Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Első menyegzős vasárnap

2014. január 11. - netfolk

 

 

PALOCMENY.jpg

A  vízkereszt napjától hamvazószerdáig terjedő, váltakozó hosszúságú időszak a farsang.  Már a középkorban a vigasság s a  lakodalom ideje volt. A vízkeresztet követő első hétfőnek regelő hétfő volt a  neve.  A lakomák kezdőpontja, de a név utal a bevonzani vágyott szerencsés évkezdésre, a termékenységet, a boldogságot biztosító szerencsekívánatokra is. Szkhárosi Horvát András így foglalta össze ennek lényegét:

 

Az vízkereszt estin voltunk nagy lakásban,
Idvösséget vártunk az sok zabálásban.*

 

A vízkeresztet követő vasárnapok neve hagyományosan ez: első menyegzős vasárnap, másod menyegzős vasárnap, harmad menyegzős vasárnap, és így tovább.   Az utolsó a sorban a farsangvasárnap, húshagyóvasárnap.

bujakmeny.jpgA képen  bujáki menyasszony látható

 Az elnevezés oka nyilvánvaló, eljött a menyegzők ideje!

A  pap hirdette ki  a házasulandókat, ugyanis nem vasárnap tartották az esküvőket, az az úr napja volt.

Érdekes és számunkra furcsa, hogy  katolikus parasztságunk  kizárólag  csak hétfői és szerdai napokon lakodalmazott. A keddet általában szerencsétlen napnak tartotta. Csütörtökön és pénteken nem illett hangosan mulatozni., a szombati lakodalom megakadályozta volna a kapatos, s álmos híveket a vasárnapi misehallgatásban.

MENYA.jpgMenyasszony a lakodalmi ebédnél palóc népviseletben, rozmaringággal ékesítve. Mögötte kelengyéje látszik  forrás: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1710.html

 

lakodalmas menet.jpg

A képen lakodalmas menet látható

Érdekesek  a lakodalom elnevezései. A ma már  archaikus  menyegző, melyet a XIV. század végétől ismerünk, és a meny  szóból származik  A XV. század első felétől  lelhető fel házasság, a ház-hoz köthető a fogalma. A  lakodalom szó a lakik igéből származik, mely korábban mindenféle lakomát jelentett. Ez is mutatja, hogy az evés és a hozzá kapcsolódó ivás milyen fontos szerepet tölt be az ünnepségen.

A lakodalom népköltészete rendkívül gazdag.  Legfontosabbak talán a  vőfélyversek, előadójuk a nagyvőfély, ritkábban a násznagy. A figyelemfelhívásra a versek megkezdése előtt néhány botkoppantás szolgált. Ma  dallam nélküliek ezek a versek, de hajdanán  énekelték.

A lakodalmi énekek a magyar népdal szinte minden rétegét képviselik. Így az étkezések közben szinte minden műfaj előadható: a bordal, a köszöntők, éppen úgy a mulattató és tréfás nóták, sőt a biblikus és moralizáló énekek is. A legtöbbjük szorosan kapcsolódik a lakodalom szertartásaihoz. Számos olyan akad közöttük, melyet csak ekkor szoktak dalolni, ekkor azonban  kötelező kerülnie.A magyar lakodalom szokásai sokrétűek, melyek tájanként eltérőek.

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://lexikon.katolikus.hu/M/menyegz%C5%91s%20vas%C3%A1rnap.html

http://mek.oszk.hu/02700/02789/html/168.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1809.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1710.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr55752846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása