Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A különleges kapuvári viselet

2013. július 09. - netfolk

Kapuvár.jpgAmiről most írok, az a római katolikus kapuváriak parasztviselete, mely a 19. század végén virágzott. Ez a  Rábaköz leggazdagabb viselete.

182.jpg

Előállításában helybeli kisiparosok működtek közre, de érdekes, hogy a a szomszédos Hövej specialistáival hímeztették ruhadarabjaikat. A férfiviselet színesebb, a női polgárosultabb az átlagosnál.

ka.jpg

 

A női viselet érdekessége a természetes derékvonalnál magasabbra helyezett ruhaderék. Durva kendervászonból készült a burgenlandi párhuzamokat mutató, pruszlikos   pendely és a fölötte viselt, bevarrott, rövid, ráncos ujjú ingváll. Hasonló  szabású hosszúing váltotta fel ezt az ingvállat és pendelyt. A kantáros  szoknya fölött hengeres csípőpárnát viselnek és afölött mellényes szoknyát. Ünnepen még  néhány színes  fehér, keményített szoknya került a díszes felsőszoknya alá. Az alsószoknya fehér csipkéje kilátszhatott.

kapuv1.jpgIng, pendely

A téli viseletben jellegzetes volt a testhezálló, gyakran vattás ujjas, amely a szoknyával azonos anyagú és díszű. Nyakban 7–8 sor fújtüveg gyöngyöt, fehér fodrot is viseltek.

Az asszonyok keménypapírból kivágott kontytokkal – ez a kobak - és kendővel teljesen eltakarják a hajukat. A lányok 4 mezőre osztották hajukat, ebből font lapos fonatukat a fejet beborító kerekkontyba tűzték.

 kapuv2.jpg„Pillangós kobak”

 Hímzett vállkendőjük végét a derékon rózsás csatos selyemöv fogja le, míg a színes selyemkötényt fogazott szalagdísz ékesíti.

 

Lábbelijük télen a férfiakéhoz hasonló csizma, nyáron szalagdíszes félcipő.

 

Már a polgáriasodást tükrözi a férfiak ünnepi: kék posztóból varrt, arany zsinórozással díszített nadrágja meg dolmánya, amit méltó módon egészít ki a piros-fehér csíkos nyakravaló és a kicsi fejfedő. A férfiak rendkívül kicsi fejrevalója télen fekete prémsapka, nyáron fekete pörge kalap igen nagy tollal, bokrétával.

Az ing ünnepen gyolcs, bő ujjú; piros-fehér vagy fehér hímzéssel díszített. Nyáron pamutos kendervászon gatyában járnak, melynek egy szára 2 szél.

Téli ünneplőjük világoskék posztónadrág és dolmány, piros-sárga-kék gombokkal díszítve. Gatyához Az elmaradhatatlan kerek nyakú ünnepi mellény piros vagy lila bársony. A piros-fehér csíkos, négyszögletes selyem nyakravaló végét felcsapják a vállukra.

kapuv3.jpgLegénycimborák ing-gatyás öltözetben

Érdekesség, hogy kötény is tartozik a férfiak öltözékéhez.

Hagyományos felsőruhadarabok: a mente, piros rátétes, nem bő suba és szűrkabát. Ünnepi lábbelijük puha szárú, csizma, de a gatyás táncviselethez nagy taréjú sarkantyú illett.

 kapuv4.jpg

Forrás:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-85.html

Stiefel Kiadó: Magyar néprajzi térkép

Horváth Terézia: A kapuvári népviselet. Arrabona, 1967

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr645397668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása