Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Borica - ... aki nem lép egyszerre...

2014. február 27. - netfolk

Az erdélyi magyarság legdélibb népcsoportja az Olt és a Brassói-havasok közötti Barcaságban él. E polgárosult vidék  főként evangélikus vallású volt , a magyarok  szászokkal és románokkal élnek együtt. Legjelentősebb, különálló csoportjuk a Brassó környéki hétfalusi csángóság.

A barcasági magyarság tánckincse igen gazdag.

b_4.jpgA hétfalusi csángók századunkban már csak a Háromfaluban (Tatrang, Zajzon, Pürkerec) járták a boricatáncot. A múlt században még minden faluban, s egész farsangban, különösen a farsang három napján végigjártak minden gazdát, sőt még a szomszédos falvakat is meglátogatták. Egy megfogadott öreg vatáf vezetésével már hetekkel előbb megkezdték a kocsmában vasárnaponként a tánc versenyszerű gyakorlását, s kiválasztották a legjobb táncosokat.

A borica az egyetlen fennmaradt csángó férfitánc. Mivel a csángók egyik fő foglalkozása a fuvarozás volt, több vidéket bejártak, és megtanulták a helyi szokásokat, táncokat. A borica egy tánc-egyveleg, amelyben felelhető az oláh, szerb, bolgár, albán, török táncok különböző változatai. A bokázás a székely csűrdöngölőből ered.

A kocsmában gyülekezve indultak falujárásra először az elöljárók házához,  de aztán minden gazda udvarára betértek. A gazda udvarán kört alakítva a vezér vezényszavai szerint  egyszerre táncoltak.

 

Nézzük a táncot:

Mint a filmen is láttuk, a  színes szalagokkal díszített boricatáncosok térd alatt csörgőt, a lábbelin pedig csörgős sarkantyút viseltek, s csákány tette teljessé  felszerelésüket. A táncnak és a hozzákapcsolódó zenének négy része van: 1. egyes-, 2. kettes-, 3. hármas-, 4. török borica.

A táncosok mellett álarcosok tréfálkoztak, mókáztak egymással.

elöl a kuka.jpg

Elöl táncol az álarcos kuka

Az álarcos „kuka” elmaradhatatlan kelléke a derékre erősített kolomp, a derékra  rögzített fakard és a kézben tartott korbács volt.

4515.jpg

A boricásokat kukák, állatorcákba öltözött figurák  az egész úton kísérték. Egy-egy gazda udvarán is táncoltak. Sorban vonultak be az udvarra, elől ment a fenyőt tartó legény: a tebe. A fenyőn aranyozott gyümölcsök csüngtek. Ezt követte két-három cigány: egy furulyás, egy hegedüs és egy kobzás. A továbbiakban következett a boricások serege, elől két vezérükkel, akik a legjobb táncosok voltak. Utánunk a kukák mentek. Végezetül zárták a sort a kosarasok és nyárshordozók. Ők a boricázásért kapott húst, tojást, kolbászt, kenyeret vitték. Ha a házigazda a kisebb házi eszközök közül kint felejtett valamit, egy baltát, bárdot, féket, és a kuka megtalálta, azt addig nem adták vissza, amíg ki nem váltották a háziak.

bor.jpg

 Pantomimes játékukban megjelenik jelképesen a halál és a feltámadás is.

A boricajárást este táncmulatság követte. A szomszédos falvakba látogatva rendszerint meg kellett vívniok, s versenyt táncolni az ottaniakkal. A téli napforduló e régi szokása a románság körében kaluser néven ismeretes.

Forrás:

http://mondtakvolt.blog.hu/2009/08/14/borica

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-880.html

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/jeles-napok-es-nepszokasok/boricajaras

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/tanc-es-drama/a-magyar-nep-tanchagyomanya/vegyes-neptancdialektus/borica-tanc

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/tanc-es-drama/a-magyar-nep-tanchagyomanya/barcasag-hetfalusi-csangok-videoi/borica-tanc

 Róheim Géza: Magyar néphit és népszokások (Bp., 1925)

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr515836322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása