Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

" Somvirág, somvirág aranysárga a világ"

2013. április 22. - netfolk

 

som_1.jpg

 

 

 Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel Gryllus Vilmos előadásában.

Kányádi Sándor: Mi lennék?

hussomgrafika_1.jpg

részlet

 

Tavasszal somfa lennék
talpig aranyban állva,
biztatón mosolyognék
a zsendülő világra.

 

Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt.

(Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel című versét ki ne ismerné?)

 

 

A sombokor igénytelen, szinte mindent kibír, alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.

Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő növény.husossom_1.jpg

 

A som virága kétségtelenül a tavasz egyik csalhatatlan jele.

virgsm.jpg

Szerencsére kicsik és nagyok ismerik Kányádi Sándor: meddig ér a rigófütty című szívmelengető szép meséjét. Itt meg is hallgathatjuk:

http://egyszervolt.hu/mese/meddig-er-a-rigofutty.html

 

A hungarikum somfa :

A hazai somfák közül a legértékesebb a jó 150 éves "Öreg som", mely 1989 óta védett. Hasonló két somfa található Császló községben. A somfa olyan hungarikum, amelyet a szakemberek is előszeretettel ajánlanak házi szaporításra.
Ennek oka, hogy szárazságtűrő, betegségekkel szemben ellenálló faj. 

Várostűrő cserjeként közterületekre is ültethető. Bár a termésére akár öt évet is várnunk kell, a hosszú várakozásért viszont kárpótol minket korai virágzása, mely igazi tavaszhívogató növényünkké avatja a húsos somot.

63461.jpg

 

Termése a húsos vadgyümölcsök közé tartozik, mint többek között a berkenye, csipkebogyó (vadrózsa), erdei szamóca, vadalma, vadkörte, vadszeder, vörös áfonya.

Hogyan gyűjtsük a termését?

A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.

Hatóanyagai:

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

Felhasználása:

Lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle, aszalva is finom és egészséges.

Frissen  igazi C-vitamin bomba.

Érdekesség, hogy a  gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

 

Móra Ferencné  immáron muzeális szakácskönyvében szerepel a som lekvár elkészítése. Íme az eredeti recept:

Hozzávalók:

 1 kilogramm som,  ugyanannyi cukor, késhegynyi szalicil 

Elkészítése: A somot megtisztítjuk, megmossuk, kimagvazzuk, megfőzzük, s szitán áttörjük, ugyanannyi cukorból jegeces szirupot készítünk, a gyümölcsöt beletesszük, 5 percig együtt forr, jól kikeverjük, és üvegbe rakva, kigőzöljük. Forrón öntjük az üvegbe és 1 napig állni hagyjuk, míg bebőrösödik, szalicilt teszünk rá és bekötözzük.

Sombefőtt:

Hozzávalók:1 kg som, 50 dkg cukor.

Elkészítése:A somot megmosva üvegbe rakjuk, jó édes szirupot öntünk rá és kigőzöljük - persze ez nem tavaszi teendő. Most a virágzásnak örvendjünk.

 

Tánczos Erzsébet

 Forrás:

http://hu.scribd.com/doc/6687698/645/Som-bef%C5%91tt-4

http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=1052

http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/R%C3%A9gi/M%C3%B3ra_Ferencn%C3%A9/Bef%C5%91ttek/Som-%C3%ADz

http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=983

http://zoldeketbeszelek.blog.hu/2012/09/08/a_het_novenye_a_husos_som_cornus_mas_l

http://www.vendegvaro.hu/400-eves-somfa-csaszlo

http://indafoto.hu/kremusz/image/20677969-44f24410

Fintha István és Szabó Anikó: Vizsgálatok az Alföld somfáinak termésein (cornus mas l. 1753), különös tekintettel a „császlói” formára. Bot. Közlem. 92(1–2): 159–165, 2005.

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr175238600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása