Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Lajos napjára

2014. augusztus 25. - netfolk

Louis-ix.jpgIX. Szent Lajos  a XIII. században élt és uralkodott. A keresztény lovagkirályok  egyike.  Bár anyagi lehetőségei semmiben nem korlátozták, egyszerűen öltözködött,  ostorozta  magát és vezeklõ övet hordott. Türelmével és alázatosságával mutatott példát.

Asztalánál  minden nap vendégül látta a szegényeket. Több  keresztes hadjáratoit is indított a  Szentföld felszabadítására. Tunisz falai alatt kolera járvány tört ki seregében. A király beteg  katonáit ápolta, közben õ maga is elkapta a betegséget és meg is halt.  Az  aranyművesek, borbélyok, a cukrászok, épületmunkások,  frissítõ  árúsok,  hajómunkások,  gombkötõk,  kárpitosok, kefekötõk, kõfaragók, ötvösök, szabók és vaskereskedõk védőszentje. Ünnepe augusztus 25-én van.

 

Tánczos Erzsébet írása

 

 

Forrás:

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

Magyar néprajzi lexikon

GUZSALYAS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

  http://kony.network.hu/kepek/regi_targyak/aratokoszoru_kony

 

www.lmrkat.hu

http://kony.network.hu/kepek/regi_targyak/aratokoszoru_kony

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr226635583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása