Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Február 1. Brigitta napja.

2013. január 31. - netfolk

hov.jpg 

Boldog névnapot ezekkel a  hóvirágokkal!

A Brigitta név jelentése erős, erényes, magasztos.

br_1.jpg

 

Szent Brigitta, régi magyar nevén Brigida, Breda, Írország védőszentje, aki a V-VI. sz. fordulóján élt - a hagyomány szerint.

Egy tölgyfa alatti cellában töltötte napjait.

Könyörgésére számtalan csoda történt. Egy fogadóst, név szerint Márkot meggyógyított;  rengeteg sok hívőt  Nagycsütörtöktől Húsvét végéig egy véka sörből bőségesen ellátott.

BEER.jpgEgy leprásnak, aki tejet kért, friss vizet adott, mert teje nem volt.  A víz azonban  tejjé változott, és ebből merítve  a leprás leány meggyógyult. Más leprásokat is meggyógyított, két vaknak pedig visszaadta a szeme világát.

bridget-of-kildare.jpg

Azon a helyen épült a híres Kildare "Tölgyfahajlék" kolostor. Leprásokat gyógyított és vakok látás átadta vissza. Ő maga fél szemére vak volt. Ennek külön története van. Szép hajadon lányként elérkezett az idő, hogy már muszáj volt férjhez mennie. Hogy elkerüljék a kérők, azért fohászkodott, hogy legyen valami testi hibája. erre egyik szeme megpattant és kifolyt -  eddig a horror.brig.jpg

 

Ez után az esemény után márt nem kellett aggódnia a sok kérője miatt, apácának állhatott.

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium

(részlet)

Észak Junója

szentbr.jpgA képen Svéd Szent Brigitta látható

A hagyomány szerint az V–VI. század fordulóján élt. Egy tölgyfa alatti cellában remetéskedett. Azon a helyen épült a híres Kildare „Tölgyfahajlék” kolostor. Névünnepe február 1-je. Állítólag azért, mert ezen a napon született egy druida (kelta pap, sámán, szó szerinti jelentésben: „a tölgy tudója”) szolgálójának gyermekeként, méghozzá napkeltekor

Brigitta (ír nyelven Brighid) jelentése: „ragyogó, fennkölt”, illetve „erős”, hasonlóan a német

Berthához (ónémet Beratha). Az utóbbi a téli napfordulatnak, a fény születésének istennője volt a germánoknál, s eredetileg Brighid is hasonló tisztséget viselt a kelta panteonban. A legfőbb istennőháromságot személyesítette meg. Ő volt a tűz, a tűzhely és kovácsolás; az otthon és a szülés (ellés); a kutak, a gyógyítás és a varázsszavú költészet védnöke.

Skóciában Bhatta  a neve, ő a Köpönyeges Szent Brigitta, aki köpenyében óvta a szent gyermeket születése után, míg Szűz Mária gyengélkedett. . Egy legenda szerint ugyanis segített a Szent Szűznek  szülésnél, aki cserébe átengedte neki a naptárbeli névnapi elsőbbséget, ezért előzi meg Brigitta napja Mária megtisztulásának ünnepét (febr. 2.)

Azt tartják, hogy Szent Brigitta 525. február 1-én halt meg.

Fehér Hattyúnak, a Fehér Dombok Menyasszonyának, Aranyhajú Menyasszonynak nevezték („menyasszony” angolul bride.). Ő volt a Dicsőség Királyának Anyja, a Napot szülő istenanya. A kildare-i tölgyfahajlék az ő szentélye lehetett eredetileg. (A tölgyfa a kelták szent fája volt.) Brighid „cellájában” ősidőktől fogva égett a szent láng, s nem is aludt ki addig, amíg a XII. században normann hódítók fel nem dúlták a helyén emelt klastromot.

 Tánczos Erzsébet

 

FORRÁS:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_brigitta

http://osara.wicca.hu/brighid.html

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr725039473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása