Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

SZENT MÁRTON ÜNNEPE A SKANZENBAN

2014. november 10. - netfolk

 


lev_1.jpg

A Skanzen évzáró nagy eseménye idén is Szent Márton napjához kapcsolódott. Ahogy az már szokás, megkóstolhattuk az újbort, hiszen Márton a bornak bírája, és terítékre került a liba is, mely nélkül nem múlhat el ez a jeles nap.

100_4750.JPG

A gasztronómia és a bor az én számomra azonban csak  kellemes  többlet volt , hiszen a kézművességet kedvelő, néphagyományokra fogékony kicsik és nagyok számtalan elfoglaltságot találtak maguknak ezen szép napos hétvégén. Mert borfesztivál meg Libanapok szép számmal vannak ilyentájt az országban, de ennyire sokféle színvonalas program már jóval kevesebb található.

100_4740.JPG

Tűzzománc készül

Kipróbálhattuk a tűzzománcékszer-készítést,  közben libás mesékkel várt a meseszoba, népszerű volt kulcstartó-készítés, kukoricajátékok, diójátékok készítése. Jó móka volt nagyobbacskáknak a legénypróba, legényavatás, nagyobb lányok megtanulhatták a kenőtoll-készítést.

100_4706.JPG

Iskolás gyerekek kedvence lett a libalegelő, „liba kvíz”, s a „libás ügyességi játékok”, s még ezeken kívül is számos esemény várta a  vendégeket.

100_4756.JPG

Szélmalom és Skanzenvonat


Gulyás László vándormuzsikus: Márton, hová mész a kocsidon? című műsora igazi családi előadás, az előadó a kicsiket és  szüleiket egyaránt bevonta a játékba.

100_4733.JPG

Annyi megfigyelés, annyi szokás kötődik e jeles naphoz, hogy felsorolni is nehéz őket.

Gulyás László sok ismeretet adott át, de nem ömlesztve, hanem humoros, élvezetes formában. Szégyen vagy sem, én nem tudtam, hogy Márton napján rétest is nyújtottak. A finom íz mellett a rétestészta a havat jelképezi, mely boruljon úgy a vetésre, mint a fehér tészta a töltelékre! Milyen szép gondolat!

De a gyermekek meg is suprikáltak bennünket Szent Márton vesszejével – tehát baj már nem érhet minket.

100_4724.JPG

 Jöttek és suprikáltak....

Jómagam óvodás gyermekemmel érkeztem, és igen nagy élmény volt a Hagyományőrző Óvónők vidám tollfosztója (a tollfosztás az időszakhoz kapcsolódó tevékenység.)

100_4718.JPG

A  gyermekek nagyon élvezik a kukoricafosztást, tollfosztást, kukoricamorzsolást.

100_4712.JPG 

Hab a tortán, hogy ezek a tevékenységek még fejlesztő hatásúak is – az óvónők el is mondták  nekem, hogy mit fejlesztenek.

100_4711.JPG

Nagy kedvencünk lett a Szent Márton legendája képekben:

100_4704.JPG

Szent Márton legendája képekben 

Megtudhattuk , hogy Szent Márton miért lett a középkor egyik legnépszerűbb szentje. Márton , mikor találkozott egy  didergő koldussal, köpenyét kettéhasította és egyik felét a koldus vállára terítette.

Gyerekként sosem értettem mire volt jó, hogy  ezután kettejüknek volt egy fél, semmire sem jó kabátja.  Ketten fázhattak  egy-egy darab rongyban.

Van azonban logika Márton tettében – és ezt a Skanzenban meg is értették a gyerekek: katonaként Márton a császár szolgálatában állott, egyenruhájának csak a felével rendelkezhetett szabadon.

A meghitt együttléten túl a táncházban mulathattak a részt vevők. Az estét mindkét napon őszbúcsúztató koncert és tánc zárta a máglya körül

 S hogy az evésnél és ivásnál is tartósabb élményt kaptunk bizonyítja, hogy hétfőn az ovis látogató részletesen beszámolt a Márton napjához kapcsolódó szokásokról a csoportjában. Én meg mostantól ezen a jeles napon nemcsak libát, de rétest is sütök. Mert finom, s azért is, hogy a hó betakarja a vetést, mint a rétestészta a tölteléket.

 100_4747.JPG

Tánczos Erzsébet írása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr956885359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása