Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A szolidan szép széki viselet

2014. november 02. - netfolk

 

szekpar1.jpgHol van Szék?

Az erdélyi Mezőségen, a Kis-Szamos egyik mellékvölgyében fekszik, s illeszkedik is a mezőségi tájhoz: erdő kevés van errefelé, azok is a falutól messze helyezkednek el.

Korábban azért jóval több erdőt lehetett találni a környéken, az erdőirtás felerősítette a talajeróziót. A szántóföldek a szikes talaj miatt nem túl termékenyek. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaság csak a sóbányászat lehanyatlása után kezdett fellendülni. Szék viszont bővelkedett halastavakban.

szekutca.jpg

A község három nagyobb egységre tagolódik: Felszegre, Csipkeszegre és Forrószegre, melyek élesen elkülönülnek egymástól, anno mindhárom faluegységnek megvolt a maga szántóföldje, csordája, nyája, kondája. Az erdőket, tavakat, réteket a község közösen használta. A házak a dombokon és a réteken terülnek el.

„ Szék város nagyközség” hatalmas határú, vásártartással is rendelkező, több ezer lakosú település.

Szék története összefonódik a sóbányászattal, korunkban pedig néprajzi kincsesbánya.

A Szék – név eredete:

Neve volt Zeek, Szék-akna és még sok egyéb. A Szék írásmód állandósult végül, s eredetével kapcsolatban többféle elképzelés is felmerült.

Szék/szik sót jelent, sóbányahely, mely ezért városi rangot is kapott. A sóvágók fizetésükbe kék posztót is kaptak.

Közben a helyiek önmagukat szíkieknek nevezik, ami lehet az í-ző nyelvjárás eredménye is, ugyanakkor az elnevezés jöhet abból is, hogy Szék környékén a termőtalaj szikes a sótartalom miatt.

Öntudatuk és műveltségük pallérozói a reformáció idején létesült iskolái voltak.

 A széki kultúra egyik legsajátosabb eleme a széki viselet.

szekpar.jpg

Az egykori sóbányaváros paraszti lakosságának a többi mezőségi viselettől különböző, egyöntetű öltözete a német polgári, székely nemesi és a magyar paraszti viselet stílusjegyeit is magán hordozza.

A viselet darabjait nagy becsben tartották. Jól példázza ezt az, hogy egy a várost sújtó rablást követően a székiek az elrabolt ruhadarabokat a lovak, fegyverek valamint egyéb más javak előtt sorolták fel.

 SZEKIesküvő.jpg

A nők szinte csak fehér-piros és fekete színű, illetve mintájú ruhadarabokat viseltek, míg a férfiak a fehér-kék-fekete színösszeállítással éltek. Női és férfi viseletben egyaránt kerülték/kerülik a tarkaságot – ez a visszafogott színvilág a széki viselet egyik jellemzője.

 szek.jpg

 

 

Férfi viselet

szekikeresztelo.jpg

A férfiak rövid derekú gyolcsinge lehajtós gallérú, kézelős ujjú. A madzagot felváltotta a gomb - lám, a népviselet milyen szépen tud változni is …. Gallérnál, vállban, csuklónál is ráncolódik az ing, Az s csak elől dugták a nadrágba. A fiatalok színes, az idősebbek fekete háromszög alakú nyakkendője széki jellegzetesség.

szekferfi.jpg

Nyáron bő vászongatya volt a viselet, télen szürke háziposztó harisnya dukált hozzá. Hosszú szíj volt a nadrágon, melyet körültekertek a derekukon. Az ing fölé magasan csukódó, kék posztó lájbi került; a legényekére rézgombokat, a házasemberekére csontgombokat varrtak.

Téli viselet volt a kék posztó ujjas – a legények ezen is rézgombokat viseltek. Efölé hímzett báránybőr mellrevalót vettek. Ünnepélyes alkalmakkor térdig érő fekete szokmányt borítottak a vállukra. ( Ez vastag, szürke vagy fekete, ványolt posztóból készült, zsinórral díszített, kabátféle felső gyapjúruhát jelent. )

Lábukra csizmát, csizmakímélőként papucsot, néhanap bocskort húztak. Feltűrt karimájú nemezkalapjukon piros zsinór fityegett, illetve rozmaring bokrétát viseltek. Nyáron lehajtott karimájú szalmakalapot hordtak, ezt idővel kis pörge kalapra váltották. A téli hidegben báránybőr kucsmát tettek a fejükre.

Női viselet

A nők öltözete annyiban változott, hogy az olcsóbb, gyári anyagok tért nyertek. Míg a férfiak öltözéke a fehér-fekete-kék színek által meghatározott, a nőké fehér-fekete- vörös.

szekilanyok.jpg

A lányuk hajukat középen elválasztva egy ágba fonták, felül csokorba kötött s szépen lelógó piros pátlikával díszítették.

széki_1.jpg

Az asszonyok két ágba fonták a hajukat, s piskóta alakú csont hajkorongra tekerték, így alakult ki a kontyuk.

Lányok és asszonyok is bekötött fejjel jártak, az asszonyok fejkendője sötétebb, mint a lányoké. A kendőt mindannyian elöl kötötték meg. A lányok kendőjén a virágminta piros és zöld, az asszonyokén zöld, kék és lila. A mezőn széles karimájú szalmakalapban dolgoztak.

 

 szek1.jpg

Templomba alsó főkötőt is kötöttek a kendő alá, kezükben piros keszkenő, benne egy szál rozmaring vagy szekfű: így mentek a templomba a szagosmisére.

 4-623.jpg

A női ing, bő, bevarrott rövidujjú volt, kivágott nyakkal - rövidke derekú, férfias szabású. Az ujjak a vállnál, csuklónál, s az ing elől-hátul is beráncolt, ami igen jellegzetes. S ráadásul a női ing bő ujját keresztben hajtogatják széles ráncokba és nem hosszában, amint ez jellemző volt a magyar viseletekre.

Nyakukban szorosra kötött gránát gyöngysort viseltek. A leányok 10 ilyen sor faragott gyöngysort, az asszonyok úgy a felét viselték.

Pendelyt vettek hozzá az alsó testükre, az inget azonban fersing nevű a fehér vászon- vagy gyolcsszoknya szorították le. Ez apró ráncokba volt szedve. Ugyanígy ráncokba szedett volt a kisebb vagy nagyobb mintájú kötény is. A lányok ünnepen fehér kötényt viseltek.szeklanyok.jpg

Napjainkban is fekete bársony szegésű a széki menyasszony szoknyája.

Az ing fölé fekete posztó mellényt öltöttek úgy, hogy az alá kötött rojtos kendő rojtjai a vállon és a derék körül alácsüngjenek. Posztó ujjas volt a téli viselet. Lábukon csizmát viseltek, mely régen is fekete volt.

Tánczos Erzsébet

Forrás:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.270586286377833.42054.270490513054077&type=3

http://www.nepviseleteink.hu/mezosegi-nepviselet/szeki-nepviselet/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9k_%28telep%C3%BCl%C3%A9s%29

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/67744

http://www.ezerdely.hu/kolozs_megye_regio

http://magyar-nepviselet.mindenkilapja.hu/

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr756857733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2014.11.02. 21:24:04

Voltunk tavaly Széken-is-és vettem egy nénitől egy szoknyát, a férjem pedig egy kalapot.:)Nagyon kedvesek az ottaniak!

szib 2015.11.04. 11:42:01

A széki népviselet azért ilyen visszafogott, mert az egész falu folyamatosan gyászol 1717 óta, amikor is az utolsó tatár betörés kis híján elpusztította a települést.
hu.wikipedia.org/wiki/Utols%C3%B3_tat%C3%A1rj%C3%A1r%C3%A1s

Csomortani Katalin Viola 2017.08.31. 19:38:07

Èn közelről ismerem a szèki nèpvisele-
te, az 1980 -as években volt is rajtam egy teljes szèki leànyviselet egy ènekverseny alkalmàból. Egy órán àt tartott az öltöztetésem ( s még pótlását is kaptam - egy kb. 30 cm -es copfot az èn 20- 25 cm - es hajfonatomhoz belefonva). Úgy tudom, hogy a kötényt ruhának hívják, a 10-11 éven aluli kislànyoknak két fonott copfja volt,és 14 - 15 èves korukig (VIII. osztály vegèig) egyrészes volt a kötény, illetve ruha alatti ruhadarab. Nyáron cipőt vagy szandált hordták.
süti beállítások módosítása