Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Nekem pecsenyevirág, neked majoranna

2016. április 19. - netfolk

majorana_002.JPG

 Kossuth Lajos táborában
Két szál majoránna
Egy szép barna magyar huszár
Sej, lovát karélyozza. 

A majoránna, majoranna, pecsenyevirág a Földközi-tenger környékéről származó finoman kesernyés, kissé kámforos, erős aromájú füszer. A legrégibb és a legismertebb hazai fűszernövény (hazánkban a XVI. századtól termesztik) , a magyar konyha kedvelt fűszere. Kellemes illata és íze miatt az élelmiszeriparban és az illatszeriparban is széles körben alkalmazzák.

majorajo.jpg

Egyéves növény, a magját tavasszal állandó helyére lehet elvetni, vagy az előnevelt palántákat kell a fagyok elmúltával kiültetni napos, meleg, védett helyre. A kapáláson kívül más ápolást nem kíván, vegyi növényvédelemre nem szorul.

majorlegjobb.jpg

Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik.

A virágzó hajtásait egy nyáron kétszer-háromszor vágják és a lombját frissen használják (olykor még a tüzet is megszórják vele!), illetve megszárítják és tárolják. A kiskertben termelt és gondosan szárított majoranna sokkalta ízesebb, mint a boltból vásárolt.

majoranna_1.jpg

 Levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.

 Gasztro majoranna:

krumpli- és gombaleves, főzelékek , mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények, sőt, borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél  gyakorlatilag nélkülözhetetlen.

Gyógynövény:

Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák  gyakori alkotórésze. Ezeken kívül főzetét fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket kezelik.

teája enyhíti a gyomorgörcsöt, az emésztést könnyíti, de akkor is érdemes ehhez a növényhez fordulni, ha a migrénedet akarod enyhíteni, de nem tudsz vagy nem akarsz gyógyszert bevenni.

A majorannából készült tea a köhögést enyhíti, a letapadt váladékot felszabadítja, kakukkfűvel párosítva igazi nagyágyú.

A majoranna-tea esetén is a szokásos eljárást kell követned:

egy teáskanál szárított fűszerre önts egy bögrényi (2 dl) forrásban lévő vizet, takard le, majd a nem túl jó ízű löttyöt idd meg nagyjából 5 perc múlva. A hatás akkor az igazi, ha kibírod, hogy apró kortyonként idd meg a folyadékot. ha súlyosabb köhögésed, esetleg hörghurutod van, a majorannához ugyanannyi kakukkfüvet is keverj. Ilyenkor célszerű nagyobb adag, 2,5 dl vizet önteni a keverékre.

Magas vérnyomás ellen is nagyszerű megoldás, Maria Treben híres gutaütés elleni keverékének is fontos alkotóeleme  - előre láthatóan stresszes napon vigyünk magunkkal egy termosszal. Már az illata is kiragad a napi valóságból.

Vvirágos leveles szára kétszer vágható, az első virágok nyílásakor -  tehát egy évben dupla mámor, nem igaz?

Éljünk vele!

 Tánczos Erzsébet

Forrás: www.medical-enc

http://www.fruitonline.hu/hu/product/show/g/2/s/159/p/167

http://pantrygardenherbs.com/shop-for-organic-herbs/oregano-varieties/marjoram-sweet/

https://de.wikipedia.org/wiki/Majoran

https://hu.wikipedia.org/wiki/Major%C3%A1nna

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr218645842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása