Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Székely festékesek -egy kiállítás, amely híd múlt és jövő között

2013. szeptember 14. - netfolk

Beléptem a terembe. Tudtam, hogy milyen látvány tárul elém: hatalmas szépséges szőnyegek. Tudtam hogyan készülnek s miként.

pall9.jpg

Mégis, amikor beléptem, elért engem az a természetes tisztaság és harmónia, ami ezekből a tárgyakból árad. Jó volt saját szememmel rácsodálkozni a szövőszékre, ahol készültek, a növényekre, melyekkel a gyapjút festették évszázadokon át, s amelyeket Páll Etelka ismer és használ.

pall11.jpgA Páll Etelka nevével fémjelzett Székely festékesek című kiállítás alapját az 1928-ben Viski Károly által közzé tett 16 festékes újraszövése, újraalkotása képezi. A  Gyergyószentmiklóson élő és alkotó Páll Etelka összefogásával három hölgy: Páll Etelka, Portik Erzsébet Benedek Katalin három generációt képvisel. Az, hogy ők együtt készítették el a szőnyegeket a szőnyegeket a generációk közötti harmonikus együttműködés példája.

palletelka_1.jpg

„Székely Festékesek” vándorkiállításra  egységesen 160x200-as méretű szőnyegeket készítettek. Három különböző szövőszékén készültek a festékesek, s három ember szőtte.

pall13.jpg

  A technika mellett a természetes alapanyagokat, festőnövényekkel való festés is az  eredeti módszer szerint való. pall4.jpg

pall6.jpgS olyan világosan  tárul elénk, hogy melyik növény milyen színt ad, hogy az ember jópárat megtanul, miközben lenyűgözve nézi a hagyományok és a szövés iránti alázat csodálatos példáit.

pall3.jpg

Páll Etelkával készült beszélgetésem itt olvasható:

http://netfolk.blog.hu/2012/10/04/ertekorzo_pall_etelka_a_szekely_festekesek_mestere

A kiállítás, mely a a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vándorkiállítása, október végéig a Skanzen Galériában látható.

pall8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr675512840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2013.09.15. 10:23:11

Ó!Ez csodás!!!!!!Még visszajövök!:)

netfolk 2013.09.15. 10:25:38

Örülök nagyon! Sok jót!

netfolk 2013.09.15. 10:26:09

@netfolk: @mammka2: Örülök nagyon, sok jót kívánok!
süti beállítások módosítása