Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A télike a tavasz hírnöke

2013. február 15. - netfolk

A téltemető  vagy télike egyike a legkorábban nyíló virágoknak. Noha a kertekből vadult ki (még a középkorban a kolostorkertekből kerülhetett ki),  vadvirágként ritkaság. A kertekben újra népszerű, s méltán az.

Teltemeto.jpgA boglárkafélék családjába tartozó hagymagumós, alacsony termetű növény, február végén nyílik. A hóból is kidugja napsárga virágait.Amilyen  apróka és törékeny, olyan  elszántan dacol a hóval és a faggyal. Ártatlan kinétete megtévesztő:mérgező kivonatával a középkorban sok gyilkosságot követtek el, úgyhogy ne nyalogassuk, inkább nézzük!

Jellegzetessége a virágok alatt gallérszerűen elhelyezkedő sallangos, zöld fellevelei. A virágok magányosan ülnek a száron, igen korán nyílnak a korán "kelő"  rovarok igen nagy örömére.

Védett növény!

Nálam ékesebben,  a lehető leghitelesebben mutatja be Bálint Gyuri bácsi:

Forrás:

http://www.kislexikon.hu/telike.html

http://www.kvizklub.hu/melyik-csaladba-tartozik-a-teltemeto-telike.htm

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr345058708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása