Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Január 20. Sebestyén és Fábián napja

2014. január 20. - netfolk

 

Sebestyén egyik leghíresebb ókeresztény vértanú volt. A  középkor végén alig  épült templom,  ahonnét Sebestyén képe vagy  szobra hiányoznék. A Sebestyén-kultusz a pestisjárványokkal, a jószágvésszel függ össze. Járványok idején hozzá fohászkodtak.
 

seb.jpgKi volt Sebestyén?

Császári testőrparancsnok volt, akit keresztény hitvallása eredményeképpen  nyíllal végeztek ki.A keresztény ikonográfiában számos szent attribútuma, egyben  halálának előidézője a nyíl. Közülük a reneszánsz kedvelt festői témája, Szent Sebestyén  személye  a legismertebb. Legendája szerint Diocletianus és Maximianus társcsászárok testőrtisztje volt, és hitéért vértanúságot szenvedett.  Barbár módon egy karóhoz kötözték és belelőttek egy rakás nyilat. 
se.jpg Kivégzői   azt hitték, hogy meghalt a nyilaktól,  de Sebestyén  még élt és fel is gyógyult, s jelentkezett szolgálatra.
Hitéért másodszor is elítélték, és ekkor halálra botozták. 
A középkortól kezdve  Sebestyént hívták segítségül  járványok  idején, mivel ő  „feltámadt” a nyilak okozta sebeiből, s  a pestist a nyilakkal azonosították. Sebestyén alakja  nélkül pestisoszlopot sem  igen találunk.
pest.jpg
A német hagyományban  ezen a napon kezd az életnedv a fában ismét megindulni, most kezdődik tehát a tavaszi megújulás.
 
Az alábbi német eredetű  morbid  hiedelemben  Sebestyén  pusztító démonként jelenik meg: „ha e napon a köd alig ér a fák koronájáig, akkor a halál áldozatait csak(!) a gyerekek közül fogja szedni, és a betegség többnyire gyermekbetegség lészen. Ha azonban felér már az innen látható hegy feléig, akkor leginkább a középkorúak fognak betegeskedni, halni. Végre ha mindent elborít a köd, akkor kivétel nélkül fog pusztulni gyermek, ifjú és agg.” 

A németek ezen a napon zsírban kalácsot  sütnek, s megeszik, hogy a szél le ne tépje a háztetőt.

Ugyanezen a napon van Fábián napja, ő is  a pestisesek  védőszentje.

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_sebestyen

http://mek.oszk.hu/04600/04656/html/unnepiki0028/unnepiki0028.html

http://hunhir.info/index.php?pid=szokas&id=0007

http://lapszemle.hu/owns/nepi_kalendarium.php

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr735772347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása