Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Tojásfestés kicsit másképp 1-viaszos tojásdíszítési módok

2013. március 19. - netfolk
Írtam már az egyszínű viaszolt tojások készítéséről ( http://netfolk.blog.hu/2013/03/10/egyszinu_irott_tojas_keszitese ),és a leggyakoribb tojásfestési módokról.

Most nézzünk néhány érdekességet – a teljesség igénye nélkül.

 

Díszítés gombostűfejjel gombost.jpg

 

Szlovákiában, Ausztriában, Lengyelországban, Ukrajnában jellemző ez a technika. Festetlen és megfestett alapra is lehet dolgozni.

Különböző nagyságú gombostűfejekkel viszik fel a forró viaszt a tojás héjára. A gombostűt egy pálcikába kell ütni, így használható eszköz válik belőle.

A gombostűfejjel pöttyből kiinduló vonal írható. A tojás felületéhez érve mindig kicsit el kell húzni a viaszos gombostűt. Ez cseppformát eredményez, de pöttyözhetünk is.  Ezekből virágsziromhoz hasonló motívumokat lehet létrehozni, ezek alakítják ki a díszítményt.gombostufejjeltojas.jpg

A hagyományos írókás mintakincs e módszernél nem jöhet számításba. Hazánkban nem terjedt el.

Gömöri díszítés

 

Ehhez szép piros tojásokra van szükségünk, erre kerül a viaszolt minta. Íróka helyett azonban fogpiszkálóra van szükség, arra kerül a forró viasz, melyet határozott mozdulattal kell a tojásra felvinni. A pontok és a cseppek a gömöri díszítésen sormintát alkotnak.

gompotty.jpg

Ezután jön a lényeg: a viaszt nem kell leolvasztani, sőt! Aranyporba kell hempergetni a tojást, aztán óvatosan megtörölgetni. Az aranypor csak a viaszra tapad rá, így domború aranyszínű mintázatot kapunk.

gomorikeszul_2.jpg

gomori.jpg

Díszítés színezett viasszal

Ugyancsak gombostűfejjel készítik a díszítményt, de nem fehér, hanem színezett viasszal. Egy tojáson akár ötféle színezett viaszt is használnak. A tojást vagy fehéren hagyják vagy egy világos színűre befestik. A díszítményt a viasz színe adja, amely kiemelkedik a felületből.

Ez a díszítő mód szintén nem terjedt el hazánkban.

Bulgáriában készül olyan hímes tojás, hogy a viaszt feketére festik, azzal írnak a fehér tojásra, majd a minták közötti tereket ecsettel befestik. A viaszt nem olvasztják le, így az kontúrt ad a díszítménynek.

Ecsetfestés viaszos lefedéssel

Ez egy baranyai technika. A növényi díszítményt: szegfűt, tulipánt, rózsát, gyöngyvirágot e1őször ecsettel ráfestették a tojásra. Miután a festék megszáradt, a festett helyeket megírták forró viasszal. Ezután került a tojás a festőlébe. Lehetséges, hogy ezt a díszítő módot porcelángyári dolgozók találták ki, a díszek is a porcelánfestés mintakincsébő1 kerültek ki. Így összeötvözték a hagyományos díszítő módot a porcelánfestéssel.

A viaszírásos tojásdíszítő módoknak ezzel a végére értünk. Következő bejegyzésemben az egyéb díszítő módokat foglalom össze.

Tánczos Erzsébet írása

A szöveg és a képek forrása:

Monoriné Rohlik Erzsébet: A varázserejű hímes tojás, Neutron Kft Kiadó, 1990.

Gömöri minta Mosonyi Éva: Hímes tojások  című könyvéből- Cser kiadó

Gombostűvel viaszolt tojás: Nemes Hajnal: Népi tojásdíszítés című könyvéből- Cser kiadó

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/img/2-611a.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr375145131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása