Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel Gryllus Vilmos előadásában.
Kányádi Sándor: Mi lennék?
részlet
Tavasszal somfa lennék
talpig aranyban állva,
biztatón mosolyognék
a zsendülő világra.
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt.
(Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel című versét ki ne ismerné?)
A sombokor igénytelen, szinte mindent kibír, alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.
Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő növény.
A som virága kétségtelenül a tavasz egyik csalhatatlan jele.
Szerencsére kicsik és nagyok ismerik Kányádi Sándor: meddig ér a rigófütty című szívmelengető szép meséjét. Itt meg is hallgathatjuk:
http://egyszervolt.hu/mese/meddig-er-a-rigofutty.html
A hungarikum somfa :
A hazai somfák közül a legértékesebb a jó 150 éves "Öreg som", mely 1989 óta védett. Hasonló két somfa található Császló községben. A somfa olyan hungarikum, amelyet a szakemberek is előszeretettel ajánlanak házi szaporításra.
Ennek oka, hogy szárazságtűrő, betegségekkel szemben ellenálló faj.
Várostűrő cserjeként közterületekre is ültethető. Bár a termésére akár öt évet is várnunk kell, a hosszú várakozásért viszont kárpótol minket korai virágzása, mely igazi tavaszhívogató növényünkké avatja a húsos somot.
Termése a húsos vadgyümölcsök közé tartozik, mint többek között a berkenye, csipkebogyó (vadrózsa), erdei szamóca, vadalma, vadkörte, vadszeder, vörös áfonya.
Hogyan gyűjtsük a termését?
A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.
Hatóanyagai:
Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
Felhasználása:
Lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle, aszalva is finom és egészséges.
Frissen igazi C-vitamin bomba.
Érdekesség, hogy a gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
Móra Ferencné immáron muzeális szakácskönyvében szerepel a som lekvár elkészítése. Íme az eredeti recept:
Hozzávalók:
1 kilogramm som, ugyanannyi cukor, késhegynyi szalicil
Elkészítése: A somot megtisztítjuk, megmossuk, kimagvazzuk, megfőzzük, s szitán áttörjük, ugyanannyi cukorból jegeces szirupot készítünk, a gyümölcsöt beletesszük, 5 percig együtt forr, jól kikeverjük, és üvegbe rakva, kigőzöljük. Forrón öntjük az üvegbe és 1 napig állni hagyjuk, míg bebőrösödik, szalicilt teszünk rá és bekötözzük.
Sombefőtt:
Hozzávalók:1 kg som, 50 dkg cukor.
Elkészítése:A somot megmosva üvegbe rakjuk, jó édes szirupot öntünk rá és kigőzöljük - persze ez nem tavaszi teendő. Most a virágzásnak örvendjünk.
Tánczos Erzsébet
Forrás:
http://hu.scribd.com/doc/6687698/645/Som-bef%C5%91tt-4
http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=1052
http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=983
http://zoldeketbeszelek.blog.hu/2012/09/08/a_het_novenye_a_husos_som_cornus_mas_l
http://www.vendegvaro.hu/400-eves-somfa-csaszlo
http://indafoto.hu/kremusz/image/20677969-44f24410
Fintha István és Szabó Anikó: Vizsgálatok az Alföld somfáinak termésein (cornus mas l. 1753), különös tekintettel a „császlói” formára. Bot. Közlem. 92(1–2): 159–165, 2005.