Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 18.: „Lukács, ama szeretett orvos” napja

2013. október 18. - netfolk

luke icon.jpgLukács evangélista tisztelete hazánkban mindig virágzott, de nyilván naptári helye: Gál, Vendel, Orsolya, Dömötör, Simon-Júdás jelesebb ünnepének közelsége miatt igazában mégsem tudott kibontakozni.

Saint_Luke.jpgLukács evangélista Pál apostol útitársa még a megtérése előtt művelt pogány orvos volt, ezért az orvosok és kórházak, fürdők jeles védőszentje. Pál emlegeti így: „Lukács, ama szeretett orvos” Hazánkban az ő nevét viseli a budai Lukács-fürdő és kórház, amelyet az irgalmasrend alapított. Szobra is ott látható az épület homlokzatán. Lukács különös részvéttel nézte a beteg embert.

Lukács evangéliumát az ökör jelképezi, mert előadását Zakariás áldozatával kezdi. Ezért lett a szegedi mészárosok céhének barokk védőszentje.

Ox.jpg

A Lukács keresztnevet különösen örmények és bunyevácok kedvelik.

A hagyomány szerint Lukács felkereste Szűz Máriát sok kérdést tett fel Jézus gyermekkoráról, melyekre  választ kapott. Így írhatta meg  részletesen Mária életét, Jézus gyermekkorát. Talán ebből támadt az a jámbor hagyomány, hogy Lukács festő is volt és a Szűzanya képét megörökítette. Számtalan Mária-képről állítja a legenda, hogy Lukács alkotása.

 Nem meglepő ezek után, hogy  Lukács a festők védőszentje is!  S tény, hogy a műélvezet az egészséget támogatja, így fér meg Lukács  alakjában a festészet az orvoslással.

2002 óta  október 18-a a Magyar Festészet Napja, ez egy nagyszerű kezdeményezés.

Luke_first_icon.jpg

A Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képről, amelyet a hagyomány Szent Lukács festményének tart, különös történetet mondanak el:

Nagy Szent Gergely idejében, a 6. század végén pestis pusztított Rómában. Mivel a járvány nem akart szűnni, a pápa körmenetben hordozta körbe e képet a csapással sújtott városban, és a vész elmúlt.

Márton pápa, aki vitában állt Róma városának polgári vezetőivel, egy alkalommal a kép előtt misézett és áldoztatott. Nem sejthette, hogy az áldozók között van valaki, aki a ruhája alatt tőrt szorongat, azzal a szándékkal, hogy amikor hozzá lép a pápa, megöli. Abban a pillanatban azonban, amikor a pápa nyújtotta neki az Úr Testét, hirtelen megelevenedett a Mária-kép, ránézett a merénylőre, aki ettől a pillantástól megvakult, és a pápa megmenekült.



E nap a Mecsek-alján a gesztenyeszüret napja, akkor tartják a pécsváradi leányvásárt is. A leányvásárokról itt is olvashat:


http://netfolk.blog.hu/2013/09/25/leanyvasar_lesz_a_heten_de_mi_az_a_leanyvasar

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

wikipédia

http://www.katolikus.hu/szentek/1018.html

http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0074/unnepikii0074.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_lukacs_evangelista

 

http://www.differencebetween.co.in/animal/difference-between-ox-and-bull/

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr515583512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása