Kossuth Lajos táborában
Két szál majoránna
Egy szép barna magyar huszár
Sej, lovát karélyozza.
A majoránna, majoranna, pecsenyevirág a Földközi-tenger környékéről származó finoman kesernyés, kissé kámforos, erős aromájú füszer. A legrégibb és a legismertebb hazai fűszernövény (hazánkban a XVI. századtól termesztik) , a magyar konyha kedvelt fűszere. Kellemes illata és íze miatt az élelmiszeriparban és az illatszeriparban is széles körben alkalmazzák.
Egyéves növény, a magját tavasszal állandó helyére lehet elvetni, vagy az előnevelt palántákat kell a fagyok elmúltával kiültetni napos, meleg, védett helyre. A kapáláson kívül más ápolást nem kíván, vegyi növényvédelemre nem szorul.
Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik.
A virágzó hajtásait egy nyáron kétszer-háromszor vágják és a lombját frissen használják (olykor még a tüzet is megszórják vele!), illetve megszárítják és tárolják. A kiskertben termelt és gondosan szárított majoranna sokkalta ízesebb, mint a boltból vásárolt.
Levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.
Gasztro majoranna:
krumpli- és gombaleves, főzelékek , mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények, sőt, borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél gyakorlatilag nélkülözhetetlen.
Gyógynövény:
Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák gyakori alkotórésze. Ezeken kívül főzetét fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket kezelik.
teája enyhíti a gyomorgörcsöt, az emésztést könnyíti, de akkor is érdemes ehhez a növényhez fordulni, ha a migrénedet akarod enyhíteni, de nem tudsz vagy nem akarsz gyógyszert bevenni.
A majorannából készült tea a köhögést enyhíti, a letapadt váladékot felszabadítja, kakukkfűvel párosítva igazi nagyágyú.
A majoranna-tea esetén is a szokásos eljárást kell követned:
egy teáskanál szárított fűszerre önts egy bögrényi (2 dl) forrásban lévő vizet, takard le, majd a nem túl jó ízű löttyöt idd meg nagyjából 5 perc múlva. A hatás akkor az igazi, ha kibírod, hogy apró kortyonként idd meg a folyadékot. ha súlyosabb köhögésed, esetleg hörghurutod van, a majorannához ugyanannyi kakukkfüvet is keverj. Ilyenkor célszerű nagyobb adag, 2,5 dl vizet önteni a keverékre.
Magas vérnyomás ellen is nagyszerű megoldás, Maria Treben híres gutaütés elleni keverékének is fontos alkotóeleme - előre láthatóan stresszes napon vigyünk magunkkal egy termosszal. Már az illata is kiragad a napi valóságból.
Vvirágos leveles szára kétszer vágható, az első virágok nyílásakor - tehát egy évben dupla mámor, nem igaz?
Éljünk vele!
Tánczos Erzsébet
Forrás: www.medical-enc
http://www.fruitonline.hu/hu/product/show/g/2/s/159/p/167
http://pantrygardenherbs.com/shop-for-organic-herbs/oregano-varieties/marjoram-sweet/
https://de.wikipedia.org/wiki/Majoran
https://hu.wikipedia.org/wiki/Major%C3%A1nna