Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Csokonai "Foltlelke " – a foltvarrók VI. kiállítása a művelődési házban

2015. május 18. - netfolk


 

100_5869.JPG

A foltvarrást, más néven patchwork művészetét a Csokonai Művelődési Központban lelkes hölgyek, és mára már  néhány férfi is műveli. Alkotásaikkal rendszeresen versenyeznek, illetve kiállítás keretében mutatkoznak be.

Május 16-án szombaton alig lehetett elférni a Csokonai Művelődési Házban, ahol várták azokat, akik érdeklődnek a foltvarrás iránt, meg azokat, akik művelik mindezt.
A Foltlelkek kiállítás megnyitója,  a foltvarrók VI. kiállítása igazán különlegesen zajlott: az Aranytíz Néptáncegyüttes bonchidai táncokkal szórakoztatta az egybegyűlteket. 100_5872.JPG

A táncosok között felfedezhettük egy egyik foltvarrót is – hiába, az élet nem egyformán ossza szét közöttünk a tehetséget, vannak, akik számtalan dologban jeleskednek, tegyük hozzá: mindennyink örömére.

100_5874.JPG

 

A kiállítást Tóth Lajos, a művelődési intézmény igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy amerikai telepes asszonyok találták ki a patchwork-öt, mert mindennel spórolniuk kellett, még a kisebb-nagyobb rongydarabokkal is. Azokból készítettek terítőt, ágyneműt - a hulladékok felhasználásában is megteremtették a harmóniát , törekedtek a szépségre. ( Tóth Lajos  felhívta a figyelmet, hogy ugyancsak takarékossági okok következtében például Erdélyben is kialakult a foltvarrás művészete.) Mára populáris művészet virágzott ki a hajdani szükségből, a globális faluban, ahol élünk, már nem hulladékokból varrják a foltokat a takarókra, képekre- külön lehet megvásárolni a foltnak való anyagokat.
A program tombolasorsolással folytatódott, ahol számos  "foltos" alkotás talált gazdára.

 

 

 100_5900.JPG100_5899.JPG

A Csokonai "Foltlelke" mára sokak által ismert

 A Foltlelkek csoportot 2003-ban alapította  a Magyar Foltvarró Céh vezetője és néhány lelkes "patchwork" rajongó. A tagok egyéni és csoportos munkákat készítenek.  Hamarosan otthonra leltek a Csokonai Művelődési Házban, ahol rendszeresen összejön a csapat, ilyenkor megbeszélik, hogy milyen alkotást készítettek, és ekkor nyílik lehetőség egy-egy közösen elkészítendő mű részleteinek megbeszélésére. A Foltvarró csoport az elmúlt évek során többek között a Csokonai Művelődési Házon kívül hazánkban számos helyen , és külföldön is kiállított,  s alkotásaival számos díjat is  elnyert.

100_5901.JPG

A kiállításon különböző technikákkal készült munkák tekinthetők meg. Elámul a látogató,, hogy mi minden készülhet foltvarrással!100_5905.JPG


A foltvarrás igazi alkotóművészet, a Foltlelkek csoport tagjai pedig mindezt hat éve űzik közösen.

Az egyik közös alkotás:

100_5903.JPG


A Foltlelkek csoport kiállítása május 29-ig tekinthető meg Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Központban.

 

Tánczos Erzsébet beszámolója

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr807470744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása