Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 15. - Ávilai Szent Teréz napja

2012. október 15. - netfolk

terez.jpgÁvilai Szent Teréz  karmelita rendi római katolikus szerzetesnő volt, akit a magyarok Nagy Szent Teréznek is neveznek. Így   különböztetik meg  az ugyancsak karmelita szerzetesrend  másik nagy alakjától, Lisieux-i Szent Teréztől. Őt  Kis Szent Teréznek szokás nevezni. Ávilai Szent Teréz halálának napján az egyház Assisi Szent Ferencről emlékezett meg, így Ávilai Szent Teréz emléknapját másnapra tették. Azonban a  naptárreform következtében október 4-ét( Ferenc napját) október 15-e követte, így Szent Teréz ünnepe  október 15-e lett.

 

Teréz napja szüretkezdő nap. Egerben ezért Teréz-szedés a neve. E napot a Balaton vidékén, Baranyában is szüretkezdő napként tartják számon. A Bánátban, Bácskában asszonyi dologtiltó nap volt. Ekkor nem moshattak, kenyeret sem süthettek az asszonyok.

AVILAI NAGY SZENT TERÉZRŐL DIÓHÉJBAN:

 Ellenségei így  nevezték: ,,ország csavargója, nyughatatlan nőszemély!''

Teréz abban a történeti korszakban élt, amikor a spanyol királyság kultúrája fénykorában és hatalma csúcsán állt. A család ősei oroszlánként harcoltak a mórok ellen. Teréz   szüleinek tizenkét gyermeke volt,  közül három volt leány. Közülük kettő férjhez ment, csak Teréz határozott úgy, hogy kolostorba vonul.

tereznagy.jpgEz igazán nem volt szükségszerű, mivel ifjú korában Teréz is a szépségre és a gazdagságra  fókuszált, és komolyan foglalkozott a férjhez menés gondolatával. Személyének, szellemességének, beszédének és magatartásának varázsa már gyermekkorában sok játszópajtást vonzott köréje, és szórakoztatta, nevettette társait. Ezt a művészetet, hogy ,,embereket megvidámítson, és nevetésre indítson'',  élete végéig megőrizte.

Amikor  kiderült  hogy belép a Karmeliták rendjébe, mindenki megdöbbent. Kolostorba lépése drámai, fájdalmas lépés volt: ,,Elhatároztam, hogy közlöm atyámmal, és ez nekem ugyanannyit jelentett, mintha beöltöztem volna, mert becsületbeli kérdés volt számomra, hogy hű maradjak a mondott szóhoz.'' Apja azonban megtagadta a beleegyezését. Ezért Teréz, titokban hagyta el a szülői házat, és felvételét kérte  a kolostorba. Később azt mondta: ,,Nem hiszem, hogy a halál fájdalmasabb lesz a szívemnek, mint az a perc, amikor elhagytam a szülői házat. Úgy éreztem, hogy ízekre szakadok.''

Amibe pedig belekezdett, tudniillik hogy apáca legyen, azt nagyon komolyan tette. Annyira komolyan, hogy a megerőltetéstől egy év után teljesen  összeomlott. Vérszegény lett, köszvényszerű ízületi bántalmak támadták meg. Már  megásták a sírját, és el is imádkozták érte a halotti zsolozsmát,  mikor  Teréz magához tért, és saját kezűleg eltávolította a szeméről a megszentelt viaszt, amivel a halottak szemét szokták lezárni.

Ezután következett tizennyolc hosszú esztendő, és közben nem történt Teréz életében semmi.

Önéletrajzi feljegyzései azonban ezekről az évekről is egy nagy és mély lélek arcát sejtetik: mélységes csalódást érzett, ugyanakkor hallott valami titokzatos hívást a bensőségesebb életre.

Az Istentől kapott kinyilatkoztatások miatt nővértársai üldözni kezdték. Azzal vádolták, hogy látomásai nem Istentől, hanem az ördögtől valók.

Mint minden igazi misztikus, Teréz is úgy érezte, hogy cselekednie kell, apostoli életre küldik és szeretetben kell tevékenykednie: ,,Cselekedeteket kell végrehajtani, mindig csak cselekedeteket'', hiszen ,,nem arról van szó, hogy sokat kell gondolkodni, hanem arról, hogy nagyon kell szeretni''.

 Engedélyt kapott a pápától  egy kis kolostor építéséhez. 1562-ben nyitotta meg, és elszánva magát arra, hogy a szerzetesi  életet a maga eredeti szigorában fogja élni, lehúzta a saruját és nevet változtatott: ettől fogva Jézusról nevezett Teréz volt a neve. Ezután egyik kolostoralapítása követte a másik.

Tizenhét női és tizenöt férfi kolostort alapított, tagjai a sarutlan karmeliták.

Teréz 1582. október 4-én halt meg. Szeretettől izzó élete jelképeként Alba de Torresban ma is épen őrzik a szívét.

Avilában, október 4-ről 5-re virradó éjszaka halt meg, épp akkor, amikor bevezették a Gergely-féle naptárreformot, minek következtében a következő évben az évforduló már október 15-re esett..

.

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Szent_Ter%C3%A9z

http://www.katolikus.hu/szentek/1015.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81vilai_Szent_Ter%C3%A9z

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr14846788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása