Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

„Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog"

2013. február 15. - netfolk

Julianna ókeresztény vértanú neve egyike a legkedveltebbeknek a magyar női nevek között, bár a  népi hagyományban szinte nem is találkozunk vele. A néphagyomány Júlia napjától az idő melegebbre fordulását várja. Ha mégis havazik aznap, akkor "bolondoznak a Julisok", vagy megrázzák a dunyhájukat.

HO.jpg

Ki volt Júlia?

 Ókeresztény vértanú, s élete legendája olyan, mintha a többi erényes vértanú halált halt szép leány klónja lenne.

Juliannát apja egy pogány fejedelemhez adta feleségül - akkor kereszténynek lenni még  elég rövid életet jelentett. Júlia azonban nem akart házaséletet élni, amíg házastársa meg nem tér Krisztus hitére, ezt előre el is árulta.

Eulogius,  a vőlegény a legendák szerint így szólt a leányhoz: „Kedves Juliannám, miért űztél gúnyt belőlem, hogy így visszautasítasz?” Julianna erre így válaszolt: „Ha imádod az én Istenemet, engedek neked, egyébként soha nem leszel a férjem.” Erre a hiúságában sértett férfiú így reagált: „Úrnőm, nem tehetem meg, a császár lefejeztetne.” Julianna: „Ha így félsz a halandó császárról, hogyan akarhatod, hogy ne féljem a halhatatlan Császárt? Tégy, amit akarsz, engem ugyan félre nem vezetsz.”A felbőszült férfi erre a lányt börtönbe vetette és megkínoztatta, de  Julianna sértetlenül jött ki a dologból. Erre  jegyese sötét börtönbe vetette és vasláncra verette. Akkor megjelent  egy ördög és angyalnak álcázva magát azt tanácsolta a leánynak, hogy okosságból mégis  áldozhatna az isteneknek. Erre egy égi szózat hallatszott, mely figyelmeztette Juliannát, hogy ne higgyen a megtévesztésnek. Ez aztán az ördögöt színvallásra kényszerítette. Julianna alaposan megkötözte és vaslánccal megostorozza a gonoszt. Amikor kijöhetett a börtönből maga mögött húzta a megkötözött ördögöt, aki  folyamatosan rimánkodott: „Julianna, úrnőm, ne tégy engem még nevetségesebbé, ezentúl nem tudok senkin sem erőt venni. Azt mondják, a keresztények irgalmasok, de benned nincsen irgalom.” Így vonszolta keresztül az egész fórumon az ördögöt, majd egy pöcegödörbe dobta.

A  vőlegényre azonban ez sem hatott, a kor szokásai szerint kínoztatta a lányt, akinek szenvedései akkor érnek véget, amikor Eulogius lefejeztette.

A gonosz férj ezután hajóra szállt, ám a viharban a gályája elsüllyed, a partra vetett tetemét a madarak és a vadállatok szétszaggatták.

Időjós nap

Hazánkban nem volt jelentős a Julianna-kultusz, de a  népi időjóslásokban szerepel.  Kedvencem a  nagykőrösi történetet,  mely szerint ezen a napon azért esik a hó, mert kiszakadt Julianna dunnája. Hasonlóan  Holle anyó történetéhez,  Nagykőrösön  a hóesést a dunnarázással kötötték össze. Ez a hiedelem arra vezethető vissza, hogy február 16-án még bőven eshet a hó.  Máshol a hóeséskor azt mondogatták, hogy bolondoznak a Julisok.  Erre  utal az időjós rigmus: „Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog",  tehát  ha Dorottya napkor enyhe az idő, akkor február közepén  meg fagy. Általában Julianna-naptól az idő lassan melegedik, s régen már várták, hogy nekikezdhessenek a tavasz eleji kerti munkáknak.A Dorottya-napi időjárásjóslás ellentétes változatát jegyezték le az Ipoly menti falvakból:Ha Dorottya  KOPOG, akkor Julianna LOCSOG.

Julianna-naptól az idő melegebbre fordulását várjuk!

 

 

Tánczos Erzsébet

Forrás: http://mek.niif.hu/04600/04626/html/legenda0032.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_julianna

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr135080464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása