Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén az első: A Népművészet Mestere Díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége

2013. augusztus 23. - netfolk

62 éve adják át a Népművészet Mestere Díjat, a " népművészet Kossuth -díját."

A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége  kulturális örökségünk.

 

2014-ben:

 

 

 2013-ban:

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

 

A 1953-ban alapított díjat augusztus 20-án, évente 10 személy (2004 előtt évente 7 személy) számára ítélhetik oda. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 80, vastagsága 8 milliméter. Az érem Asszonyi Tamás szobrászművész alkotása, egyoldalas, középmezőben pásztorfaragásra utaló férfi és nő ábrázolással, köriratban NÉPMŰVÉSZET MESTERE-DÍJ felirattal van ellátva, mint az lentebb látható:

plakett.jpg

A kitüntetett személy jogosult „a népművészet mestere” cím és jelvény használatára.
 „A népművészet mestere” címmel járó jelvény: 46 mm átmérőjű, nyitott, népi ornamentikájú arany koszorú, rajta ívelten piros-fehér-zöld szalag „A népművészet mestere” felirattal. A jelvény: a bal mellen, illetőleg a bal kabáthajtókán viselendő.
 A cím adományozásával járó költségekről a Népművelési Minisztérium költségvetésében kell gondoskodni.

 

A Népművészet Mesterei saját közösségükön belül elismert, a környezetükre hatást gyakorló, mintaadó alkotó  művészek, akik  kiemelkedő  értékmentő tevékenységet végeznek. A magyar állam által Népművészet Mestere díjjal kitüntetett népi alkotók a szellemi kulturális örökség különböző területeinek képviselői. Ők a hagyomány olyan hordozói, akik tevékenységük révén megfelelnek a nemzeti jegyzékre való jelölés kritériumainak, ezért a nemzeti bizottság a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudását és tevékenységét javasolta felvenni a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

A „szellemi kulturális örökség": olyan szokás, ábrázolás, kifejezési forma, tudás, készség – valamint az ezekkel összefüggő eszköz, tárgy, készítmény és kulturális színhely –, amelyet közösségek, csoportok, esetenként egyének kulturális örökségük részeként elismernek. Ez a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó szellemi kulturális örökség – amelyet a közösségek, csoportok a környezetükre, a természettel való kapcsolatukra és a történelmükre adott válaszként állandóan újrateremtenek – az identitás és a folytonosság érzését nyújtja számukra, ily módon segítve elő a kulturális sokszínűség és az emberi kreativitás tiszteletét. Jelen egyezmény alkalmazásában csak az érvényben lévő nemzetközi emberi jogi okmányokkal, valamint a közösségek, csoportok és egyének közötti kölcsönös tisztelet és a fenntartható fejlődés követelményével összhangban álló szellemi kulturális örökséget kell figyelembe venni.

Forrás:

http://www.szellemiorokseg.hu/index.php?menu=22&m=nemzeti

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_N%C3%A9pm%C5%B1v%C3%A9szet_Mestere_d%C3%ADj

http://www.studiolum.com/nm/hu/torvenyi.htm

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr85472191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása