Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Bogyiszló nem csak a paprikáról nevezetes

2015. január 20. - netfolk

 bogynoi.jpg

Nevezetes fajta a bogyiszlói paprika, de a község más okból is érdekes.

A múlt...

Bogyiszló, mely lélekszámát tekintve alig éri el a 2500-at, Tolna megye keleti részén, Szekszárdtól
mintegy 25 km-re a Duna mentén helyezkedik el.

 A szóbeszéd szerint Bogyiszló  a  nevét egy Bogyiszló nevű  lakosáról kapta, de nem találtam nyomát, hogy miért
A kanyargó régi Duna három oldalról vette körül a falut.
A területet csak enyhe lankák tagolták, amelyet a Duna hordalékával épített. Áradáskor szinte az egész táj víz alatt állt. Ezért állandó települések csak a kicsiny magaslatokon létesülhettek, a vidékre ezért falvak kialakulása jellemző.

A fontos útvonalaktól távoli település a történelem viharaitól védett helyzetben volt. A környező természet az ínséges időkben is bőségesen szolgált élelemmel, például amikor a háborúzások miatt nem tudták művelni a földeket.

 Bogyiszló a gyakori áradások alkalmával is menedéket jelentett a környék elöntött településein élőknek. Az árvizek miatt több falut végleg elhagytak a lakói és Bogyiszlóba költöztek, földjeik Bogyiszlóhoz kerültek, a hajdani településeket azonban határneveik megőrizték.

1380 körül a Duna megváltoztatta folyását. Ez jelentős változás volt: a széles folyam helyén egy vékonyka vízfolyás, később egy tó maradt.

Bogyiszló a Duna szabályozásakor 1854-ben került a Dunántúlra, Tolna megyéhez, addig Pest-Pilis-Solt Kiskun vármegyéhez tartozott. A Duna szabályozása után a falu  egy, a külvilágtól elzárt sziget lett. Az emberek csak ladikkal vagy komppal tudták  elhagyni  ezt  a  kis  zárt  falut, mert sem kiépített útja, sem hídja nem volt.   Utóbbi  csak  1938-ban  készült el.

Az ártéri erdők kiirtása után hódított teret a csípős paprika és a fűszerpaprika, mely Bogyiszló híressége. Az erdőgazdálkodás, a halászat és a vadászat is jelentős hagyományokkal rendelkezik.

 bogyszuretfelv.jpg

A képen szüreti felvonulás látható

NÉPHAGYOMÁNYOK: 

A község néphagyományokban és népszokásokban gazdag, különösen a néptánc és a népzene területén.  

A községben élénken élő hagyomány ápolására, megőrzésére 1976-ban alakult a hagyományőrző együttes. A csoportban a diákoktól a nyugdíjasokig minden korosztály megtalálható. Műsoraikban feldolgozzák a faluban élő népszokásokat, dalaikat, táncaikat és népviseletüket.

Íme bogyiszlói táncok:

 

Jellemző burjánzó népviselete

Ez leginkább a női viselet élénk színeiben, a rakott szoknyákban jelenik meg.

 bogy_1.jpg

A női viselet jellemzője a négy-öt alsószoknya plusz a felső rakott kasmír szoknya, hozzá bütykös harisnya dukál letűzött röpikével. A fejükön pedig kasmír kendőt viselnek ünneplő viseletnek. bogy2.jpg

A hétköznapi viseletnek is része az alsószoknya és fölé egy felső kartonszoknya.

A férfi viselet csizma, csizmanadrág, ing, mellény, kalap. A hétköznapló viselet pedig papucs bogatya, melles kötény és kalap.

bogy1.jpg

 Józsa Bálintné Tamás Julianna , az „aranykezű asszony” Népművészet Mestere díjat kapott a bogyiszlói szövéshagyományok ápolásáért.

A Népművészet Mestere díjról itt olvashat: http://netfolk.blog.hu/2013/08/23/a_szellemi_kulturalis_orokseg_nemzeti_jegyzeken_az_elso_a_nepmuveszet_mestere_dij_kituntetettjeinek_

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://www.heb.hu/

http://heb.hu/index.php?q=hu/gallery&g2_itemId=1584

http://karpathaza.network.hu/kepek/nepviseletek/mezofoldibogyiszloi

http://heb.hu/index.php?q=hu/gallery&g2_itemId=1584&g2_GALLERYSID=e410867042575f26bce4db4805641753

 http://www.bogyiszlo.hu/k-ertektar-bizottsag-ulesek/eloterjesztesek/2014-02-03/bogyiszloi-nepviselet/album/index.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr376955617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása