkészült:
Miközben a szemünk előtt készült a kozona, a moldvai ünnepi kalács, az előadó beavatott a készítés fortélyaiba, s elmesélte, hogy miért akart etnográfus lenni.
- Anyai nagyapám híresen jó adatközlő volt, sokat járt hozzá Domokos Pál Péter, a csángómagyar népdalok és hagyományok gyűjtője, engem pedig érdekelt, miért jön hozzánk olyan gyakran. Hamar kiderítettem, hogy az én kultúrámmal foglalkozik, s én mindent tudni akartam a saját kultúrámról. Így lettem aztán néprajzos. Táplálkozástudománnyal Budapesten az ELTÉ -n kezdtem foglalkozni. Kemény dió ám ez a téma, hiszen egy asszony se szereti ha belesnek a konyhájába.
Ma sok moldvai a szülőföldjétől távol él, dolgozik, de a nagy ünnepekre összegyűlik otthon a nagycsalád. Ilyenkor minden a hagyományok jegyében folyik.
Az emberek ragaszkodnak a főztjükhöz, a szokásaikhoz. Megtudtuk, hogy az ünnepi étrend igen lassan változik. A moldvai Pusztinában a lakodalomban, a halottas torokon még ma is az a fő szempont, hogy minél több legyen a vendég.
A moldvai csángómagyarok ünnepi eledele a galuska. Ennek az ételnek a Vajdaságban dalma, a románoknál sarmale a neve. Magyarországon talán a formája miatt nevezték el galuskának. Sokan töltött káposztának mondják, de pontosabb a tőtike kifejezés.
Mi van benne?
A húst különféle zöldségekkel, így például paprikával, paradicsommal, káposztával, sárgarépával, zellerrel lazítják ( eredetileg nem is került bele hús). Ebbe a galuskába bőven tesznek kukoricakását, s össze kell dagasztani, mint a kenyértésztát.
Készül a galuska
Szőlő-, sóska, káposzta levélbe göngyölik, aztán lassú tűzön két- három órát főzik.
Megtudtuk, hogy mikor jó a levelet szedni s eltenni, s hogyan kell sózni.
A képen szőlőlevelek felhasználásra várva ...
A galuskát meg is kóstoltuk, és lehetőséget kaptunk, hogy mi is megtanuljuk a göngyölését.
Készül a galuska
Gyöngyözve fő:
Egy tál galuska
Ki is próbálhattuk:
Hányszor esznek a csángók?
A viccben tudós megkérdezi a csángó gyereket:. "Te gyerek, hányszor esztek ti egy nap?" A gyerek válasza: "Egyszer-egyszer egyszer, egyszer-egyszer kétszer, egyszer-egyszer egyszer sem."
Háromszori étkezésről szó sem volt. Ebben a középkori paraszti hagyományt fedezhetjük fel. Az ebéd már kilenc órakor puliszka meg leves, este munka után jön a vacsora, és ennyi volt az étkezés. Ez bizony csak kettő.
A leves meg minél savanyúbb, annál sebesebb - így Moldvában mondják. A középkorban egész Európában a savanyú ízvilág volt a jellemző. Ma az édes dominál, de Moldvában megmaradt a savanyú.
Nyisztor Tinka jelenleg falusi turizmussal foglalkozik Pusztinán, a legszerencsésebbek ott kóstolták már a főztjét, a közel olyan szerencsések Budapesten, például a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.
Az érdeklődők számára kihagyhatatlan olvasmány Nyisztor Tinka könyve, mely recepteket is tartalmaz.
Tánczos Erzsébet írása