Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Karácsonyi jelkép a magyal

2012. december 15. - netfolk

magya.jpgAz emberek már  az ősidőkben is mágikus erőt tulajdonítottak az örökzöldeknek. Ez elég érthető, egyszerűen nem haltak meg minden évben. Úgy hitték, hogy  az örökzöldek meg is tudnak védeni bennünket a téli napforduló idején kiszabaduló gonosz szellemektől.

  De  a  rómaiak is  zöld ágakat ajándékoztak egymásnak a Szaturnália ünnepén. 

A magyal az ír mondavilágban a természet örök megújulását jelképezte, de a kelta papok is használták a magyalt a ceremóniáikon.

A karácsonyi időszakban  a magyal különös jelentőséggel is bír.
Kezdjük először a magyal karácsonyhoz való kötődésével.  Az angolszász területeken van elsősorban hagyománya a magyallal való díszítésnek, de  összezsugorodott világunkban újabban nálunk is népszerű.
A magyal népszerű dísznövény,  fő díszítő értékét fényes sötétzöld, kemény, szúrósan fogazott örökzöld levelei, valamint élénkpiros húsos termése adja, amiről érdemes tudni, hogy mérgező. Kétlaki növények, tehát külön nőivarú és hímivarú egyedei is vannak.

Nálunk a közönséges magyal terjedt el, de még nagyon sok dísznövényként is alkalmazható magyalfaj, és még számos szép fajtája van.

magya2.jpg

 

 Tánczos Erzsébet

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyal

http://www.botanikaland.hu/ilex-aquifolium/kozonseges-magyal/

http://www.bakker-holland.hu/artikel/tippek/fajtak/bokrok-es-cserjek/a-magyal-a-tuskes-szepseg/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr554966508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása