Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Benedek, zsákkal hozd a meleget, gyűszűvel a hideget!

2013. március 18. - netfolk

Sándor, József meg Benedek ereszti ki zsákjukból a meleget, de Benedek még a szárnyas rovarokat is. Sándor, és József a néphagyományban nem nagyon kedvelt, mert zsákjukból szabadulva a böjti szeleik szétkócolják a zsúpfedeles háztetőket. Benedek ellenben kedvelt, mert vele a naptár szerint is megjön a tavasz.

rovarok.jpg

Március 21.  elvileg a csillagászati tavasz kezdete mikoris  a nappalok és az éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlő. Innen a neve "napéjegyenlőség". Innentől kezdve a nappalok tovább hosszabbodnak az éjszaka kárára. A tavasz elkezdődik, bármit mutat a hőmérő!

Március 21-e  Nursiai Szent Benedeknek, a bencés rendet alapítójának ünnepe s, mely nem véletlenül került a böjti időszakba. Benedek ugyanis  egy megközelíthetetlen barlangban remetéskedett, és böjti maradékon élt, amit egy remetetársa eregetett le neki kötélen. Aztán meghalt a segítőkész társ, az ördög pedig, aki igencsak haragudott a szentre, eltörte a harangocskát, amivel a világnak jelt adhatott volna. Benedeket az isteni gondviselés mentette meg az éhenhalástól.

benedek3.jpg

 Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, melynek azután gyógyító erőt tulajdonítottak. Szeged környékén a Benedek-napon duggatott hagymát Bertalan napján (augusztus 24-én) szedték fel, utána a háztetőre rakták, ahol hét napon át  érte a napsugár és hat éjszaka a harmat. Ennek a  hagymának a főzetével a betegek fejét és hasát mosogatták. A marhák felfúvódásának gyógyítására is alkalmasnak tartották a Benedek napján vetett hagymát.

hagyma.jpg

Időjárásjóslásra is van adat: a bukovinai székelyek úgy vélték, ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.  Másutt a három jeles nap együttes megfigyeléséből vontak le következtetéseket: ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha meg nem , akkor hosszú, lucskos őszre lehet számítani.

White_Stork_Glider.jpg

Sándor, József, Benedek az új tavasznak, az új élet kezdetének szimbóluma, amikor végérvényesen meghátrál a legyőzhetetlennek tűnő hideg tél, és diadalmaskodik a kikelet. Van okunk örülni!

 Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás:

Móser Zoltán:Névviseletek Pro-Print Kiadó, Csíkszereda, 2010

http://network.hu/Kopciherci/blog/zsoka-blogja/sandor_jozsef_benedek_zsakban_hozza_a_meleget-7123

GUZSAL Y AS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

http://www.edenkert.hu/upload/2/article/3112/1_original.

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr595141048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása