Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Július 13. Margit napja, de miért nevezik mérges Margitnak?

2013. július 12. - netfolk

margareta.jpgMiért mérges?

Szent ide vagy oda, Margit elég furcsa ragadványnevekkel rendelkezik: Mérges Margit meg Pisis Margit. Előbbi a hónapban gyakori égiháborúkra, jégverésre utal, mely gyakran elveri a termést, a sok munka eredményét.  eért a rigmus: Mérges Margit,
Mert áldást nem hoz.

A Pisis Margit név meg az időszak felhőszakadásaira emlékeztet. Különösen nagy baj volt ez ekkor, mert az aratást is igen hátráltatta.

Margit a 40-es

Margit napja negyvenes nap. A hiedelem szerint, ha ekkor esik, dörög, villámlik, vihar dühöng , akkor 40 napig ilyet várhatunk.  A megfigyelést tudományos tapasztalatok is valószínűsítik, hiszen a Medárdi monszun utóhatása sokszor könnyen birokra kelhetett a perzselő forrósággal.

Termésjósló is Margit. Régen azt vallották, ha Margit napján esik, a dió, a mogyoró lehullik vagy férges lesz.

Ki a nap Margitja?

Margaret_of_Antioch.jpg

Antióchiai Szent Margitról különben elég keveset tudni.

Antiókhiai Szent Margit vértanú és szűz, eredeti nevén Marina (a keleti egyház így is tiszteli), a négy szűz és a tizennégy segítőszent egyike. Legendája szerint  július 13-án halt mártírhalált. Mindössze tizenöt éves volt ekkor.

Margit egy  tekintélyes pogány pap leánya volt. Apja nagyon szerette, anyja korán meghalt, s így a kicsi Margit vidékre került egy dajkához, aki keresztény volt. Amikor a felcseperedett Margit hazakerült, apja felismerte, hogy keresztény lett. Mindent elkövetett, hogy lányát ,,kijózanítsa". Amikor látta, hogy semmire sem megy,  elűzte a házától. 

Ekkor került a képbe  Olibrius, a keresztények üldözésére. Útja a legelő mellett vitt el, ahol Margit a többi lányokkal a bárányokat őrizte.

Olibrius meglátta, hogy Margit a legszebb közöttük. Parancsot adott szolgáinak, hogy tudják meg, ki ez a leány. Ha szabad, feleségül veszi, ha rabszolga, megadja az árát és ágyasává teszi. A szolgák útnak eredtek, megkeresték Margitot, s a prefektus elé vitték.

A prefektus közeledését Margit visszautasította, mire a sértett férfi bíróság elé hurcoltatta a lányt, pusztán azért, mert kereszténynek vallotta magát. A lányt hite miatt megkínozták, tömlöcbe zárták.

Az ördög sárkány képét öltve jelent meg előtte, és le is nyelte, de Margit a vadállat gyomrában is magasra emelte a feszületet, mire a sárkány gyomra megrepedt, ő pedig kiszabadult.

Akkor  Margit üstökön ragadta  és  térdre kényszerítette a sárkányt, aki  a pogányság és minden bűn, baj  szimbóluma volt.

E tette miatt  a moldvai csángók a  jégverés ellen Margitot hívják segítségül, hiszen az a sárkány műve. Ezért ábrázolják úgy, hogy a sárkányt tapossa.

MARGITSARKANY.jpg

 

 

Margit a börtönben  győzedelmeskedett  a sárkányalakban megjelenő kísértő felett, de hóhéraival szemben védtelen volt. Fáklyákkal égették a testét, aztán vizeshordóba vették, végül lefejezték.Szenvedései láttán pogányok ezrei tértek keresztény hitre, ezeket a poroszlók rögtön kivégezték. Miután a bakó fejét vette, maga is holtan terült el a mártírnő lábánál.

Antiókhiai Szent Margit a magyar Árpád-kor kivételesen tisztelt szentje, aki a „Királyság Patrónája”  címet viselte. Kultusza akkor lendült fel igazán, amikor II. Endre szentföldi keresztes hadjáratáról hazahozta koponyaereklyéjét. Hazai kultuszának része lehetett abban, hogy IV. Béla Margitnak nevezte el a tatárjárás borzalmaitól való szabadulásáért cserébe Istennek ajánlott leányát. Az Árpád-házi királyleány domonkos apáca, majd maga is az egyház szentje lett. Egy történelmi mendemonda szerint az Árpádok vére buzgott Skóciai Szent Margitban is , aki  Szent István rokonának, Ágotának lett volna leánya. Ő is szolgálhatott Árpád-házi Szent Margitnak példaképül, hiszen a 9 éves királyleány már 6 éve apácák közt nevelkedett, amikor majd 200 évvel idősebb  néhai rokonát szentté avatták.

 

Margit napi szokások:

Antióchiai Szent Margit a gyermeket szülő asszonyok segítője is.

Doroszlón mondják: „Margit meg Anna napján rajzanak a kis legyek.”

Ilyenkor kezdték meg a szabadban, a folyókban, patakokban, tavakban való fürdést.

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/antiochiai_szent_margit

http://www.lurkovilag.hu/index.php?unnep=694

https://hu.wikipedia.org/wiki/Antiokheiai_Szent_Margit

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr155397833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susako 2017.07.14. 16:38:12

Gratulálok! Nagyon érdekes történeteket tudtam meg!
süti beállítások módosítása