Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 2-a az őrangyalok ünnepe, s Petra napja

2012. szeptember 01. - netfolk

orangyal.jpgOktóber másodika  az őrangyalok ünnepe.  Kezdetben szeptember első vasárnapján ünnepelték, hazánkban még a századfordulón is akkor. Később X. Pius intézkedésére Mihály arkangyal nyolcadába, mai helyére került. Az őrangyalokhoz számos jámbor hiedelem fűződik. Régi szegedi hagyomány szerint a halott őrangyala egészen elföldeléséig a koporsó tetején ül, hogy a gonoszok ne ragadhassák el. Ha valakinek a jobb füle csendül, ezt mondja: édös őrzőangyalom, maradj a bal vállamon. Ezzel az angyal elhárítja a szerencsétlenséget, amelyet a szegedi néphit szerint a jobb fül csengése már előre jelez. Sármellék faluban állítólag az utcán az őrangyalnak jobb felől helyet hagynak.

 

Az ezotériában  hívők szerint ők azok, akik ott állnak mellettünk az igazi bajban, legyen szó egy baleset elkerüléséről vagy komoly betegségről.
A népi megfigyelés szerint ez az elsõ lombhullató nap, bár én már söpröm egy jó ideje az őszi leveleket a járdánkról.

 

 

oszilevelek.jpg

Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr234746671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása