Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 20. - Vendel napja

2012. október 20. - netfolk

Ki volt Vendel? Miért érdekes nap a mai?

Szent Vendelt a jószágtartó gazdák és a pásztorok védőszentjükként tisztelték, s ennek magyarázata Vendel élettörténetében lelhető fel. Búcsúnap  is volt ez a nap, a pásztorok  vidám ünnepe.

VENDELSZOBOR.jpg

A legenda szerint ugyanis Vendel ír, más források szerint skót királyfi volt, aki  előbb Rómába zarándokolt, ahol remeteként élt.  A  királyfi koldulással kereste kenyerét. Miután  megfeddtek tétlenségéért, Vendel pásztornak szegődött.  Szent életmódjának a híre hamar elterjedt. Számos földműves kereste fel, hogy beteg jószágait megáldja. Végül a tholei kolostor apátjának választották és pappá szentelték.

vendeljo.jpg

Ez a történet az oka, hogy a pásztorok védőszentje lett  Vendel. Szobrokon, képeken   jellemzően pásztorként ábrázolják, lábánál kutyával és báránnyal . Ízlések és pofonok, mondhatjuk, de  ez  a történet sokat lendíthetett a pásztorok identitástudatán.  Tisztelete hazánkban a 18. században élte virágkorát. Padányi Biró Márton veszprémi püspök a Sümeg melletti Deákiban kápolnát is építtetett Vendel tiszteletére, ahová e napon az 1755-ben, a marhavész idején körmenetet is vezetett. Egy-egy marhavész után számos községben állítottak Vendel szobrot, mégpedig a falunak  azon a részén, ahol az állatok a legelőre jártak. Szent Vendel napját számos községben körmenettel ünnepelték meg. Kivonultak a szobrához, és imádkoztak, hogy a falut megvédje a dögvésztől. Göcsejben  ekkor  nem fogták be a szarvasmarhát, hogy kár ne essék bennük.  Csornán Szent Vendel tiszteletére mondatott mise után hazavitt szenteltvizet a jószág ivóvizébe öntötték, így igyekeztek elérni, hogy Vendel minden bajtól megóvja az állatokat.

vendl.jpg

 

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://www.magyaralmas.hu/napok/vendel

Szabadfalvi József: A gazdasági év vége és az őszi pásztorünnepek (Műveltség és Hagyomány, 1964); Gulyás Éva: Szent Vendel magyar pásztorviseletben (Élet és Tudomány, 1978. 41. sz.)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Vendel

http://www.katolikus.hu/szentek/1020-445.html

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr674855929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása