Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Dénes napján merről fúj a szél?

2013. október 08. - netfolk

 

 Nyelvészeink megállapították, hogy a  Dénes  utónév görög eredetű,  maga a bor és a mámor istenének, Dionüszosznak a nevét rejti.

A  népi kalendárium az időjósok figyelmébe ajánlja  a napot,  mert  Dénes névünnepe "megmutatja" a telet. Hogy? Hát így: ha északról fú a szél, és tiszta az ég, és a csillagok is tündökölve ragyognak: szigorú, kemény tél várható. Ha nyugat felől fú a szél, és az ég  felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés lesz a jövő évben.

Szent Dénes vértanú Párizs püspöke volt,  a Merovingok, majd Karolingok védőszentje.

Dénes sok embert térített meg. Emiatt szembekerült a pogány papokkal. Végül lefejezték Párizs legmagasabb hegyén, a mai Montmartre-on, amely akkor druida szent hely volt.  Legendája szerint, miután lefejezték, Dénes felkapta a fejét, még két mérföldet sétikált, és közben egész úton prédikált. Ahol végül összeesett és meghalt, szentélyt emeltek. Ebből lett később a Saint-Denis-székesegyház, a francia királyok temetkező helye.

 Sokszor így, fejével kezében ábrázolják:

Saint_Denis_Cluny.JPG

A Tizennégy Segítőszent egyike, fejfájósok szokták magukat oltalmába ajánlani -ha levágják már nem fáj?

A történelem folyamán többször felkavarta a kedélyeket a Szent Dénes-kérdés, azaz, hogy ki volt ő valójában.

Dénes meg a medve:

Medve_jaroslav cigánik.jpg

Dénes volt a neve annak az előkelő magyar ifjúnak, aki a mondai hagyomány szerint bekívánkozott Menedékkő középkori karthauzi szerzetesei közé. Mindenki igyekezett erről lebeszélni, ő azonban állhatatos maradt. Alázatosságát  próbára tették:ő lett a birkapásztor. Ez a derék Dénes  azonban megfelelt a feladatnak. Egy alkalommal az erdőből nagy medve tört elő és több juhot elragadott. Dénes nem tudta  juhait megtartani, és ezért  büntetést kért a maga számára. Elöljárója  azt tanácsolta neki,  hogy a medvét a szent engedelmesség nevében szólítsa föl, hogy a nyájat hagyja békén. Így is történt, a medve értett a jó szóból,  meghunyászkodott, mire Dénes övével átkötötte és a kolostorhoz vezette. Végül a  mackót szabadon engedték , de meghagyták neki, hogy a monostort messzire kerülje el.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://www.katolikus.hu/szentek/szent159.html

http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0069/unnepikii0069.html

http://mek.niif.hu/04600/04626/html/legenda0095.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_D%C3%A9nes

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr995557975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása