Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Július 22. Magdolna napja- Az e napon levágott haj szerencsét hoz!

2013. július 21. - netfolk

 Július 22-e Mária Magdolna  napja, akinek a történetét kultúrkörünkben mindenki ismeri. Illetve csak azt hisszük!

Bár Mária Magdolna a keresztények számára  a bűnbánat megszemélyesítője már a középkortól, Bűnbánó Magdolna tisztelete azonban a Szentírás félreértésén alapszik - ezt a minap tanultam. Az a bűnös asszonyszemély, aki könnyeivel öntözte, hajával törölgette és szent olajjal kente meg Jézus lábát– a bűnbánó „rossz hírű nő”  névtelen volt. Lehetett éppen Magdolna, nade bármely más név viselője is...A hagyomány azonosította vele Magdolnát. János evangélista Máriáról, Lázár és Márta húgáról írja az olajjal és hajjal kenegetést, (mely  cselekedetéért Jézus megígérte neki, hogy ameddig csak az evangéliumot a világon hirdetni fogják, fennmarad az ő szeretetének emlékezete. ) Úgyhogy a  három nőalak (Mária Magdolna, Bethániai Mária és az ismeretlen nő) a alakja szinte  egybeolvadt. 

 

grem.jpg

 

Van, aki tudja, ki volt ténylegesen:

Az igazi Mária Magdolna, helyesen: magdalai Mária – ugyanis a Magdák, Magdolnák nevüket egy halászfaluról kapták, ahonnét  hősnőnk származik– egy igen beteg személy volt, akiből Jézus kiűzte az ördögöket. Többet is, pontosan hetet!!!!  Nem csoda, ha  ezután Jézus hűséges kísérője lett. Ott állott a kereszt alatt is, egyike volt azoknak, akik eltemették Jézust, és tanúja lehetett a feltámadásnak.

A megtérők  kora:

A XI. századtól " divatos" bűnbánó, vezeklő  irányzat különösen tisztelte a bűnösből lett szenteket: Pétert, Pált, Magdolnát.

Tiziano így gondolta újra Mária Magdolna alakját:mariamagadtiziano_1.jpg

Főleg a züllöttségből szabaduló, bűnbánó nők választották védőszentül. Mária Magdolna alakjában éppen a bűn és bűnbánat kettőssége a megragadó. 

Ez a lenyűgöző dal sem feledhető:

 

Az e napon levágott haj szerencsét hoz!

Magdolnát kibontott, hosszú hajjal ábrázolják, a hajkorona ősidőktől fogva a szexualitás, az ösztönerő, a termékenység szimbóluma.

A csábítóan szép Magdolna a fodrászok, fésűsök, kozmetikusok védőszentjévé vált. Ezen a napon sok helyen  vágnak a kislányok hajából, hogy szebbre, hosszabbra nőjön. Ez szépségvarázsló rítus is, hiszen a néphit szerint az ekkor levágott leányhaj szerencsét hoz. A haj az emberi életerő, a szabadság szimbóluma.



Mária Magdolna napját zivatarhozó napnak tartják (Illés is az, 20-án). Ha esik az eső, rossz lesz a dió- és mogyorótermés. Ilyenkor azt mondják: „Mária Magdolna siratja a bűneit.”

Zalában úgy tartják, hogy a kánikula Magdolna napján jön be és Bertalan napján távozik.

A Magdolna a parasztnép körében egyébként igen ritka keresztnév, aminek névmágiás háttere nyilvánvaló: nem akarják, hogy a leánygyermek élete az egykori Magdolnáéhoz legyen hasonlatos.

 

Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás:

http://kaposvarmost.hu/magazin/kultura/2012/07/22/kalendarium-maria-magdolna-a-bunos-no_2562.html

http://daystarvisions.com/Pix/Masters/pg7.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_maria_magdolna

Karácsony Molnár Erika - Tátrai Zsuzsanna: Jeles napok, ünnepi szokások, Mezőgazda Kiadó

Magyar néprajzi lexikon

GUZSALYAS - Népművészeti és Kézműves Folyóirat

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr75415242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása