Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Gazdasági szokások pünkösdkor- pásztorok megajándékozása

2013. május 06. - netfolk

Pentekoszte – vagyis ötvenedik: e görög szóból ered a pünkösd szavunk, hiszen pünkösd a húsvét utáni ötvenedik nap. Ezen a napon Jézus Krisztus kiárasztotta a Szentlelket, ezáltal a Szentháromság kinyilatkoztatása teljessé vált.

Szentháromság szobor Budapesten

A pünkösdöt már az ókeresztények – akik pünkösdöt a Húsvét és a húsvéti idő megkoronázásának tekintették –, sőt Mária és az apostolok is ünnepelték. Ám ez az ünnep is – több keresztény ünnephez hasonlóan – a zsidó vallás hagyományaiban gyökerezik. A zsidók a Pészach utáni ötvenedik napon, Savout ünnepén, a Tóra adására emlékeztek és hálát adtak az új kenyérért.

Pünkösd a  Szentlélek eljövetelének ünnepe az egyház tanítása szerint.  Pünkösd napján hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol Mária és a tanítványok ültek. Lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek leszálltak mindegyikükre.

szentlelek.jpgEzután különféle nyelveken kezdtek beszélni. A népek meglepődve vették észre, hogy amit az apostolok beszélnek, ki-ki a maga nyelvén érti. Ekkor sokan megtértek, és belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja is. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

Néhány gazdasági szokás is kapcsolatos pünkösddel:

Ekkor cselédvásárt tartottak; ezen a napon szedték a báránydézsmát, ekkor kapták a pásztorok a pünkösdi garast.


A pásztorok, gulyások, csikósok, juhászok és kondások megajándékozása sok helyen volt szokásban: élelem- és pénzadományt kaptak minden háztól, ahonnan állatot őriztek. A csordások fonott kalácsot és italt kaptak,  néhol mindenki, aki állatok őrzésével foglalkozott kalácsot és bort kapott.
Egyes helyeken pünkösd vasárnapját megelőző este kongóztak a pásztorok , ami egy zajkeltő szokás. Egyes helyeken gulyafordítás kapcsolódott  a kongózáshoz: pásztorok, béresek, legények, gyermekek zajongtak. Ostort pattogtattak, kolompoltak, kürtöltek, amíg a jószágok fel nem ébredtek és másik oldalukra fordulva biztosították a termékenységet. A zajkeltés  egyrészt a gonosz távoltartására irányul, másrészt az állatszaporulatot biztosító  termékenységvarázslás.

 

A gazdasági jellegű szokások közül sokfelé pünkösdhöz fűződik a pásztorok megajándékozása.  A gazdák fonott kaláccsal és itallal kínálták a csordást pünkösd reggelén. Hajdúböszörményben minden pásztor, gulyás, csikós, csordás, juhász és kondás kapott ajándékba kalácsot meg egy  liter bort.

 

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://www.mindennapi.hu/cikk/eletmod/tilos-a-szelet-szidni-a-punkosdi-kiralysagban/2011-06-13/3999

http://www.panoramio.com/photo/51133926

 http://www.mindmegette.hu/a-gulyas-legendaja-46634

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/166089

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/punkosdi-nepszokasok-1/punkosdikiraly-valasztas

http://sztkereszt.blogspot.hu/2012/05/szentlelek-het-ajandeka.html

http://www.nyugatijelen.com/kronika/csiksomlyoi_bucsu.php

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/122.html

http://richpoi.com/cikkek/kultura/ma-is-elo-hagyomany-a-majusfa-allitas.html

http://www.meska.hu/Blog/label/hagyomany?p=dHlwZT1tZXNrYSZsYWJlbD1oYWd5b23DoW55

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/jeles-napok-es-nepszokasok/majfa-majus-1

http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=30284592

 http://www.noionmegvalositas.hu/noi-onmegvalositas/majus-1-je-a-szerelem-es-a-termekenyseg-unnepenek-kezdete/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr165248434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása